Usulsüz Emlak İlanlarına Ceza Yağdı

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Ticaret Bakanlığı, manipülatif fiyat artışı yapan ve yetki belgesiz emlak ticareti yapan 2036 kişiye toplam 126 milyon TL ceza uyguladı. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ile emlak ilanlarına getirilen yetki doğrulama uygulaması 2025’te zorunlu hale gelecek.

Emlak ilanlarına ilişkin düzenleme yürürlüğe girer girmez Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Konut ilanlarında manipülatif fiyat artışı yaptığı belirlenen, yetki belgesiz olarak taşınmaz ticareti faaliyeti yürüten veya yönetmeliğe aykırı şekilde faaliyet gösterdiği tespit edilen firmalar tek tek tespit edilip haklarında cezai işlem uygulandı.

Ticaret Bakanlığı’nın Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kapsamında ilan platformlarına getirdiği ‘yetki doğrulama’ uygulaması, 15 Eylül 2024 tarihi itibarıyla emlak ilanları için devreye alındı. Yetki doğrulaması uygulaması ile ilan platformlarındaki emlak ilanları sadece taşınmaz sahibi, taşınmaz sahibinin 1’inci ve 2’nci derece kan hısımları veya eşi ile taşınmaz sahibi tarafından EİDS üzerinden yetkilendirilen ‘yetki belgeli’ emlak işletmelerince verilebilecek. Emlakçılık yapılabilmesi için bakanlıktan alınması gereken taşınmaz ticareti yetki belgesi bulunmayan emlak işletmeleri tarafından ilan girişi yapılamayacak.

İLANIN DOĞRULANMIŞ OLMASINA DİKKAT EDİN

EİDS yetki doğrulama uygulamasında 15 Eylül-31 Aralık 2024 arasında bir geçiş süreci yaşanacak. Bu süreçte doğrulama olmaksızın da ilan verilebilmesi mümkün olacak ancak yetki doğrulaması yapılmış ilanlarda EİDS logosu yer alacak. 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla ise yetki doğrulaması yapılmaksızın ilan verilemeyecek şekilde uygulama tamamen devreye alınacak.

158 BİN LİRAYA KADAR PARA CEZASI

Ticaret Bakanlığı bundan sonraki süreçte emlak ilanlarını sıkı takip edecek. EİDS’nin tamamen devreye alınması sonrasında, mevzuata aykırı şekilde yayınlanan her bir ilan için 15 bin 846 Türk lirasından 158 bin 460 Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanabilecek. Bu ceza tutarları 2025 yılında yeniden değerleme oranına göre artırılacak.

Öte yandan, bugüne kadar emlak ilanlarında manipülatif fiyat artışı yaptığı belirlenen, yetki belgesiz olarak taşınmaz ticareti faaliyeti yürüten veya yönetmeliğe aykırı şekilde faaliyet gösterdiği tespit edilen toplam 2 bin 36 gerçek ve tüzel kişiye yaklaşık 126 milyon TL idari para cezası uygulandığı belirtildi.

Diğer Haberler

Erdoğan'dan İş Adamlarına Kritik Çağrı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Borsa İstanbul'un kuruluş yıl dönümünde iş adamlarına çağr...

ABD'de Yakalanan Umut Altaş Bölgeleri Netleştirdi

Gülistan Doku Soruşturmasında Altı Yıl Sonra Dev Adım Yeraltı Cihazları Ve Kadav...

Erdoğan'ın Çağrısıyla Altın Satışları Üçe Katladı

Cumhurbaşkanı'nın doları altına çevirme çağrısı ve MB'nin altın alım kararı kuyu...

Tek Gözlü Köpekbalığı, Görenleri Şaşkına Çevirdi

Endonezya'da balıkçıların ağına takılan köpekbalığı, görenleri şaşkına çevirdi. ...

FBI, Çin'deki Laboratuvar Kazası'nı İşaret Etti

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, Kovid-19 virüsün...

Hayır Oyu Veren Alman Vekil Konuştu

Alman Federal Meclisi'nde, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını tanıyan ka...

ABD'de Bir Yolcu, Kalkış Sırasında Uçaktan Atladı

ABD'de Los Angeles Uluslararası Havalimanı'nda United Express'a ait uçakta bulun...

Kanserle Mücadele Eden Tanyeli, Abisini de Kanserden Kaybetti

Bir süredir pankreas kanseriyle mücadele eden Tanyeli, 54 yaşındaki abisinin ölü...

Recep İvedik 7 Çekimleri Başladı

Şahan Gökbakar'ın merakla beklenen Recep İvedik 7 filminin setinden ilk kareler ...

FETÖ Depolarında PKK Yayınları Ele Geçirildi

Tunceli'de FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik düzenlenen operasyonlarda, PKK'ya ait...

Araç Muayenesinde Yığılmaya Önlenecek

-Sabit ve seyyar araç muayene istasyonlarını kaydedecek kamera sistemi zorunlu o...

Marmaray'da Polise, Jandarmaya, Basına Geçit Yok

Polis, asker ve basın çalışanlarına ulaşımda tanınan ücretsiz seyahat kartları T...

Atakan Kayalar'ın Enes Batur'la Videosu Ortaya Çıktı

Kitap mağazasında yaptığı konuşmayla sosyal medya gündemine oturan ve ardından t...

ABD Küresel Ticarette Yeni Tarife Hamlesini Başlattı

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump liderliğindeki Washington yönet...

Ünlü Ekonomist İslam Memiş: Altın 600 Lirayı Görebilir

Geçtiğimiz yıl rekor üstüne rekor kıran gram altın bu yıl yatırımcısına beklediğ...