Irak’ta Sünni Camilerine Saldırı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Irak’ın doğusundaki Diyala kentinde silahlı şahıslar yönünden Sünnilere ait 6 camiye bombalı hücum düzenlendiği ve Şii milislerin Sünni vatandaşlara saldırdığı iddia edildi.

AA muhabirine konuşan el-Azzaviyye aşireti lideri Ahmet el-Azzavi, Diyala’ya bağlı Mikdadiyye ilçesinde, silahlı Şii milisler yönünden Kadisiyye, Mikdadiyye el-Kebire, el-Orfalli, el-Urube, Kudüs ve Musenne eş-Şibani camilerinin bir kısmının yakıldığını, bir kısmına da bombalı hücum yapıldığını belirtti.

“Siyah renkli araçları kullanan silahlı şahıslar Sünni bölgelerinden 4 bireyi öldürdü. Mikdadiyye bölgesinde kimliği belirsiz silahlı bireylerin sayısında ciddi artış yaşanıyor” diyen Azzavi, söz hususu bireylerin Sünni yurttaşların evlerini basarak gençlere saldırmaya başladığını söyledi.

“4 cami her bireyin gözü önünde yakıldı”

AA’ya konuşan Diyala Milletvekili Raad el-Dehliki de silahlı milisler yönünden kentteki Sünnilere yönelik kaçırma, tehcir ve öldürme girişimleri olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Sünnilere ait 4 cami her bireyin gözü önünde yakıldı. Mikdadiyye’de milisler, ‘Ey Sünniler evinizi bırakın Mikdadiyye’den göç edin’ diye anons yaparak, insanlara baskılarını artırıyor. Diyala’da sessiz kalınmaması gereken emniyet zafiyeti söz hususu. Kentte halen emniyet kargaşası yaşanıyor. Merkezi hükümetten mevzuya eğilmesi ve akan kanı durdurmasını istedik ancak Diyala yerine Basra’ya takviye güçlerin gönderildiğini öğrendik. Kentteki suç çeteleri durdurulmadığı takdirde hal kontrolden çıkabilir ve ciddi bir kıyımla karşı karşıya kalabiliriz. Bağdat yönetiminden davetlarımıza kulak verilmiyor.”

“Sünnileri amaç alıyor”

Konuyla alakalı açıklama yapan Muttehidun Bloku lideri Usame en-Nuceyfi de Diyala’daki camilere hücumyı kınayarak, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bu hücumlar, DAİŞ ile mücadelede kan kaybeden ve tehcir edilen tek bir oluşumu (Sünni) amaç alıyor. Bugün de emniyet makamları yönünden hiçbir biçimde cezalandırılmayan ve hesap sorulmayan bu suç işleyen silahlı kümeler yönünden (Sünnilerin) kanları akmaya devam ediyor. Camilerin yakılması ne demek oluyor. El-Asri bölgesindeki (Diyala) iş yerlerinin yakılması ve yurttaşların öldürülmesi ne demek oluyor. Bu silahlı örgütler, bunların beraberinde bir de Mikdadiyye’deki Sünni halka bölgesini terk etmesi amacıyla davet yapıyor.”

Öte yandan Irak’ta yayın yapan ulusal el-Şarkiyye televizyonunun Sünni bir muhabiri ve kameramanı, Diyala’da kimliği belirsiz silahlı şahıslar yönünden açılan ateş neticesi yaşamını yitirdi.