İlaç Şirketlerinin Yatırım Rotası Türkiye Oldu

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Hükümetin ilaçta ‘yerli üretim’ şartının ardından yabancı yatırımcı rotasını Türkiye’ye kırdı. İthal 54 ilacı listesinden çıkaran hükümet, önümüzdeki 2 ayda 1.7 milyarlık 200 ilaç için de yerli alım şartı getirecek.

YABANCI FİRMALAR YATIRIM ARAYIŞINA YÖNELDİ

Yerli firmalara yabancılardan ortaklık teklifi yağıyor. Hükümetin 2 ay içinde 2 milyar 400 milyonluk pazarda ‘yerli üretim’ şartı dünya devi ilaç firmalarını Türkiye’de yatırım arayışına yöneltti. İthal 54 ilacın geri ödeme listesinden çıkmasından sonra önümüzdeki 2 ayda 1.7 milyarlık 200 ilaç için de yerli alım şartı gelecek. Türkiye’de tüm vatandaşların sağlık ve ilaç masraflarının devlet tarafından karşılanması nedeniyle, devletin alım listesinden çıkardığı ilaç firması Türkiye pazarını tamamen kaybetmiş oluyor. Hükümet, yıllık 24 milyar liraya çıkan ilaç bütçesinin 10 milyardan fazlasını yabancı ilaç firmalarına ithalat karşılığında ödüyor. Türkiye’yi bölgenin ilaç üreticisi yapacak ve bölge ülkelerine ilaç ihraç edecek politikaların ilk adımı ise ‘yerel üretim’ yapan firmaya alım garantisiyle verildi. İlk etapta muadili ve eşdeğeri olan ilaçlar belirlendi ve yerli üretim yapmayan yabancı firmalara alımdan çıkarılacağı duyuruldu. Bu kapsamda geçtiğimiz hafta Sağlık Uygulama Tebliği’nde 700 milyon TL’lik ithalat payı olan 54 ilaç ithal firmalar geri ödeme kapsamından çıkarıldı.

2.4 MİLYARLIK İTHALAT

Hükümet 1 yıl içerisinde 2.4 milyar TL’lik ilaç ithalatını yerel üretimle karşılamayı planlıyor. Türkiye’nin bu alanda kararlılığını gören yabancı firmalar yerli ilaç firmalarıyla ortaklık kurmak veya Türkiye’de yeni ilaç üretim fabrikaları açmak için çalışma başlattı. İlk 1 yıl içinde güçlü yerli firmalara ortaklık veya tamamen satın alma teklifleri getirmeye başladılar.

BİR YIL SÜRE VERİLECEK

Yeni uygulamayla 2 ay içinde yerli üretim yapma kararı alan firmaya 1 yıl üretim için süre verilecek. Bu süre içinde yerli üretim yaparsa geri ödeme listesinde alımına devam edecek. Yerli üretim şartı getirilen ilaçların belirlenmesi ise yerli üreticilerin üretim kapasitesine göre belirleniyor. Tek firmanın inisiyatifine bırakmamak için en az 3 farklı firmanın üretim yaptığı ilaçlar öncelikli listede belirlendi.

İTHAL ETTİĞİ İLACI İHRAÇ EDECEK

SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç, kısa sürede Türkiye’nin ithal ettiği ilaçları ihraç edeceğini belirterek, “Biz bu uygulama ile yabancı ilaç firmalarının Türkiye’ye yerleşmesini, yatırım yapmasını istiyoruz. Bugün jenerik ilaçlar üretilir, yarın biyoteknolojik orjin ilaçlar üretilebilecek kapasiteye ulaşabiliriz. Yabancı firmalar Türkiye’de yatırım sahasından, işçisine kadar teşvik ediliyor. Bu imkânlardan yararlanmalarını istiyoruz. Türkiye, Afrika, Ortadoğu ve Avrupa pazarına ihracat yapmak için uygun bir ülke” dedi. (Sabah)

Diğer Haberler

Çadır kentten tekstil ihracatı

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki konaklama tesislerinde kurulan yaklaşık 85 metre...

Giresun'da Sele Kapılan Ailenin Son Görüntüleri Ortaya Çıktı

Giresun'da sağanak sonucu meydana gelen, 3'ü asker 8 kişinin hayatını kaybettiği...

Ceylan Çapa-Serkan Uçar Aşkı Belgelendi

Ailesinin karşı çıkmasına rağmen Serkan Uçar'la aşkını sürdüren Ceylan Çapa, önc...

İyi Parti'nin Sakarya İl Kongresi'nde İmza Krizi

İyi Parti Sakarya İl Kongresi'nde, imza tartışması çıkarken, salonda kısa süreli...

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin Temeli Atıldı

Mersin'in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi'nde yapımı devam eden Türkiye'nin i...

En fazla sığınmacı Şanlıurfa ve Gaziantep'te

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, geçic...

Doğal Gaz Desteği Yükseltildi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, vatandaşlara sunulan doğal gaz desteğinin ye...

Gülşen Bubikoğlu Kimdir? Kızı Zeynep'in Babası Kimdir?

Yeşilçam'un usta oyuncularından, onlarda filmde başrol olan Gülşen Bubikoğlu'nun...

Rus Taraftarlar Çeyrek Finali Sokaklarda Coşkuyla Kutladı

2018 FIFA Dünya Kupası'nda ev sahibi Rusya'nın çeyrek finale yükselmesi, başkent...

Fındık Diyarı Ordu'da Çilek Üretimi Arttı!

Ordu Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu'da Nisan'da başlayan çilek hasadın...

Fenerbahçe Teknik Direktörlüğü için Şenol Güneş'le Görüştü

Fenerbahçe'de kötü gidişin ardından teknik direktör Erol Bulut'la yolların ayrıl...

Araç Muayene Ücretleri Daha Da Zamlanacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğ...

"Fiyatlar 10 Güne Kadar Daha da Yükselecek"

Çin'in Wuhan kasabasında ortaya çıkan koronavirüs olarak bilinen Kovid-19 otomob...

Yatçıdan 150 Milyon TL'lik Sahte Fatura Vurgunu

Yat üreticisi Moris Algazi’nin sahte fatura ve evrakla kendini yat almış gibi gö...

Mesut Özil'den Taraftarı Mutlu Eden Mesaj

Süper Lig'in 13. haftasında Fenerbahçe, deplasmanda Galatasaray'ı 2-1 mağlup ett...