Suriye’de ağırlıklı olarak Şam ve Halep’te ayakkabı üretimi yapan çok sayıda usta, savaşın başlaması sonrası evlerini ve atölyelerini kaybetti. Bir çoğu ailesini ve yakınlarını da yitiren ustalar, savaş öncesinde ürün gönderdikleri Türkiye’deki ayakkabıcılarla temasa geçerek İstanbul ve İzmir gibi önde gelen üretim merkezlerine taşındı.
Ayakkabı firmalarının kayıt dışı çalıştırma konusunda sorun yaşaması nedeniyle birkaç usta bir araya gelerek kiraladıkları ofislerde ortak üretim yapmaya başladı. Türkiye ayakkabı üretiminin yüzde 38’inin karşılandığı İzmir’deki Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’nde de yüzlerce usta, çocuklarını da yanlarına alarak parça başı saya (ayakkabının yumuşak olan üst bölümü) dikimi yapmaya başladı.
Bu ustalardan biri olan Türkmen asıllı Hasan Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halep şehrinde kendisine ait ayakkabı imalathanesinde 50 kişi çalıştırıp iş yerini büyütme hayalleri kurarken, savaşın başlamasıyla ailesinin hayatını zor kurtardığı anlattı.
Durmuş, Işıkkent’te birkaç ustayla birlikte kurdukları atölyede parça başı üretim yapmaya başladıklarını ifade ederek, “İlk başlarda para yoktu, ev bulmakta ve kirasını ödemekte çok zorlandım, çok iş aradım. Ama mesleğimi devam ettirebilme fırsatını yakaladım. İzmir’e geleli 4 yıl oldu, hamdolsun daha iyi durumdayım. Daha iyi yaşam koşullarımız oluştu. Ben buradayım, çalışıyorum, kazanıyorum ve durumum iyi” dedi.
Savaş çıkınca babasından mesleği öğrendi
Halepli usta Zekeriya Ön de 40 yıldır ayakkabı sektöründe iş yaptığını, savaş sonrası ilk olarak oğlunun İzmir’e geldiğini, onun çağrısı üzerine kente gelerek mesleklerini sürdürmeye başladıklarını söyledi. Türkiye’nin kucak açması sayesinde ailesinin ölümden kurtulduğunu, sağlanan iş koşullarıyla da hayata tutunabildiklerini, bu nedenle Türk halkına teşekkür ettiklerini ifade etti.
200 Bin TL Harcadı 20 Ton Üretim Yapacak Murat Dilsiz |
|
SGK Hileli Boşanmayı Affetmiyor |
|
| Trafik Sigortasında Prim İadesi Mert Akça |