Milyonlarca Balık Üretimi Yapılan Havuzlarda Artık Ot Yetişiyor

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bölgede üç, dört yıl öncesine kadar milyonlarca yavru üretimi ve tonlarca balık yetiştiriliği yapan işletme sahipleri, havuzlara dereden gelen suyun kimyasal ve biyolojik yapısı değiştiği için balıkların yaşamasını engellediğini söylediler. Havuzlar artık otlarla kaplı duruma geldi.

“BALIKÇILIĞA DEVAM EDEMEZ DURUMA GELDİK”

karsu üzerinde inşa edilen HES regülatörü, iletim tüneli, cebri boru ve santral yapıları, sel-taşkın koruma duvarlarının inşasında kullanılan beton ve kimyasallar akarsuya karıştığı süre boyunca su kalitesini bozduğunu, bunun da balık ve diğer su canlılarının dokularını tahriş ederek oksijen alımını engelleyip kitlesel ölümlere neden olduğunu belirten Su Ürünleri Mühendisi Hüseyin Şeremet, “22 yıldır bu işlerle uğraşan su ürünleri mühendisiyim. Maalesef geldiğimiz noktada uğradığımız haksızlıklar ve yapılan uygulamalardan dolayı balıkçılık faaliyetlerine devam edemez duruma geldik. Kamunun uygulamış olduğu uygulamalar, HES inşaatları, yol inşaatları ve benzeri uygulamalardan dolayı balıkçılık faaliyeti bölgemizdeki vadimizde yapılamaz duruma gelmiştir. Su kalitesinin bozulması, çiftliklerle beraber doğal ortamda da balık stoklarının tamamen yok olma durumuna gelmesine sebep olmuştur.” dedi.

 milyonlarca-balik-uretiliyordu-simdi-ot-bitiyor_x_8932902_2138_z11

“HAVUZLARIMIZDA BALIK YERİNE OT YETİŞİYOR”

Havuzlarda artık balık yerine ot yetiştiğini kaydeden Şeremet, “Havuzlarımız üç, dört yıl öncesine kadar ful kapasite ile çalışıyordu. Bulunduğumuz tesis ağırlıklı olarak yavru üretimi ve yetiştiricilik tesisiydi. Yıllık 150 ton yetiştiricilik kapasitesi, 20 milyon adet de yavru üretimi vardı. Bunun içinde Gökkuşağı ve Karadeniz Alabalığı vardı. Artık havuzlar boş. Ne üretim ve ne yetiştiricilik yapılamıyor. Dışarıdan balık getirsek bile yaşamaz durumda. İşletmemize herhangi bir bölgeden balık getirmemize rağmen yaşatamıyoruz. 2013 yılından beri burada balık daha yetiştirilemiyor. İlgili bütün yerlere müracaat ettik, bakacağız, ilgileneceğiz şeklinde cevaplar verildi. Vadide 10 kadar işletme var. 7 tanesi direkt HES’lerden etkileniyor, bunların 3 tanesi Altındere Havzasında. O havzada HES yok ancak yol inşaatları benzeri şeyler var ancak onlar da benzeri sıkıntıları yaşıyor. En çok bizler zarara uğruyoruz” diye konuştu.

Diğer Haberler

Giresun'da öğrencilere "kuşdili" eğitimi

Giresun'un Çanakçı ilçesinde teknolojinin gelişmediği yıllarda iletişim amacıyla...

ODTÜ Rektörlüğü, Mezuniyet Törenlerini İptal Etti

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörlüğü, bu yılki mezuniyet törenlerinin 'güven...

Beşiktaş'ta, Burak Yılmaz, Oğuzhan ve Lens kadroya alınmadı

Beşiktaş'ın yarın saat 20:00'da Gazişehir Gaziantep ile deplasmanda oynayacağı m...

Zeki Müren'li Reklam Olay Yarattı

Çağlar Çorumlu’nun oynadığı Zeki Müren’li reklam sosyal medyayı ikiye böldü. Oyu...

Bu Hafta Hava Durumu Nasıl Olacak?

Yaz aylarında da Ülkemizin bazı bölgelerinde yağışlar devam ediyor. Sağanak ve G...

TBMM Dış İlişkiler Komisyonu Türk Akımı Projesini Onayladı!

TBMM Dışişleri Komisyonu, Türkiye ve Rusya arasında ikili anlaşmaların uygun bul...

Taksim'e Girişler Paralı Olacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, ilgili bakanlıklarla birlikte üzerinde çalışt...

Çaykur Rizespor'un Eski Futbolcusu Abarhoun

Son 2 sezonda Süper Lig ekiplerinden Çaykur Rizespor'da forma giyen Mohamed Abar...

Prof. Dr. Orhan Şen'den Dikkat Çeken Sözler

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye'nin etkisi altına gi...

Fatura Borcu Olanların Elektrik ve Gazı Kesilebilecek

Türkiye'de, koronavirüs salgınıyla birlikte uygulanan kısıtlar 1 Haziran'da büyü...

Yedek Kalan Richarlison'dan Conte'ye Sert Çıkış

Tottenham'ın Brezilyalı yıldızı Richarlison, Milan'a elendikleri Şampiyonlar Lig...

Javier Bardem'den Canlı Yayında İsrail'e Sert Tepki

Javier Bardem'den Canlı Yayında İsrail'e Sert Tepki: "Bu Bir S...

TFF Misafir Seyirci Kararı Tepki Çekti

Profesyonel liglerde ev sahibi takım için seyirci kapasitesi sınırını kaldıran T...

Taksicilere ÖTV Kalktı Lüks Araçlar Taksi Yapıldı

Ticari araçlara tanınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyetiyle birlikte Adana'd...

İsrail Tarafından Alıkonulan Türk Aktivistler İstanbul’da

Sumud Filosu Aktivistleri Yurda Döndü Gazze’ye insani yardım taşımak amacıyla y...