Erdoğan’ın Çağrısıyla Altın Satışları Üçe Katladı

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Cumhurbaşkanı’nın doları altına çevirme çağrısı ve MB’nin altın alım kararı kuyum sektöründe doping etkisi yarattı. Altın satışları bir haftada üçe katlanırken yastık altı 55 ton altının da ekonomiye kazandırılması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dövizi olanlardan parasını bozdurup altın ya da TL’ye çevirme çağrısı, ardından da Merkez Bankası’nın tasarruf oranlarını artırmak için fiziksel altın alımına başlama kararı kuyum sektörünü harekete geçirdi. Dövizini bozduran vatandaş altına hücum etti. Perakende altın satışları bir haftada üçe katladı. Merkez Bankası’nın (MB) kararıyla da yastık altındaki 55 ton altının ekonomiye kazandırılması bekleniyor.

 “3-4 AYDA FARKIN KAPANACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Sabah’ın haberine göre, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Kuyumculuk Komite Başkanı Erhan Hoşhanlı, “Altın fiyatlarının yükselmesi ve pompalanan tedirginlik nedeniyle insanlar yatırım yapmaktan çekiniyordu. 2015’te yaklaşık 200 ton altın satılmıştı. Bu yılın ilk 11 ayında geçen yıla oranla yüzde 30’luk bir gerileme vardı. Bu çağrıyla birlikte önümüzdeki 3-4 ayda farkın kapanacağını düşünüyoruz.” dedi.

erdogan-in-cagrisi-doping-yapti-satislar-uce_x_9038461_3136_z51

GRAM ALTINA YOĞUN BİR TALEP VAR, PİYASADA BULMAK ZORLAŞTI

İstanbul Kuyumcular Odası Başkan Yardımcısı Mustafa Tiryaki de çağrıyla birlikte kuyum perakendesinde ciddi bir hareketlilik yaşandığını belirterek, satışların bir haftada üçe katlandığını söyledi. Tiryaki, “İstanbul’da haftalık ortalama 2.5 ton altın satılırken çağrı sonrası bu oran 7 tona kadar çıktı.” diye konuştu. Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kökler ise Kapalıçarşı’da ciddi bir hareketlilik yaşandığını belirterek, şunları anlattı: “Gram altına yoğun bir talep var. Piyasada gram altın bulmak zorlaştı.”

200 MİLYAR TL YASTIK ALTINDA

İstanbul Altın Rafinerisi Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, Merkez Bankası’nın kararıyla birlikte 4 yılda toplanan yastık altı 55 ton altının bir yılda ekonomiye kazandırılabileceğini söyledi. 55 ton altının 200 milyar dolarlık bir büyüklüğü olduğunu aktaran Halaç, “Bunun kayıt altına alınmasıyla, yurtdışındaki gelişme ve döviz kuru dalgalanmalarına karşı ülke ekonomisinin kırılganlığı azalır.” dedi. Halaç, halka yeterli bilgilendirme yapılmadığı için altınların atıl vaziyette beklediğine dikkat çekti. “Bankaların altın hesaplarına vereceği faiz ya da kâr payını artırması gerekiyor.” diyen Halaç, şunları anlattı: “Altının büyük kısmı kiralık kasalarda saklanıyor. Bunun ekonomiye katkısı olmuyor. Bu nedenle bankalar müşterilerine mevduat hesabını anlatmalı ve geçmeleri için teşvik etmeli.”

Diğer Haberler

Uzmanı Duyurdu: Delta Son Varyant Olabilir

Eski ABD İlaç ve Gıda Dairesi (FDA) yöneticisi Dr. Scott Gottlieb, yeni tip koro...

Şehidin Telefonundaki Multimedia'lar Teslim Edildi

Niğde İl Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Beşiktaş'ta Vodafone Arena yakınlarındaki t...

Rusya'dan Turist Getirenlere Kredi Desteği

Rusya'dan Türkiye'ye turist getiren Rusya merkezli Türk tur operatörlerine Kredi...

Türkiye'de Dizel Araç Tercihi Hız Kesmeden Artıyor

Dizel araçların Türkiye'de trafiğe kayıtlı otomobiller içindeki payı 2016'da yüz...

Londra'da PKK Yandaşları Azerbaycan Türkü'ne saldırdı

İngiltere'nin başkenti Londra'da yürüyüş düzenleyen PKK yandaşları terör örgütü ...

Çocukların Yeni Süper Kahramanı Halisdemir Olacak

Oyuncak sektöründe milli karakterler yaratmak için Düzce'de Organize Sanayi Bölg...

Üsküdar Belediyesi, Hastanenin İnşaatını Durdurdu

Üsküdar Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından imar planları ipta...

"Türk Rokforu" Fransızların da İlgisini Çekti

Fransa Ulusal Hayvancılık Araştırma Enstitüsünden uzmanlar, Karaman'ın Ayrancı i...

Tüm Dünya Son Dakikada Verdiği Kararı Tartışıyor

Halil Umut Meler'in Son Dakikada Verdiği Penaltı Kararı, Atalanta'da Büyük Tepki...

Bütün Trafik Cezaları Siliniyor!

Sabah gazetesinin haberine göre vatandaş, yapılandırma imkanı ile kamuya olan bo...

Müjdat Gezen için İstenen Ceza Belli Oldu

Oyuncular Müjdat Gezen ve Metin Akpınar'ın, konuk oldukları bir televizyon progr...

İnter Hakan Çalhanoğlu için Fazla Ücret İstiyor

Yeni Sezon İçin Dev Transfer Planı Süper Lig’in son şampiyonu Galatasaray, tran...

Doğan Cüceloğlu'nun Ölümüyle İlgili Soruşturma Başlatıldı

Dün İstanbul Beşiktaş'taki evinde ölü bulunan psikolog ve yazar Prof. Dr. Doğan ...

Gözüme Güneş Geldi için Maskeyle Kapattım

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın isyan ettiği toplu taşıma aracında maske ile gö...

Sanayi Sitesi İşverenleri, 4 Bin Lira Maaşla Eleman Bulamıyor

Turizm ve tarım kenti Antalya'nın en önemli istihdam merkezleri arasında yer ala...