Blatter ve Platini’nin savunmaları alınacak

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

FIFA Temyiz Kurulu, futboldan sekizer yıl men cezası verilerek görevlerinden uzaklaştırılan UEFA Başkanı Michel Platini ve FIFA Başkanı Sepp Blatter’in savunmalarını alacak.

FIFA Etik Kurulu’nun Platini ve Blatter’in ulusal ve uluslararası düzeyde futbolla bağlantılı organizasyonlarda sekizer yıl boyunca yer almasına yasak getirmesi sonrasında iki başkanın da men cezasına itiraz etmeleri üzerine duruşmalarına İsviçre’nin Zürih kentindeki FIFA Genel Merkezi’nde başlanacak.

Platini yarın, Blatter ise 16 Şubat Salı günü FIFA Etik Kurulu’na ifade verecek.

FIFA, Platini ile Blatter’e karşı açılan soruşturmanın ve verilen men cezalarının nedeni olarak Blatter tarafından Şubat 2011’de Platini’ye yapılan 2 milyon İsviçre frangı ödemenin hiçbir yazılı yasal dayanağının bulunmamasını göstermişti.

FIFA, yolsuzluk operasyonu kapsamında Blatter ve Platini’ye geçici olarak verdiği futboldan 90 gün men cezası için yapılan itirazları da geçen kasım ayında reddetmişti.

ABD’de açılan yolsuzluk davası kapsamında, FIFA’nın üst düzey yöneticileri 27 Mayıs’ta Zürih’te düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı. Blatter, 29 Mayıs’ta düzenlenen kongrede 5. kez başkanlığa seçilmiş ve bu durum uluslararası kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştı. Bu gelişmeler sonrasında da İsviçreli spor adamı, seçildikten 4 gün sonra istifa edeceğini açıklamıştı.

İsviçre Savcılığı tarafından 25 Eylül’de hakkında soruşturma açılan Blatter’in ifadesi alınmış ve ofisindeki verilere el konulmuş, Platini’nin de konuyla ilgili bilgisine başvurulmuştu.

FIFA Etik Kurulu, geçen hafta da eski FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke’ye 12 yıl futboldan men cezası vermişti.

FIFA’daki başkanlık seçimi yolsuzlukların gölgesinde 26 Şubat tarihinde Zürih’te yapılacak.

FIFA başkanlığı için UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino, Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin, eski FIFA Genel Sekreter Yardımcısı Jerome Champagne, Güney Afrikalı ünlü işadamı Tokyo Sexwale ve Asya Futbol Konfederasyonu (AFC) Başkanı Şeyh Salman bin İbrahim el-Halife yarışacak.