ABD – Venezuela Savaşı Başlıyor Mu?

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD’nin Karayipler bölgesindeki askeri hareketliliğine sert tepki gösterdi. Başkent Caracas’ta düzenlenen bir etkinlikte konuşan Maduro, Washington yönetiminin Venezuela’ya karşı “uydurulmuş bir savaş senaryosu” hazırlığında olduğunu iddia etti. Maduro, ABD’nin hava ve deniz kuvvetlerinin oluşturduğu askeri yığının her geçen gün ülkesinin kıyılarına biraz daha yaklaştığını belirtti.

“ABD Halkı Yeni Bir Savaş mı İstiyor?”

Konuşmasında ABD’nin geçmişteki savaş politikalarını eleştiren Maduro, “Yeni, sonsuz bir savaş icat ediyorlar. Bir daha asla savaşmayacaklarına söz vermişlerdi ama şimdi bizlerin engelleyebileceği yeni bir savaş uyduruyorlar. ABD halkı bunu biliyor mu? Gerçekten Kolombiya, Venezuela ve Karayip halklarına karşı bir savaş mı istiyorlar?” ifadelerini kullandı.

Maduro, Venezuela’nın uyuşturucu üretimiyle ilişkilendirilmesini ise “tamamen asılsız, abartılı ve provokatif bir suçlama” olarak nitelendirdi. Ülkesinin koka yaprağı üretiminden arındırılmış olduğunu söyleyen lider, ABD’nin bu iddialarla askeri müdahale zeminini hazırlamaya çalıştığını öne sürdü.

Savunma Bakanı Lopez: “Hazırlıklarımızı Aralıksız Sürdürüyoruz”

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino Lopez de devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, ABD’nin artan askeri varlığına karşı ordunun teyakkuz halinde olduğunu duyurdu. Lopez, “Yüz yılı aşkın süredir karşı karşıya kaldığımız en büyük tehditle mücadele ediyoruz. ABD’nin hava ve deniz kuvvetlerinin oluşturduğu askeri yığınak, her geçen gün Venezuela kıyılarına biraz daha yaklaşıyor. Biz buradayız; korkmadan, yılmadan, gözdağına boyun eğmeden görevimizi sürdürüyoruz.” dedi.

Savunma Bakanı, Bolivarcı Ulusal Silahlı Kuvvetler’in (FANB) ve devlet kurumlarının ülke savunmasına tam odaklandığını belirterek, Venezuela’nın “gerçek ve somut bir tehdit” altında olduğunu vurguladı.

ABD’nin Saldırıları ve Bölgesel Tepkiler

Venezuela basınında yer alan haberlere göre, ABD güçleri Karayipler ve Pasifik bölgelerinde uyuşturucu kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla 10 tekneye saldırı düzenledi. Bu saldırılarda 43 kişi yaşamını yitirdi. Olay, Venezuela yönetiminin yanı sıra birçok ülke tarafından da uluslararası hukuka aykırı bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın imzaladığı bir kararnameyle Latin Amerika kökenli uyuşturucu kartellerine karşı orduya geniş operasyon yetkisi verilmişti. Bu kapsamda ağustos ayı sonunda Venezuela açıklarına savaş gemileri ve denizaltılardan oluşan bir filo gönderilmişti. ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ise, “Venezuela’da rejim değişikliği dahil her türlü askeri seçeneğe hazırız.” ifadelerini kullanmıştı.

Venezuela 4,5 Milyon Milisi Seferber Etti

Maduro yönetimi, artan askeri baskıya karşı ülke genelinde 4,5 milyon milis gücünü seferber ettiğini açıkladı. Hükûmet, olası bir saldırı durumunda ülkenin her karış toprağını “sarsılmaz bir kararlılıkla” savunacaklarını bildirdi.

Artan Baskı, Derinleşen Kriz

Karayipler’deki askeri yığınak ve ABD’nin operasyonları, bölgedeki tansiyonu her geçen gün yükseltiyor. Caracas yönetimi, Washington’un müdahale planlarını “emperyalist bir tehdit” olarak değerlendirirken, uluslararası kamuoyu da iki ülke arasındaki gerginliğin küresel bir krize dönüşmesinden endişe duyuyor.

Diğer Haberler

Kriz Nedeniyle Devlet Televizyonu Yayınını Durdurdu

Lübnan'da ekonomik kriz nedeniyle bütçe yetersizliği yaşayan devlet televizyonu ...

Yaş Nedeniyle Emekli Olamayanların Gözü Meclis'te

24 Haziran'da yapılan seçimler öncesi bazı partilerin seçim beyannamesinde yer v...

İmamoğlu, Kadir Topbaş'ı Ölüm Yıl Dönümünde Andı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2021'de hayatını kaybeden Kadir Topbaş'ı sosyal medy...

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde Gişeler Kalkıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 15 Temmuz Şehitler Köpr...

Ruslar, Bu Yıl Türkiye'ye Gelmeyi Düşünmüyor

Yapılan bir araştırma, koronavirüs salgını nedeniyle Rusya vatandaşlarının çoğun...

NATO, Rusya Sınırında Tatbikata Başladı!

Norveç'in kuzeyindeki 8 bin NATO askerinin, Rusya sınırına 160-300 kilometre mes...

İhracat, Haziran'da Yüzde 5 Artarak 12,6 Milyar Dolar Oldu

TİM verilerine göre, haziran ayında ihracat geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde...

'İran'a yaptırım uygulanmalı'

ABD’deki başkanlık yarışının güçlü adaylarından Hillary Clinton, İran’ın yaptığı...

Uygulamayı Yükleyenlerden 15 Milyon Liralık Dijital Dolandırıcılık

“İnat Box” Uygulamasıyla 15 Milyon Liralık Dijital Dolandırıcılık: 27 Kişi Tutuk...

Merih Demiral, TRT Spikeri Ersin Düzen'e Patladı

EURO 2020'de grupta 3 maçını da kazanamayan A Milli Takım'da Merih Demiral, İsvi...

CHP'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan katıldığı metro açılışında "3 yılı geçti, bu büyükşehir be...

Johnny Depp'e 15 Milyon Dolar Tazminat Ödeyecek

Johnny Deep ile olan davayı kaybeden ve 15 milyon tazminat ödemesine karar veril...

Acun Ilıcalı, Yeni Teknesiyle Fatih Terim'i Ziyaret Etti

TV8 kanalının sahibi Acun Ilıcalı, MT1 adını koyduğu teknesiyle Türkbükü'nde gör...

Kış Lastiği Uygulaması Pazartesi İtibarıyla Sona Eriyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşy...

Ünlü Sanatçı Maria Mendiola Vefat Etti

Ünlü disko parçası "Yes Sir, I Can Boogie"yi söyleyen sanatçı Maria Mendiola hay...