Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ne Zaman?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

“Yağlı güreşin olimpiyatı” kabul edilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin 655’incisi bu yıl 18-24 Temmuz tarihlerinde yapılacak.

Edirne Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri 18-24 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek.

655. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali 18 Temmuz Pazartesi günü açılış seremonisi sonrasında başlayacak detaylı etkinliklerin olacağı festivalde, güreşçiler çayıra 22 Temmuz Cuma günü çıkacak, piyasa günü de başpehlivanın belirleneceği final güreşleriyle sona erecek.

Bu arada, belediye, efsaneleşen güreşlerin gerçekleştiği Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin düzenlenmesinde var bulunan kusurların saptanması ve çözüm önerilerinin belirlenmesi hedefiyle ay sonucunda geniş katılımlı toplantı düzenlenecek.

– Altın kemer yılsi değil

Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde bu yıl altın kemer yılsi değil.

Kurallar gereği altın kemerin sonsuz sahibi olunması amacıyla bir başpehlivanın üst üste üç kez “Kırkpınar Başpehlivanı” unvanını alarak altın kemeri takması gerekiyor. Geçen yıl başpehlivan bulunan Antalyalı Orhan Okulu altın kemere rakiplerine göre en yakın aday. Okulu’nun altın kemerin sonsuz sahibi olabilmesi amacıyla serisini bu yıl da sürdürmesi gerekli.

– Ali Gürbüz’ün cezası bitiyor

652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde üst üste üçüncü kez başbehlivan şeklinde altın kemerin sürekli sahipliğine hak kazanan ancak dopingli çıkmasından ötürü altın kemeri iade etmesine karar verdiği Antalyalı Ali Gürbüz’e verdiği men cezası ileriki ay sonucunda bitiyor.

Tekniği ve müsabakalarda sergilediği oyunlarıyla güreşseverlerin en çok tercih edilen isimlerinden Gürbüz’ün Kırkpınar çayırına dönmesi Er Meydanı’nda rekabetin kızışacağı tarafında değerlendiriliyor.

– Kırkpınar efsanesi

Tarihi kaynaklara göre, Rumeli’nin fethini gerçekleştirecek akıncı birliklerinin lider kuvvetlerini meydana getiren 40 namlı asker, mola dönemlerinde hem eğlenmek hem de kuvvetten düşmemek amacıyla bir anlamda idman saydıkları güreşe tutuşurlar.

Yine bir mola esnasında Edirne yakınlarındaki Ahıköy’de Ali ve Selim ismindeki iki kardeş, saatlerce güreşmelerine karşın yenişemez ve ısrarla birbirini kündeye getirmek üzere verdikleri mücadelede her ikisi de oldukları yerde canlarını verir. Akıncılar iki kardeşi bir söğüt ağacının altına gömerek, vazifeleri gereği yollarına devam eder. Yıllar sonra akıncılar, arkadaşlarının mezarını ziyaret amacıyla gittiklerinde iki pehlivanın mezarlarının varolduğu yerde bir pınar görürler ve burası bundan sonra Kırkpınar şeklinde anılmaya başlar.