Giresun’da öğrencilere “kuşdili” eğitimi

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Giresun’un Çanakçı ilçesinde teknolojinin gelişmediği yıllarda iletişim amacıyla kullanılan kuşdilinin nesilden nesile aktarılarak yaşatılması için çalışma yürütülüyor.

Yöre halkının 400 yıl önce engebeli coğrafyada iletişim aracı olarak kullandığı kuşdili için, Kaymakamlık ve Halk Eğitim Merkezi bünyesinde kurs düzenlendi. Karabörk İlkokulunda gerçekleştirilen kursta yaklaşık 30 öğrenciye kuşdili öğretildi.

Geçmiş yıllarda UNESCO “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası” aday listesine alınan kuşdilinin, çocuklara öğretilerek gelecek nesillere aktarılması sağlanıyor.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Zafer Balcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, unutulmaya yüz tutmuş kültürel miras olan kuşdilini tekrar yeni nesillere kazandırma adı altında çeşitli faaliyetler düzenlediklerini söyledi.

Bu kapsamda yüzyıllar öncesinde halkın iletişim aracı olan kuşdilini, gelecek kuşaklara aktarmak için öğrencilere kuşdili öğretmeye karar verdiklerini ifade eden Balcı, “Kuşdilinin yaşatılması için özellikle ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde çocuklarımıza bu eğitimi vermeyi planladık. Çocuklarımızı özellikle ilkokullardan seçtik” dedi.

Balcı, kurstaki çocukların genellikle kuşdilinin konuşulduğu yöre olan Kuşköy ve civar köylerde yaşadığını ifade ederek, “Bu kapsamda 20-30 öğrenciye kurs verdik. Çocuklara ağız ve dişin yapısı, ıslık çalmanın kurallarını ilk aşamada verdik. Daha sonra usta öğreticimiz tarafından bir araya getirilerek ıslıkla haberleşmelerini algılama ve anlama çalışması üzerinde duruyoruz” diye konuştu.

Temel amaçlarının kaybolmaya yüz tutan kültürü gelecek yüzyıllara taşımak olduğunu belirten Balcı, “Yaptığımız çalışmalar neticesinde, çocuklarımız hem annelerinin, babalarının yaşantısını öğrenmiş oluyorlar hem de iletişim araçlarının, cep telefonunun olmadığı zamanlarda insanlar nasıl haberleşirlermiş bunu öğreniyorlar. Kuşdilini, çocuklarımıza öğreterek bir nesil boyunca garanti altına almış olacağız.”

Diğer Haberler

PKK'ya Yapılan Operasyonda Polis Şapkası Ele Geçirildi

Tunceli'de jandarma timlerinin düzenlediği operasyonda 65 kilogram amonyum nitra...

Jeff Bezos'un Lüks Yatı Yalıkavak'a Demir Attı

Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un 136 metre uzunluğundaki 'Flying Fox' isimli yat...

'Türkiye dünyada en çok çamaşır suyu tüketen ülke'

VissPlus Genel Müdürü Ferhat Sucu, VissPlus şirketinin ilk markası "Vissmate"in ...

Antalya Demir Ağlarla Örülüyor

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, çağdaş toplu ulaşım sistemin...

Depremzedelerin Kaldığı Çadırları Su Bastı

Hatay'ın Payas ilçesinde etkili olan yağmur, depremzedeleri zor durumda bıraktı,...

Savaşta kaybettiği yüzünü geri istiyor

Suriye'deki iç savaşta, 3 yıl önce rejim tarafından düzenlenen bombalı saldırıda...

Erdoğan "Vuracağız" Dedikten Sonra Kaçış Başladı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye'ye yönelik askeri harekat sinyali bölgede buluna...

Düşen Uçağın Sahipleriyle Hakkında İlginç Detay

ACT Hava Yolları A.Ş'ye ait kargo uçağı sabah saatlerinde Bişkek yakınlarında ev...

Yangında hayvanları telef olan çiftçiye büyük hediye

Tokat'ın Erbaa ilçesinde küçükbaş hayvanları ağılında çıkan yangında telef olan ...

Köy Muhtarı Dahil 3 Kişi Ölü Bulundu

Tokat'ta köy muhtarı ve 2 kişi tabanca ile vurulmuş halde ölü olarak bulundu. İl...

İzmir'de 6 Kaz İşkence Edilerek Öldürüldü

İzmir'in Foça ilçesinde, Aynur Sazcı'ya (55) ait 6 kazın farklı zamanlarda ve fa...

Tayland Turu ile Uzak Doğu’nun Egzotik Dünyasında Unutulmaz Anılar Biriktirin

Uzak Doğu'nun mistik atmosferi, büyüleyici doğası ve eşsiz kültürü ile Tayland, ...

Dudak Dolgusu Nedir, Nasıl Yapılır?

Dudak dolgusu, dudakların daha dolgun, şekilli ve estetik görünmesini sağlamak a...

Trabzon Havalimanı'nda Pist Çatladı Tüm Uçuşlar İptal

Akşam saatlerinde pistte tespit edilen çatlak nedeniyle Trabzon Havalimanı, uçuş...

Yaşlılar 'kimsesiz' kalmıyor

Ağrı Valiliği, "Yaşlılara Evde Bakım Hizmeti" projesi ile kimsesiz yaşlıların ki...