Öksürükler, tahriş edici maddeleri ve vücuttaki enfeksiyonları temizlemede rol oynar, ancak sürekli öksürük can sıkıcı olabilir. Öksürük tedavisinin etkili olması nedenlerine bağlıdır. Alerjiler, enfeksiyonlar ve asit reflü dâhil öksürüklerin birçok olası nedeni vardır. Bazı doğal ilaçlar öksürüğü gidermeye yardımcı olabilir ancak bunları kullanan kişiler düşük kaliteli ürünler ve saf olmayan, katkılı maddeler kullanma riski altında olabilir. Öksürük tedavisi için kolay ulaşılabilen doğal ürünlerden birini satın alarak kullanmayı tercih edenler ürünün markasına ve kaynağına dikkat etmelidir. Ayrıca bazı şifalı bitkilerin ve takviyelerin kullanılmakta olan ilaçların etkisini değiştirebileceği ve istenmeyen yan etkilere neden olabileceği bilinmelidir. Öksürük şiddetliyse veya birkaç haftadan fazla devam ederse, tıbbi yardım almak esastır.
12 Doğal Öksürük İlacı
İnsanlar ısrarcı bir öksürüğü tedavi etmek için çeşitli doğal ilaçlar kullanırlar. Burada, bu çözüm yollarından 12’sine daha ayrıntılı olarak bakılacaktır.
1-Bal çayı
Bazı araştırmalara göre, bal öksürüğü hafifletebilir. Çocuklarda gece öksürüğü tedavileri üzerine yapılan bir çalışma, pekmez kıvamında olan ve mineral içeriği yüksek olan kara bal (veya siyah bal) ile öksürük baskılayıcı ilaç olan dekstrometorfan’ı ve hiç tedavi edilmemesini karşılaştırılmıştır. Araştırmacılar, balın öksürüğü daha fazla rahatlattığını, bunun ardından dekstrometorfan’ın geldiğini bildirmiştir. Bir öksürüğü tedavi etmek amacıyla bal kullanmak için, 2 çay kaşığı ılık su veya bitki çayı ile karıştırılmalı, bu karışım günde bir veya iki kez içilmelidir. 1 yaşın altındaki çocuklara bal verilmemelidir.
2- Zencefil
Zencefil, anti-enflamatuar özelliklere sahip olduğu için kuru veya astımlı öksürüğü rahatlatabilir. Aynı zamanda bulantı ve ağrıyı da hafifletebilir. Bir çalışma, zencefildeki bazı anti-enflamatuar bileşiklerin solunum yollarındaki zarları yumuşatabileceğini ve öksürüğü azaltabileceğini öne sürmektedir. Araştırmacılar esas olarak zencefilin insan hücreleri ve hayvanlar üzerindeki etkilerini incelemişlerdir, bu nedenle daha fazla araştırma gereklidir. Bir bardak sıcak suya 20–40 gram taze zencefil dilimleri ekleyerek yatıştırıcı bir zencefil çayı hazırlanmalı ve içmeden önce birkaç dakika beklemesine izin verilmelidir. Tadı arttırmak ve öksürüğü daha da yatıştırmak için bal veya limon suyu eklenebilir. Bazı durumlarda zencefil çayının mide rahatsızlığına veya mide yanmasına neden olabileceğini de akılda tutulmalıdır.
3-Sıvılar
Hidratlı (sulu) kalmak ya da vücudu susuz bırakmamak öksürük veya soğuk algınlığı olanlar için hayati öneme sahiptir. Araştırmalar, oda sıcaklığında içilen sıvılarının öksürük, burun akıntısı ve hapşırmayı hafifletebileceğini göstermektedir. Soğuk algınlığı veya grip belirtileri olan kişiler de sıcak içeceklerden yararlanabilir. Aynı çalışma, sıcak içeceklerin boğaz ağrısı, üşüme ve yorgunluk gibi belirtileri de hafiflettiğini bildirmektedir. Belirtilerde rahatlama hemen olmaktadır ve rahatlama sıcak içecek bitirdikten sonra uzun bir süre devam etmektedir. Rahatlatıcı olabilecek sıcak içecekler şunlardır:
*Et suyu
*Bitkisel çaylar
*Kafeinsiz siyah çay
*Ilık su
*Ilık meyve suları
4-Buhar
Mukus veya balgam üreten bir ıslak öksürük, buharla iyileşebilir. Sıcak bir duş veya banyo yapılmalı ve banyonun buharla dolmasını sağlanmalıdır. Belirtiler azalıncaya kadar bu buharda birkaç dakika kalınmalı, daha sonra terleme nedeniyle dehidrasyonu (su kaybını) önlemek için bir bardak su içilmelidir. Alternatif olarak, bir buhar kabı hazırlanabilir. Bunu yapmak için büyük bir kase sıcak suyla doldurulmalı ve tıkanıklığı hafifletebilecek okaliptüs veya biberiye gibi otlar veya esansiyel yağlar eklenmelidir. Kâsenin üzerine uzanılmalı ve başa bir havlu örtülmelidir. Havlu buharı hapsedecektir. Buhar 5 dakika boyunca teneffüs edilmelidir. Buhar cilde sıcak hissettirir, cilt soğuyuncaya kadar devam edilmelidir. Islak öksürük veya göğüs tıkanıklığı olan kişiler, doktora da danışarak evlerinde bir buhar makinesi veya hava nemlendirici kullanabilir.
5- Hatmi kökü
Boğaz ağrısının tedavisinde uzun zamandır bilinen ve kullanılan bir bitki olan hatminin kökü fazlaca müsilaj içerir. Boğazı kaplayan bu yapışkan madde öksürükten dolayı tahriş olan kısımları rahatlatabilir. Küçük bir çalışma, kekik ve sarmaşık ile birlikte hatmi kökü içeren bir bitkisel öksürük şurubunun, soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan öksürükleri etkili bir şekilde rahatlattığını ortaya koymuştur. Şurup 12 gün kullanıldıktan sonra katılımcıların büyük çoğunluğu ( yüzde 90’ı) etkisini “ iyi” ya da “çok iyi” şeklinde değerlendirmiştir. Hatmi kökü, kurutulmuş olarak veya bardak poşetleri şeklinde mevcuttur. Her ikisi de sıcak suya eklenmeli ve ardından hemen içilmeli veya önce biraz soğumasını beklenmelidir. Hatmi kökü suda ne kadar uzun süre kalırsa içinde o kadar müsilaj olacaktır. Mide rahatsızlığı şeklinde yan etki gösterebilir, ancak ekstra sıvılar içerek bununla baş etmek mümkün olabilir. Hatmi kökü sağlık ürünleri satılan mağazalardan, eczanelerden veya internet üzerinden çevrim içi siparişle satın alınabilir.
200 Bin TL Harcadı 20 Ton Üretim Yapacak Murat Dilsiz |
|
SGK Hileli Boşanmayı Affetmiyor |
|
| Trafik Sigortasında Prim İadesi Mert Akça |