Milyonlarca Balık Üretimi Yapılan Havuzlarda Artık Ot Yetişiyor

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Bölgede üç, dört yıl öncesine kadar milyonlarca yavru üretimi ve tonlarca balık yetiştiriliği yapan işletme sahipleri, havuzlara dereden gelen suyun kimyasal ve biyolojik yapısı değiştiği için balıkların yaşamasını engellediğini söylediler. Havuzlar artık otlarla kaplı duruma geldi.

“BALIKÇILIĞA DEVAM EDEMEZ DURUMA GELDİK”

karsu üzerinde inşa edilen HES regülatörü, iletim tüneli, cebri boru ve santral yapıları, sel-taşkın koruma duvarlarının inşasında kullanılan beton ve kimyasallar akarsuya karıştığı süre boyunca su kalitesini bozduğunu, bunun da balık ve diğer su canlılarının dokularını tahriş ederek oksijen alımını engelleyip kitlesel ölümlere neden olduğunu belirten Su Ürünleri Mühendisi Hüseyin Şeremet, “22 yıldır bu işlerle uğraşan su ürünleri mühendisiyim. Maalesef geldiğimiz noktada uğradığımız haksızlıklar ve yapılan uygulamalardan dolayı balıkçılık faaliyetlerine devam edemez duruma geldik. Kamunun uygulamış olduğu uygulamalar, HES inşaatları, yol inşaatları ve benzeri uygulamalardan dolayı balıkçılık faaliyeti bölgemizdeki vadimizde yapılamaz duruma gelmiştir. Su kalitesinin bozulması, çiftliklerle beraber doğal ortamda da balık stoklarının tamamen yok olma durumuna gelmesine sebep olmuştur.” dedi.

 milyonlarca-balik-uretiliyordu-simdi-ot-bitiyor_x_8932902_2138_z11

“HAVUZLARIMIZDA BALIK YERİNE OT YETİŞİYOR”

Havuzlarda artık balık yerine ot yetiştiğini kaydeden Şeremet, “Havuzlarımız üç, dört yıl öncesine kadar ful kapasite ile çalışıyordu. Bulunduğumuz tesis ağırlıklı olarak yavru üretimi ve yetiştiricilik tesisiydi. Yıllık 150 ton yetiştiricilik kapasitesi, 20 milyon adet de yavru üretimi vardı. Bunun içinde Gökkuşağı ve Karadeniz Alabalığı vardı. Artık havuzlar boş. Ne üretim ve ne yetiştiricilik yapılamıyor. Dışarıdan balık getirsek bile yaşamaz durumda. İşletmemize herhangi bir bölgeden balık getirmemize rağmen yaşatamıyoruz. 2013 yılından beri burada balık daha yetiştirilemiyor. İlgili bütün yerlere müracaat ettik, bakacağız, ilgileneceğiz şeklinde cevaplar verildi. Vadide 10 kadar işletme var. 7 tanesi direkt HES’lerden etkileniyor, bunların 3 tanesi Altındere Havzasında. O havzada HES yok ancak yol inşaatları benzeri şeyler var ancak onlar da benzeri sıkıntıları yaşıyor. En çok bizler zarara uğruyoruz” diye konuştu.

Diğer Haberler

Türkiye'de 784 Milyon Lira Kira Yardımı Yapıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan bilgiye göre, riskli alanların ve riskl...

Güneş Panellerine Olan İhtiyaç Her Geçen Gün Artıyor

Güneş enerjisi, son yıllarda giderek artan bir şekilde dünya genelinde kullanıla...

İran Sağlık Bakanı Koronavirüs Nedeniyle Para Kullanmamayı Önerdi

Koronavirüs kaynaklı ölümlerin 100'ü aştığı üst düzey devlet yetkililerinin bile...

Merkez Bankası Başkanı Karahan O Soruya Cevap Vermedi

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan enflasyon raporunu açıkladığı toplantıda yö...

İtalya'dan Otomotiv Şirketlerine Dava

İtalya, elektrikli araç üreticileri Tesla, BYD, Stellantis ve Volkswagen'e karşı...

Doğal Gaz Desteği Yükseltildi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, vatandaşlara sunulan doğal gaz desteğinin ye...

İBB'nin Şirketi İETT'ye Eski Otobüs Satacak

İETT'nin 15 Ocak 2020 tarihinde, "23 Adet Dizel Yakıtlı Solo Tip ve 107 Adet Doğ...

Çek Futbolcudan Kriz Çıkartacak Sözler

A Milli Futbol Takımımız EURO 2024 F Grubu son maçında Çekya'yı 2-1 mağlup etti....

Trüf Mantarı'nı Köpekler Buldu, Kilosu 3 Bin 500 Euro

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü'nce Trüf Mantarı Eylem Planı kapsamında  Alaplı ...

Uğultu Sesinin Sebebi Belli Oldu

İstanbul'da sahurdan sonra yine farklı semtlerde uğultu sesi duyulduğu konuşulma...

Koronavirüs Salgını Altında Tüm Zamanların Rekorunu Getirdi

Küresel piyasalarda koronavirüs salgını nedeniyle artan risk algısı altının gram...

Dünya Basınından Erdoğan'a "Halep" Övgüsü

Türkiye'nin Rusya ile yoğun bir diplomasi trafiği yürüterek, aylardır kuşatma al...

4. İran Füzesi NATO Tarafından İmha Edildi

Sınırda Balistik Alarm: Türk Hava Sahasına Giren 4. İran Füzesi NATO Tarafından ...

Dünyadan FETÖ Darbe Girişimine Çok Sert Tepki!

Dünya liderleri FETÖ darbe girişimine çok sert tepki gösterdi. İlk açıklamalar A...

43 kişinin öldüğü bina 'kalitesiz' çıktı

Van'ın Erciş ilçesinde 2011 yılında meydana gelen depremde yıkılması sonucu 43 k...