Kamyoncular Çareyi Vapurla Geçmekte Buldu

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

İster arabanız olsun, ister toplu taşımayı kullanın devir hesap devri. İstanbul Boğazı’na inşa edilen 3. Köprü’nün açılmasıyla birlikte metropolde yaşayan ve gelip geçenlerin hayatında da pek çok değişiklik oldu. Kabul etmek lazım Yavuz Sultan Selim devreye girdiği andan itibaren iki eski köprünün trafiğinde gözle görülür bir rahatlama oldu. Avrasya Tüneli’nin de hizmet vermeye başlamasıyla alternatiflerin çoğalması bir yakadan diğerine geçecekler için büyük kolaylık oldu.

YOL UZUN MALİYET ÇOK

Özellikle otomobil trafiğinde gözlemlenen rahatlık ağır vasıta araçları yani kamyonlar içinse ortaya farklı bir tablo çıkardı. Kamyon trafiğinin olduğu gibi Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne verilmesi, köprüyle bağlantılı Kınalı-Odayeri otoyolunun henüz açılmaması, kamyoncuların özellikle TEM otoyoluna giriş çıkışları için hayli uzun bir yol yapmasına sebep oldu. Bu uzun güzergah yakıt maliyetlerini de arttırdı. Üstelik bununla da kalmadı köprü geçiş ücretlerinin de geçmişe oranla hayli yükseltilmesi bir anda kamyoncuların kabusu haline geldi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü devreye girmeden önce 4-5 akslı kamyonlar Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden 44.50 TL’ye geçiyordu. Yeni köprü devreye girince bu araçların geçiş ücreti bir anda 137.85 TL’ye fırladı. 6 ve daha fazla aksa sahip araçların geçiş ücretleri ise 59.25 TL’den 172.55 TL’ye tırmandı. Üstelik köprüye ulaşmak için kullanılması gereken bağlantı yollarına da yaklaşık 10 TL daha vermek zorunda kaldılar. Nereden baksanız bir anda 3’e katlanan maliyetler kamyoncuları yeni arayışlara itti.

ÖNCE FATİH SULTAN MEHMET

Önce yasak olmasına rağmen Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü zorlamaya başladılar. Öyle bir tablo vardı ki geçiş cezasına rağmen maliyetleri yeni köprüden geçişten daha azdı. Bu durumu fark eden bakanlık geçiş cezalarını artırınca Fatih Sultan Mehmet Köprüsü kamyoncular için geçilemez hale geldi. Yavuz Sultan Selim’den gidiş-geliş maliyetleri 300 TL’yi bulan kamyoncular veya şirketleri yeni arayışlara yöneldi. Eski iki köprüyü kullanmaları da Avrasya Tüneli’nden geçmeleri de yasaktı. İşte tam bu anda imdada eski bir dost, Harem-Sirkeci hattı yetişti. Üstelik çok da cazip bir fiyatla…

Sirkeci’den başlayıp zaman zaman Kumkapı’ya kadar uzanan kuyruklarda bekleyen kamyoncuları finalde mutlu bir tablo bekliyordu. Çünkü Sirkeci’den Harem’e arabalı vapur ile geçmenin bedeli sadece 17 TL’ydi.

Nakliye işinde uğraşanlar için kuruşun çok önemli olduğu bilinir. Bırakın kuruş hesabını kamyoncuların bir kıtadan diğerine geçmesini sağlayan eski dost arabalı vapur 10’da bir fiyata hizmet veriyordu.

6 VAPURDAN FAZLA İMKANSIZ!

HAFTA içi Sirkeci-Harem hattının son durumunu görmek için iskeleye gittim. Gelen bazı sınırlamalar sonucu eskisi kadar kuyruk olmadığını gördüm. Çünkü kamyoncuların buraya ulaşması için bir çok engeli aşması gerekiyor ve ara bağlantı yollarının büyük bir bölümüne girmeleri yasak. Ama yine de kuyruk olduğuna şaşırmamak gerekiyor çünkü kamyoncular buraya ulaşmak ve 17 TL’ye karşıya geçebilmeyi kafaya koymuş durumdaydı. Kendileriyle konuştum. Yeni köprüye ulaşmanın hem yolun uzunluğu hem de geçiş ücreti bakımından çok maliyetli olduğuna dikkat çektiler. Vapur hem işlerini kolaylaştırmış hem de maliyetlerini düşürmüştü. Kamyoncular vapur seferlerinin sayısının artmasını istiyor. Ancak öğrendiğime göre bu şimdilik imkansız durumda. İşletmeci İDO hatta 6 vapur çalıştırıyor. Bunun üzerinde bir sayı boğaz trafiği açısından sakıncalı olduğu için hatta daha fazla vapur koyamıyorlar.

HEM DÜZENLEME HEM ZAM GELİYOR!

BU noktada birkaç taze bilgiyi de paylaşmamda fayda var. Konuya yakın yetkililerden aldığım bilgiye göre kamyonların buraya ulaşması için belediye yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyormuş. Sanırım hem güzergahlar hem de vapur saatleri konusunda bazı kısıtlamalar gelecek. Aslında belki de bu düzenleme kamyoncuların işini kolaylaştırır. Ama bir de üzücü haberim var. 17 TL’lik geçiş ücreti de yine belediye ve işletmeci firma tarafından bugünlerde gözden geçiriliyor. Anlayacağınız önümüzdeki günlerde zam kapıda!

Diğer Haberler

Ümit Özat Kilolarıyla İlgili Eleştirilere Yanıt Verdi

Futbolculuk kariyerinin 17 senesinin 16 yılında A Milli Futbol Takımı, Fenerbahç...

Zeytin posasından "çorba kürü" elde ettiler

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ile ortak ça...

Kaskoya Yüzde 30 Zam Geliyor

Döviz kurlarındaki artış sigortayı da olumsuz etkiliyor. Nisan ayından bu yana y...

Hasta Yakınlarına "Otel Konforunda" Hizmet

Van'da 2013 yılında il dışından gelen hasta yakınlarına hizmet vermek için açıla...

Serdar, İlk Maçtan Tüm Portekiz'in Diline Düştü

Beşiktaş altyapısında yetişen ve sezon başında Braga'ya transfer olan Serdar Saa...

Galatasaray, Babel İle El Sıkıştı

Galatasaray devre arasında Beşiktaş'tan Fulham'a transfer olan ve sezon sonu söz...

Türkler New York'ta Saldırıya Uğradı

Amerika Birleşik Devletleri'nde metroda saldırıya uğrayan Türk vatandaşı Emine Y...

Ocak Ayında Emeklilerin En Düşük Maaşı 106 Lira Artacak

Ocak tüm emeklilerin zam ayı olacak. 12.3 milyon vatandaşın maaşları artacak. En...

Enflasyonu Yükselten Vergi Artışları Tekrarlanmayacak

Bu yılki vergi artışlarının bütçeyi düzeltmek için yapıldığını belirten Hazine v...

Taliban Kan Dondurdu... Hamile Kadına İnfaz!

BBC'ye konuşan görgü tanıkları, Afganistan'da Taliban militanlarının hamile bir ...

Korgeneral Temel'in Yeni Rütbesini Erdoğan Takacak

24 Haziran seçimleri öncesi CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin Metin ...

Alman Televizyonundan Vatandaşlara Yaz Tatili Önerisi: "Türkiye'ye Gidin"

Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün en fazla etk...

Düzenlemeler Yeni Yılla Birlikte Yürürlüğe Giriyor

Hükümetin çalışma hayatına yönelik devrim niteliğindeki değişiklikleri 1 Ocak'ta...

BM’deki Tarihi Gazze Konuşmasına Sürpriz Telefon

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 80. Genel Kurulu’nda İsr...

15 Milyon Dolar Sahiplerine İade Edildi

İstanbul'daki havalimanlarında son 2 ayda bavullarda ele geçirilen yüklü miktard...