Salep Buca’da Tekrar Üretilmeye Başlayacak

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Geçmiş yıllarda Buca’nın değerlerinden biri olan ve en pahalı tarım ürünleri arasında bulunan salep üretiminin ilçede tekrardan başlaması için belediye kolları sıvadı. Kuru haliyle kilosu 250 ile 750 lira arasında bulunan salep sayesinde kentteki işsizlik oranının da düşeceğine dikkat çekildi.

Bir dönem Buca’nın değerlerinden biri olan ve en pahalı tarımsal ürünler kategorisinde olan salep üretimi yeniden şaha kalkıyor. Buca Belediyesi’nin başlattığı kırsal bölgelerde Sürdürülebilir Kırsal Kalkınma Projesi kapsamındaki envanter çalışması sonucunda üretimine karar verilen salebin, Doğancılar Mahallesi’nde yıllar sonra ilk hasadı yapılacak.

ÜRETİCİNİN GÖZDESİ OLDU

Kurutulmuş hali şu anda kilogram başına 250 ila 750 liradan satılan salep, 1’e 3 veren verimiyle üreticinin de gözdesi oldu. Bölge çiftçisi belediye tarafından temin edilen 20 bin salep yumrusunu dikerek yüksek verimli ve bol kazançlı bu ürüne yöneldi. Tarımsal hizmetler müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmanın kısa sürede köyler bölgesinde yaygınlaştırılması hedeflenirken, üretici de en yüksek verim için uzmanlarca bilgilendirildi.

Eski bir gelenek geri dönüyor! En değerli tarım ürünlerinden biri olan salep Buca’da tekrar üretilmeye başlayacak

PAZAR ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Buca Belediyesi, katma değerli yapısıyla üreticiye ekonomik gelir sağlayacak salebin yaygınlaştırılması için uygun pazar çalışmalarına da hız kattı. Buca Belediyesi ülke genelindeki kooperatiflerle yaptığı görüşme ve iş birliktelikleri sonucunda üreticiye alım garantisi verdi. Bölge halkı başta olmak üzere Bucalı gençlere tarımla istihdam kapısı oluşturma hedefiyle yapılan çalışma, aynı zamanda tarımsal alanların üretimle değerlendirilmesini sağlayacak.