Koronavirüs Bitmeden “Marburg” Kabusu Başladı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dünya henüz koronavirüsü alt edememişken Afrika’dan gelen yeni virüs uyarısı büyük endişe yarattı. Dünya Sağlık Örgütü, Batı Afrika’da, Gine’de yarasalardan bulaşan ve ölüm oranı çok yüksek olan “Marburg humması”na rastlandığını açıklarken, virüs için henüz bir tedavi ya da aşının bulunmadığı kaydedildi. Virüsün enfekte olduğu kişilerde, yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, halsizlik, kusma gibi etkiler aniden ortaya çıkıyor ve birçok hastada 7 gün içinde şiddetli hemorajik belirtiler gelişiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Gine’de Marburg hummasının tespit edildiğini ve bunun Batı Afrika’da bir ilk olduğunu duyurdu. DSÖ Afrika Direktörlüğünden yapılan açıklamada, ülkenin güneyindeki Gueckedou bölgesinde bir klinikte tedavi gören ve akabinde hayatını kaybeden bir hastadan alınan örneklerde, Marburg hummasının tespit edildiği bildirildi.

MARBURG HUMMASI TANISI DOĞRULANDI

Hastadan alınan örneklerin gönderildiği Senegal’deki Pasteur Enstitüsünün de Marburg humması tanısını doğruladığı aktarıldı. Açıklamada, ülkede 2014-2016 ve 2021’de patlak veren Ebola salgınının da yine Gueckedou’da ortaya çıktığı hatırlatıldı.

BATI AFRİKA’DA BİR İLK

Marburg hummasının geniş bir alana yayılma potansiyeli olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Gine’nin benzer şekilde bulaşan Ebola ile mücadele tecrübesinden yararlanarak yerel yetkililerle çalışıldığı belirtildi. Batı Afrika’da ilk kez Marburg humması görüldüğü vurgulanırken, virüsün tespit edildiği bölgenin Liberya ve Fildişi Sahili sınırında yer aldığı kaydedildi.

ÖLÜM ORANI YÜZDE 90’A KADAR ÇIKABİLİYOR

Ebola’nın yakın bir “akraba türü” olan Marburg virüsü, ilk kez 1967’de Almanya’nın Marburg kentindeki bir laboratuvarda tespit edilmişti. İnsanlara meyve yarasaları aracılığıyla bulaşan Marburg humması, insanlar arasında da enfekte kişilerin vücut sıvıları veya temas yoluyla yayılıyor.