BES Sistemi İlk Olarak Bin Kişilik İşletmelerden Başlayacak

   2025 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

1 Ocak’ta başlayacak BES’e otomatik katılım uygulamasına önce 1000 ve üzeri çalışanı olan işletmeler girecek. Nisanda 250 kişilik şirketler ile kamu kurumları dahil edilecek. 100 ve üzeri çalışanı olan şirketler ise eylülde devreye alınacak. Maaşlardan ilk kesintiler ocak sonunda yapılacak.
Haftalardır, okuyuculardan özellikle de şirket temsilcilerinden hep aynı soruyu alıyorum; ‘1 Ocak’ta başlayacak otomatik katılım hangi şirketleri kapsayacak?’. Hatta kimi okuyucular, çalışan sayısını da verip, ‘eğer bizi ilgilendiriyorsa ona göre planlama yapacağız, belki insan kaynaklarına yeni personel alacağız, ilgilendirmiyorsa da gündemimizden çıkartacağız’ diyor. Haksız da sayılmazlar, işverenlerin, 45 yaş altı tüm çalışanlarını Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) sokacakları otomatik katılımın başlamasına bir aydan az zaman kaldı ama uygulamanın ne kadar çalışanı olan işletmelerden başlayacağı henüz netlik kazanmadı. Geçen yazılarımda da 100 ve üzeri çalışanı olan işletmelerin, 1 Ocak’tan itibaren 45 yaş altındaki çalışanlarını BES’e dahil edeceklerini belittim.

GEÇ KALINIYOR

Her yazdığımda da okuyuculardan, ‘öyle diyorsun ama bu hangi yönetmelikte yazıyor, biz bulamıyoruz’ tepkisi aldım. Otomatik katılıma yönelik bazı alt düzenlemelerin açıklanmasında geç kalınıyor. Evet, daha önceleri bireysel emeklilikle ilgili düzenlemeler, son günde belli olurdu ama bu sefer durum farklı. Önceleri muhatap iki kesim vardı; biri emeklilik şirketleri diğeri ise sistemdeki katılımcılar. Şimdi, binlerce şirket ve o şirketlerde çalışan milyonlarca kişi var. O binlerce şirket de haklı olarak, ‘bu uygulama beni ilgilendiriyorsa şimdiden bileyim ona göre pozisyonumu alayım, yok ilgilendirmiyorsa sonra bakarım’ diyor. Neyse, gelelim konumuza. Otomatik katılımın hangi şirketleri ilgilendireceği konusu netlik kazandı sayılır. ‘Nerede yönetmelik, nerede karar’ diye sormayın, henüz yayımlanmadı ama eli kulağında. 100 ve üzeri çalışanı olan işletmeler, 2017’de, çalışanlarını bireysel emekli yapacak; bu kesin, ama geçiş kademeli olacak. İlk olarak da 1000 ve üzeri çalışanı olan işletmelerden başlanacak. Daha açık şöyle anlatayım: 1 Ocak’ta, 1000 ve üzeri çalışanı olan işletmeler BES’e girecek; ardından nisan ayının başında, 249 ila bin arası çalışanı olan şirketler otomatik katılıma dahil edilecek. Aynı zamanda nisan ayında, merkezi bütçeli kamu kurumları, yani tüm kamu işletmelerinde çalışanlar da bireysel emekli yapılacak. Eylül ayından itibarin de 100 ve üzeri çalışanı olan tüm işletmeler sisteme girecek. Böylece 2017 yılının içinde 10 milyona yakın çalışan, otomatik katılım sayesinde bireysel emekli yapılacak.

calistiginiz-sirkette-bes-sistemi-ne-zaman_x_9019178_7396_z11

2017’NİN İLK MAAŞINDAN KESİLİP BES’E YATIRILACAK

GELELİM, kritik soruya. İşletmelere, çalışanlarını sisteme sokmak için belirli bir süre tanınacak mı? Tanınmayacak. Şöyle anlatayım: 1 Ocak’ta, 1000 ve üzeri çalışanı olan işletmeler otomatik katılıma girecekler ya; işte bu işletmeler, çalışanlarına, 2017’nin ilk maaşlarını yatıracakları zaman yani, Ocak sonunda, maaşlardan kesintileri yapacak ve anlaştıkları bireysel emeklilik şirketinin hesabına aktaracak. Bu da şu anlama geliyor ki, 2017 Ocak sonunda, 1000 ve üzeri çalışanı olan tüm işletmeler –ki, sayıları 4 bini buluyor- 45 yaş altı çalışanlarını BES’e sokmuş olacak. Sakın ola, ‘canım ne olacak Ocak değil de Şubat sonu yaparım’ demeyin, sadece yanlış yapmakla kalmazsanız, hem çalışanlarınızın o bir aylık birikiminden dolayı oluşacak kayıptan sorumlu olacaksınız hem de para cezası ödeyeceksiniz. Tavsiyem, şimdiden, emeklilik şirketleri ile görüşmelerinizi yapın, geç kalmayın.

HANGİ ŞİRKET, NE ZAMAN OTOMATİK KATILIMA GİRECEK?

1 Ocak 2017 itibariyle 1000 ve üzeri çalışanı olan işletmeler.
1 Nisan 2017 itibariyle 249-1.000 çalışanı olan işletmeler ve merkezi bütçeli kamu kurumları.
1 Eylül 2017 itibariyle 100-249 çalışanı olan şirketler.
1 Ocak 2018 itibariyle 50-100 arası çalışanı olan işletmeler ve tüm yerel yönetimler.
1 Temmuz 2018 itibariyle 10-50 çalışanı olan işletmeler.
1 Ocak 2019 itibariyle 5-9 çalışanı olan işletmeler.

Diğer Haberler

Alanya'da Hem Kar Hem Deniz Keyfi

Antalya'nın Alanya ilçesinde iki mevsim aynı anda yaşanıyor. Bir yanda dünyaca ü...

Erdoğan'dan İş Adamlarına Kritik Çağrı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Borsa İstanbul'un kuruluş yıl dönümünde iş adamlarına çağr...

Şampiyonluk Galatasaray'a Ne Kadar Kazandırdı?

Aslan Köşeyi Döndü: Galatasaray’ın Şampiyonlukla Kasasına Giren Dev Gelir Belli ...

WhatsApp'a Reklamlar Geliyor

Geçtiğimiz ay Brian Acton'ın, hafta başında ise Jan Koum'un istifa etmesiyle, Wh...

İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye Finansman

Dünya Bankası'nın Türkiye'ye finansman desteğini 35 milyar dolara yükseltmesinin...

Türkiye'ye S-400 Sevkiyatında Olası İkinci Parti Üzerinde Çalışmalar Sürüyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Rostec Başkanı Sergey Çemezov, T...

Eşi Motosiklete Karşı Çıkınca 350 Beygirlik Araç Üretti

Antalya'da, kaza yapmasından korkan eşinin hiç istememesine rağmen motosiklet t...

Petrol Üreticileri Fiyatları Belirlemek İçin Bir Araya Geliyor

Petrol ihraç eden ülkelerin bakanları Moskova'da buluşacak. Suudi Arabistan ilk ...

Merkezden Dolara Bir Hamle Daha!

Merkez Bankası ihracat reeskont kredi ödemelerinde kuru sabitledi. Merkez Bankas...

Galatasaray’ın 25. Şampiyonluğu Yenikapı’da Coşkuyla Kutlandı

Galatasaray, Süper Lig’de kazandığı 25. şampiyonluğunu binlerce taraftarın katıl...

Çin Ekibi Fatih Terim İçin Yıllık 10 Milyon Euro Önerdi

Galatasaray'ı yarım sezonda şampiyonluğa taşıyan Fatih Terim'le ilgili İspanya'd...

Şam Yönetimi Erdoğan-Esad gGörüşmesi için Şart Koştu

Türkiye ile Suriye arasında 11 yıl sonra ilk temasın kurulmasının ardından görüş...

Örgüt Lideri Fethullah Gülen'in Avukatları Yurt Dışına Kaçtı

Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce düzenlenen...

Eşini Öldüren Kocaya Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası Verildi

Mersin'de boşanma aşamasında olduğu bankacı eşi Cemile Ertürkoğlu'nu (34) vahşic...

Yıldız Tilbe, Doların Tırmanışa Geçtiğini Görünce Öfke Kustu

Sosyal medya hesabını aktif olarak kullanan Yıldız Tilbe, son zamanlarda tırmanı...