Alerjilere Doğal Çözümler

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bahar mevsimiyle birlikte gelen tek şey güneş, ısınan hava ve yüzümüzü okşayan hafif meltemler değil ne yazık ki. Bu mevsimle birlikte alerjiler de tırmanışa geçiyor. Çoğu hafif olmakla birlikte, kendini burun akması, gözlerin sulanması ve kızarması gibi zararsız; ama sinir bozucu belirtilerle gösteriyor. Alerjiye neden olan yaygın etkenleri bilir, onlardan kaçınır ve bu basit çözümleri uygularsanız, bahardan anılarınızda kalan alerjiler değil; ılık bahar güneşi ve sakin bahar rüzgârları olacaktır.

Alerjik tepkileri tetikleyen etkenler

Toz akarı/pupa

Bu mikroskobik böcekler ev tozunun biriktiği yerlerde yaşar ve ölü deri hücreleriyle beslenir. Yatak, halı, kumaş ve tüylü oyuncaklar etrafında yaşar.

Küf

Bu küf mantarları ılık, nemli ve karanlık ortamlarda yaşar. Bodrum katları gibi nemli yerlerde görülebilir.

Evcil hayvanlar

Evcil bir hayvan kendini yaladığında ve tükürüğü kuruduğunda ‘hayvan kepeği’ denilen protein parçacıkları havaya yayılır.

Alerjiye uygulanabilecek çözümler

Ev tozu akarlarının yatağınıza girmesini önlemek için “hipoalerjenik” olarak satılan özel 1 mikron veya lateks yastık ve yatak kılıflarını kullanın. Bu kılıflar, çarşaf gibi sarmamalı, fermuarlı olmalı.

Perde, panjur ve havalandırma filtreleri dâhil olmak üzere haftada en az bir kere toz alın, silin ve süpürün. Mümkün olduğunda, en küçük tozları ve kedi-köpek kepeklerini bile toplayan HEPA filtresi (çok hassas hava filtresi) kullanın. Bu filtreyi yılda dört kere değiştirin.

Evinize hava temizleyici bitkiler için yer açın. Ficus ağacı, yılan bitkisi ve gerber gibi bitkiler karbon monoksit, formaldehit ve diğer iç mekân hava kirletici maddeleri filtreleyerek havanızın temizlenmesine yardımcı olur. Bitkilerinizi aldığınız mağazaya farklı öneriler için danışın.

Eğer şiddetli alerjileriniz varsa evinizde halı yerine ahşap döşeme kullanmayı denemelisiniz.
Alerjik tepkileri, yani semptomları ortadan kaldıran, reçeteli ya da reçetesiz olarak satılan çeşitli ilaçlar da bulunmaktadır. Elbette ki alerjik tepkileriniz ilaçla çözülebilecek boyutlara gelmeden önce önlem alarak sorunu çözmeye çalışmak en etkin yollardan biridir.

Diğer Haberler

Türkiye'de tehlikeli grip salgını mı var?

Kışın tesirini göstermesiyle başlayan ve mart sonuna kadar devam etmesi beklenil...

Halk Otobüsü Şoförünün Koronavirüs Testi Pozitif Çıktı

Türkiye'de 1 Haziran itibarı ile salgında normalleşme takvimine geçilmesiyle Diy...

Konya’da Psikolojik Destek ve Çözüm Arayanlar İçin Güvenilir Bir Adres

Konya, Türkiye'nin önemli şehirlerinden biri olarak, sadece tarihi zenginliği ve...

Böcek Zırhından Zayıflama Hapı Geliştirildi

Aksaray Üniversitesi'nden akademisyenler, böceğin zırh kısmındaki nanoliflerin k...

Çocuklardaki deri lekeleri hastalık habercisi

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sihhati ve Hastalıkları Anabilim Dalı...

Göz Sulanması Neden Olur Tedavi Yöntemleri

Gözde sulanmanın, iltihaplanma, gözyaşı kesesi bölgesinde şişlik, apse gibi beli...

Fazla kilo sandı, kütle çıktı

Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Kurban: "Daha önce...

Sigara yasağı meyvelerini vermeye başladı

Sağlık Bakanlığı, kapalı alanlar başta olmak üzere çoğu yerde sigara tüketimine ...

Çocuklarda Göz Sağlığı ve Göz Tembelliği

"Ambliopi, görme veya göz tembelliği olarak anılan ve görme keskinliğinde tek ve...

El titremesi neden olur?

El titremesinin sıhhatli şahıslarda de olma ihtimalini bildiren Samsun Büyük Ana...

Gebelikte yanlış beslenme bebeğe zarar veriyor

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, “Gebelik kadın amacıyla natural fizyolojik...

Koronavirüs Tedbirleri Kapsamında Engellilerin Rapor Süreleri Uzatıldı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, evde bakım yardımı...

Kalp krizi ölümü kadınlarda daha fazla

Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, kalp krizinin kadınl...

Serrapeptaz Enziminin Sağlığa Faydaları

Serrapeptaz, proteinleri parçalayan bir enzimdir ve anti-enflamatuar bir destek ...

Sigara yaşamınızdan en az 5 yıl çalıyor

“Bir taneden bir şey olmaz” diyerek başlanan ve zamanla bağımlılığa dönüşen siga...