Kansere yarım saatte teşhis

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Prof. Dr. Numan Cem Balcı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, onkolojide tanı koymada PET MR makinesinin “ilk kez” kendi hastanelerinde hizmete girdiğini ve cihaz sayesinde kanser tespitinde yüksek hassaslık sağlayan MR ve tanı koymada üstün özellik gösteren PET uygulamalarının yan yana geldiğini anlattı.

Kanser veya tümörlü dokunun ne kadar yayıldığını bilmenin hastanın tedavisini planlama adına çok önemli olduğunu vurgulayan Balcı, bu tür rahatsızlığı olan birinin ameliyat ve iyileşme süreciyle yaklaşık 1 ay geçirdiğini dile getirdi.

Kanserin yayılması ve tedavisinde sürenin önemine işaret eden Balcı, hastanelerinde kullandıkları PET MR cihazı sayesinde tanı ve evrelemeyi tespitte süreci oldukça kısalttıklarını vurguladı.

Balcı, cihazın MR cihazı içerisine konumlandırılmış PET dedektörleriyle eş zamanlı veya ardışık, tüm vücut MR ve PET görüntülerinin elde edilebildiği bir inceleme yöntemi ve kullanım alanının yoğunlukla onkolojik görüntüleme olmakla beraber, kardiyoloji ve nörolojide de kullanım noktalarının mevcut olduğunu ifade etti.

Balcı, ““Bilim insanları, tek bir görüntülemeyle tanı konması amacıyla hastaların tüm vücut MR’ı çekilirken PET dedektörlerinin de aynı anda tarama yapmasını sağlayan PET MR cihazını geliştirmişlerdir. PET dedektörlerinin manyetik alan olan MR cihazının içerisinde aynı anda çalışması yüksek teknoloji gerektirmektedir. Bu şekilde hekimler tek çekimde karar vermekte, hasta başka görüntüleme işlemine gerek duymamaktadır” diye konuştu.

“Görüntüleme sektöründe devrim yaratan cihaz”

Cihazın özellikle yumuşak doku tümörleri, merkezi sinir sistemi ve kemik iliğinin değerlendirilmesi gereken durumlarda yüksek tanısal doğruluk sağladığını belirten Balcı, şu bilgileri verdi:

“Bu, tıp alanının görüntüleme sektöründe devrim yaratan bir cihaz. Çünkü bu güçlü cihaz içerisine PET dedektörleri yerleştirilmiş. Cihazın ileri ve yüksek teknoloji özelliği bulunmakta. Bu sayede biz hastanın hem tüm vücut MR’ını ve PET’ini aynı anda çekebiliyoruz. Dolayısıyla tüm tümör tiplerini ve tüm vücudun beyin, karaciğer ve kemikler olmak üzere en detaylı şekilde yaklaşık yarım saatlik seansla görüntülüyoruz. Bu da bizlere tedavi konusunda zaman kazandırmış oluyor. Ayrıca erken teşhis sayesinde hastanın ileri evrelerdeki tedavi süresi masrafları da bu şekilde azalmış oluyor. Bu anlamda maddi bir tasarruf da söz konusu ve bu anlamda da önemli.”

Diğer Haberler

Böcek Zırhından Zayıflama Hapı Geliştirildi

Aksaray Üniversitesi'nden akademisyenler, böceğin zırh kısmındaki nanoliflerin k...

Delta Varyantı Hamileleri Tek Tek Öldürüyor

"Hastanemizde bir yıldaki gebe ölüm sayısına bu sene Delta varyantı nedeniyle ne...

Görme ve konuşma bozuklukları tümör habercisi olabilir

Memorial Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Eksperi Prof. Dr. Hakan Oruç, ansızı...

Sigara yaşamınızdan en az 5 yıl çalıyor

“Bir taneden bir şey olmaz” diyerek başlanan ve zamanla bağımlılığa dönüşen siga...

Sağlık Bakanı Koca'dan Omicron'la İlgili Korkunç Açıklama

Dünya koronavirüs kabusundan bir türlü uyanamazken, virüs yeni varyantlar üzerin...

Hemşire Bile Bile Ölümlerine Neden Oldu

Japonya'da 5 yıl önce serumlarına dezenfektan karıştırdığı 3 yaşlı hastayı zehir...

Kulak donması durumunda bunları yapın

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı öğretim de...

Griple aranıza '1 metre' mesafe koyun

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, gripten korunma...

Ölüme yol açan hastalık ücretsiz tedavi ediliyor

Tüberkülozla mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağl...

Beynin sırlarını keşif için bağış bekleniyor

Beyin yıkımıyla gerçekleşen ölümlerin incelenmesi konusunda ABD'de eğitim alan D...

ABD'de 9 hamile kadında Zika virüsü

ABD sağlık yetkilileri 9 hamile kadının Zika virüsü taşıdığını teyid ederek, vir...

SGK Hileli Boşanmayı Affetmiyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2015 yılında ölüm aylığı alan 19 bin 277 kişinin b...

Sağlıkçıların sıhhatli yaşam reçetesi bisiklet

Tekirdağ Sağlık Pedal Grubu sözcüsü ilaç mümessili Faruk İlker Uzun, AA muhabiri...

Havaların soğumasıyla kan bağışı da azaldı

Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Muhsin Yıldırım, soğuk hav...

Uyku apnesine dikkat!

Uzmanlara göre "Uykuda solunum durması" olarak tanımlanan uyku apnesi, tedavi ed...