Gelişmekte Olan Ülkeler için Uyarı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 2016 senesinde ilerleyen pazarlarda ülke, şirket ve banka notlarının tehlikeler karşısında baskı altında olmaya devam edeceğini açıkladı.

Kredi derecelendirme kuruluşundan uygulanan açıklamada, “Gelişmekte bulunan pazarlar 2016 senesinde çoğu değişik sektörde detaylı sayıda riskle karşı karşıya. Gelişen pazarlarda ülke, şirket ve banka reytingleri baskı altında olmaya devam edecek” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ilerleyen pazara sahip ülke notlarının, ABD’deki faiz artırımı, kuvvetli dolar, zayıf emtia fiyatları, yavaşlayan küresel ticaret ve yükselen politik tehlikeler yönünden zorlandığı vurgulandı. Brezilya ve Güney Afrika’nın ülke notlarının Aralık ayında, Rusya’nın ise Ocak ayında indirildiği hatırlatılırken, “Makro ekonomideki sert rüzgarlar gelişmekte bulunan ülkelerdeki şirketleri ve bankaları da etkiliyor. Döviz kuru oynaklığı bilhassa döviz cinsiden tekrar finansman gereksinimi bulunan borçlu şirketler amacıyla tehdit oluşturuyor” ifadesine yer verildi.

Gelişmekte bulunan ülkelerdeki bankaların varlık kalitelerinde zayıflama olduğu, ülke notlarındaki hassasiyet karşısında kırılganlık gösterdikleri belirtildi.

Açıklamada, “Geçtiğimiz on sene ortamında hususi sektörün borçluluğu süratle artarak kamu borcu civarını aştı. Bu da bu ekonomileri, finansal sistemleri ve ülke kredibilitelerini aşağı yönlü tehlikelere maruz bırakıyor. Fitch’in analiz ettiği 7 büyük ilerleyen pazar üklesinde (Brezilya, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya, Güney Afrika ve Türkiye) hususi sektör borçlanması 2014 seneının sonu itibariyle tahminen GSYH’nın yüzde 77’sine kadar yükseldi. Bu 2005 senesinde yüzde 46 seviyesindeydi” ifadelerine yer verildi.