FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke Atıldı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

FIFA Acil Durum Komitesi, FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke’yi görevinden aldı.

FIFA’dan uygulanan yazılı açıklamada, Valcke’nin FIFA ile temasının tamamıyla kesildiği ifade edildi. Markus Kattner’in FIFA Genel Sekreteri Vekili şeklinde Valcke’nin konumunu aldığı belirtildi.

Valcke, 17 Eylül 2015’te geçici şeklinde görevinden alınmıştı. Fransız futbol adamı ile alakalı 7 Ocak’ta ise resmi tahkîkat açılmıştı.

FIFA Etik Kurulu Soruşturma Komisyonu, hazırlanan rapor tarafında Valcke’ye 9 sene futboldan men cezası ve 100 bin İsviçre frangı (yaklaşık 100 bin dolar) ceza verilmesi tavsiyesinde bulunmuştu. Ceza tavsiyelerinin, Valcke’nin gizlilik, sadakat, armağan verme ve alma ihlalleri sebebiyle yapıldığı belirtilmişti.

ABD’de açılan yolsuzluk davası kapsamında, FIFA’nın üst seviye yöneticileri 27 Mayıs’ta Zürih’te düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı. Sepp Blatter, 29 Mayıs’ta düzenlenen kongrede 5. kez FIFA başkanlığına seçilmiş ve bu hal uluslararası kamuoyunda reaksiyonla karşılanmıştı. Bu ilerlemeler ardından da İsviçreli spor adamı, seçildikten 4 gün sonra istifa edeceğini açıklamıştı.

İsviçre Savcılığı yönünden 25 Eylül’de ile alakalı tahkîkat açılan Blatter’in ifadesi alınmış ve bürosundaki bilgilere el konulmuş, Platini’nin de konuyla alakalı bilgisine başvurulmuştu.

Etik kurulu, 8 Ekim’de Blatter, UEFA Başkanı Michel Platini ve Valcke’ye 90 gün futboldan geçici men cezası vermişti. Verilen 90 günlük men cezalarının 45 günü aşmayacak biçimde uzatılabileceği de belirtilmişti. 21 Aralık 2015’te ise Blatter ve Platini, sekizer sene futboldan men cezasına çarptırılmıştı.