10 Ekim Ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ehliyet alabilmek için sınavına giren sürücü adaylarının meraklı bekleyişi başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 10 Ekim 2015 tarihinde yapılan ehliyet sınavı sonuçları hakkında detaylı bilgiler burada. Adaylar, ehliyet sınav sonuçlarını www.meb.gov.tr internet sitesindeki sorgulama ekranından öğrenebilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan son açıklamaya göre sınav sonuçları 10 gün süre zarfında açıklanacak. Buna göre ehliyet sınav sonuçlarının 20 Ekim veya takip eden günlerde açıklanması bekleniyor.  Adaylar aynı gün içerisinde TC kimlik no’ları ile sınav sonuçlarını ve puanlarını öğrenebilecekler. Ehliyet sınavından başarılı olmak için İlk Yardım, Trafik ve Çevre, ve Araç Tekniği derslerinden oluşan 50 soruluk testten 70 puan almak yeterli olacaktır.

Stajyer ehliyet fiyatları ne kadar?

Stajyer Ehliyet uygulamasından önce yapılacak olan Ehliyet sınav başvuruları sona erdi. Ehliyet almak isteyen adaylar artık stajyer ehliyet başvurusu yapacak. Peki Stajyer Ehliyet fiyatları ne kadar?

Türkiye Sürücü Kursları Konfederasyonu (TUSEKON) Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğu Anadolu Sürücü Kursları Federasyonu Başkan Vekili Kenan Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stajyer ehliyet uygulamasının 1 Ocak 2016’da yürürlüğe gireceğini hatırlattı.

Çetin, stajyer sürücülük, meydana gelen trafik kazaların önlenmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından müfredata konulmuş faydalı bir sistem olduğunu belirtti.

Sürücülerin 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren stajyer sürücü belgesi alacaklarına dikkati çeken Çetin, şöyle konuştu:

“Stajyer ehliyette 7-8 madde var. Bunlardan bazıları, 3 defa kırmızı ışık ihlali, 100 ceza puanından 75 ceza puanını doldurması, alkollü olarak araç kullanması, hız limitlerinin üç kez ihlal etmesi gibi durumlarda ehliyeti iptal edilecek. Böylelikle ehliyeti iptal olanlar tekrardan sürücü kurslarına gidip kayıt yaptırarak, direksiyon ve teori eğitimlerini aldıktan sonra tekrardan o 2 yıllık stajyer ehliyet süreci başlayacaktır. Hatalara, kazalara tekrar sebebiyet vermezlerse asıl belgelerini tekrar gidip trafik tescil bürolarından alabilecekler.”

Çetin, “stajyer ehliyetin” getirdiği yeni kurallara tabi olmak istemeyenlerin sürücü kurslarına akın ettiğini, kurs kaydı için bugün son gün olduğunu ifade ederek, “10 Ekim’de bir sınavımız olacak. Bu sınava yetişmek için insanlar telaş içerisinde. Sürücü kurslarının işleri yoğunlaştı ama kontenjan sınırlaması olduğu için kontenjanlar doldu” dedi.

-“Yeni uygulama gerekliydi memnunuz”

Yeni uygulamanın son derece yerinde olduğunu beliren Çetin, Türkiye trafik kazalarında dünya genelinde ilk sıralarda yer aldığını, binlerce insanın trafik kazasında hayatını kaybettiğini vurguladı. Çetin, “10 milyarlarca maddi zararlar oluyor. Bu kazaların yüzde 75’i sürücü hatasından kaynaklanıyor. ‘Stajyer’ uygulaması da sürücü kusurlarının, hatalarının azaltılması için bakanlık tarafından yapılmış bir uygulamadır, çok iyi olacaktır. Sürücülerimiz dikkatli ve kurallara uygun bir şekilde araç kullanma mecburiyeti içerisine gelecekler, hoşgörülü olacaklardır. Bundan çok memnunuz. Hatta trafiğin düzene girebilmesi için sürücü olma sürecinin daha da zorlaşmasını istiyoruz” diye konuştu.

-Kurs fiyatları

Çetin, 2016’dan itibaren kurs ücretlerinin artış beklendiğini de kaydetti.

Taban fiyat uygulaması için konfederasyon olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmelerinin devam ettiğini dile getiren Çetin, yeni dönemde sürücü kursu ücretlerinin 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında olmasını tahmin ettiklerini söyledi.

Ağrı’daki bir sürücü kursunun müdürü Adem Alparslan ise stajyer dönem ehliyet uygulamasından dolayı aşırı talep olduğunu ve Türkiye genelindeki yoğunluktan dolayı zaman zaman Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sisteminde (MEBSİS) aksaklık yaşandığını kaydetti.

“Stajyer ehliyet” uygulamasıyla kalitenin daha da artacağına inandıklarını ifade eden Alparslan, uygulamanın trafik kazalarının azalmasına da katkı sağlayacağını söyledi.

-“Stajyerlikten kurtulmak, kurallara uymama hakkı tanımıyor”

Güvenli sürüş teknikleri uzmanı Özgül Sular ise sürücülükte “stajyerliğin” kamuoyunda olumsuz bir konu gibi algılandığını ancak sürücülerin trafiğe adaptasyonu açısından yararlı bir uygulama olduğunu belirtti.

Bazı Avrupa ülkelerinde “stajyer sürücülerin”, bu süreçte yanlarında ehliyeti olan bir refakatçiyle araç kullanabildiğine işaret eden Sular, şunları kaydetti:

“Stajyer ehliyete kalmamak için sürücü kurslarına kayıtlarda son dönemde yüzde 20-30 civarında artış yaşandı. Stajyerliğe kalmama isteği şu anlama mı geliyor; ‘Ben kurallara uymayacağım. Bu yüzden bir an önce ehliyetimi alayım, yasadan etkilenmeyeyim’. Bu yasa, herkes için faydalı. Bu anlayışla ele alınmasını doğru bulmuyoruz.”

Yeni döneme kalmamak için son gün kayıt yaptıran kursiyerlerden Bilal Yerlikaya ise Ağrı’da esnaf olduğunu belirterek, “Ehliyet için 2 yıllık stajyer ehliyet uygulamasının geleceğini duydum. İki yıl staj görmek istemediğimden gelip hemen kaydımı yaptırdım. Kursta yoğunluk vardı bende ancak kendime kontenjanda yer bulabildim. 10 Ekim’deki sınava girebileceğim” dedi.