Kaskoya Yüzde 30 Zam Geliyor

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Döviz kurlarındaki artış sigortayı da olumsuz etkiliyor. Nisan ayından bu yana yüzde 32 artan dolar kuru sigortayı özellikle yedek parça fiyatları vasıtasıyla etkiliyor. Hasar alan otomobillerin hasar maliyetleri artınca bu sigortacıların maliyetlerine yansıyor. Kurdaki artış ile özellikle de kasko sigortasında önemli fiyat tırmanışları olması bekleniyor.

“KASKO SİGORTASINA MİNİMUM YÜZDE 15 ZAM YAPILIR”

Daha şimdiden yüzde 5 civarında bir yükseliş ile karşı karşıya kalan araç sahiplerini önümüzdeki günlerde yüzde 15 ile 30 arasında bir ek fatura bekliyor. Sigorta fiyatlarının her yıl enflasyon oranı olan yüzde 10’lar civarında arttığını hatırlatan Unico Sigorta Genel Müdürü Cenk Tabakoğlu, “Şimdi dövizdeki yükselişle yüzde 30’a kadar prim artışı bekliyorum. Ancak rekabetten dolayı ve trafik fiyatlarının artmış olması nedeniyle vatandaşlar her iki sigortayı yaptırmakta zorlanıyorlar ve şirketler de fiyat geçişi yapamıyorlar. Bu nedenle artış sınırlanabilir. Ancak her koşulda kasko sigortasına minimum yüzde 15 etki yapabilir. Trafik sigortasında ise asıl dinamik bedeni hasar. Geçen yıl da fiyatlar arttığı için trafikte bir artış beklemiyorum. Ancak bu durum trafikte fiyatların düşmesini yavaşlatır” dedi.

2 MİLYAR LİRA ZARARI OLACAK

Ortalama kasko sigortası fiyatı bin lirayı bulduğu için yüzde 30’luk artış ortalamayı bin liradan 1.300 liraya çıkaracak gibi. Eureko Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Süha Çele de şirketlerin primlere şimdiden yüzde 5 civarında zam yaptığını, kurdaki artışın kalıcı olması durumunda maliyet artışının fiyatlara yansıyacağını belirtti. Kur artışının sigorta sektörüne zararı eğer yüzde 30’luk artış kalıcı olursa yaklaşık 2 milyar lira civarında olacak.

DOLARIN ARTIŞI TOPLAM FİYATI 794 MİLYON TL ETKİLEYECEK

Türkiye Sigorta Birliği rakamlarından yola çıkılarak yapılan hesaba göre sigortacılar 2016’da zorunlu trafik sigortasında yaklaşık 2.6 milyar liralık maddi tazminat ödedi. Kur artışı bu tutarı 794 milyon lira etkileyecek. Kaskoda ise 4.1 milyar liralık bir maddi hasar ödemesi söz konusu. Kârdaki artışın yansıması ile bu rakam da 5.2 milyara tırmanacak. Yani sigorta şirketlerinin cebinden 1.2 milyar lira daha fazla para çıkacak. Toplamda 2 milyar liralık artışın büyük bölümü de primlere yani vatandaşa yansıyacak.

Diğer Haberler

İsmail Küçükkaya İmamoğlu'na Suikastı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik suikast girişimi iddiaları basına yansırke...

St. Petersburg'dan Türkiye'ye İlk Charter Seferi İptal Edildi

Geçtiğimiz Kasım ayından bu yana Rusya'dan Türkiye'ye uçacak olan ilk charter se...

Yine Aynı Bahanelerle Pişkin Cevaplar

Manisa'nın Salihli ilçesinde eski sevgilisi Semiha Peker'i servis beklediği sıra...

Esra Tokelli'nin Annesi Hayatını Kaybetti

MasterChef yarışmasıyla ünlenen şef Esra Tokelli'nin bir süredir hastanede tedav...

Maaşları Artınca Göbek Atarak Kutladılar

Karabük Belediyesi ve Belediye İş Sendikası arasında yapılan toplu sözleşmeyle e...

Çin'den Orta Doğu Hamlesi

Artan Krize Karşı İran ve Lübnan’a İnsani Destek Orta Doğu’da giderek derinleşe...

161 Şehidimiz Var 2839 Kişi de Gözaltında

Başbakan Yıldırım, "Kahramanca savaşan güvenlik güçlerimizin alnından öpüyorum. ...

Otomobilde Telefon Kullanımı Sorgulanıyor

RAC Vakfı Direktörü, sürücülerin akıllı telefon deneyimlerini otomobil seyir hal...

Hemşire Bile Bile Ölümlerine Neden Oldu

Japonya'da 5 yıl önce serumlarına dezenfektan karıştırdığı 3 yaşlı hastayı zehir...

Squid Game Oyuncusu Lee Jeong Jun'un Hayatı Değişti

Tüm dünyada büyük yankı uyandıran Squid Game dizisindeki yalnızca 10 saniye görü...

Hazine'den kira Geliri için Konutlara Sıkı Takip Başladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Mersin'de kira geliri potansiyeli olan konutların te...

Putin; "İzin Vermeyeceğiz" Diyerek Rest Çekti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu yıl yapılacak parlamento seçiminde ülken...

El-Bab'a Askeri Sevkiyat

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında El-Bab'a destek obüs ve ZPT sevkiyatı yapıldı....

İmamoğlu, Kadir Topbaş'ı Ölüm Yıl Dönümünde Andı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2021'de hayatını kaybeden Kadir Topbaş'ı sosyal medy...

ODTÜ Rektörlüğü, Mezuniyet Törenlerini İptal Etti

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörlüğü, bu yılki mezuniyet törenlerinin 'güven...