Çoruh Nehri bir ‘gerdanlık’ daha takıyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Çoruh Nehri’nin ana kolu üstünde tespit edilen 10 baraj ve hidroelektrik santrali (HES) projelerinden biri tespit edilen ve aşağı yukarı 5 senede yapımı tamamlanan Artvin Barajı, yarın törenle hizmete girecek.

Barajın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yöntemiyle katılacağı törenle hizmete alınması bekleniyor. Artvin Valisi Kemal Cirit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğuş İnşaat ve Ticaret AŞ yönünden 7 Aralık 2010’da esası atılan ve 5 senede yapımı tamamlanan Artvin Barajı ve HES’in, TBMM 75. Yıl Muratlı, Borçka ve Deriner barajlarından sonra il sınırlarında Çoruh Nehri’nin dördüncü gerdanlığı olacağını söyledi.

Artvin Barajı’nın ülke ekonomisine senede aşağı yukarı 1 milyar 26 bin kilovatlık enerji üretimi ile aşağı yukarı 350 bin bireyin enerji ihtiyacını karşılayacağını bildiren Cirit, “Artvin Barajı ve HES projesi, Orta Çoruh Havzası’nda ve Çoruh Nehri üstünde yer almaktadır. Proje, 332 megavat kurulu gücü, senelik 1 milyar 26 kilovat saat senelik enerji ile aşağı yukarı 350 bin bireyin enerji ihtiyacını karşılayacaktır” dedi.

“Türkiye’nin hidroelektrik potansiyelinin yüzde 21’i Çoruh Havzası’ndan karşılanacak”

Çoruh Nehri’nde etkinlik yürüten Muratlı, Borçka ve Deriner barajları ile HES’lerin yanı sıra yapımı süren ya da yeni yapılacak baraj ve HES’lerin hizmete girmesiyle Türkiye’nin hidroelektrik santral enerji potansiyelinin yüzde 21’inin Çoruh Havzası’ndan karşılanacağı ifade eden Cirit, “Temelden itibaren 180 metre yüksekliğe sahip tespit edilen Artvin Barajı ve HES inşaatı aşağı yukarı 1 milyar 486 milyon liraya mal oldu. Yusufeli ilçesine bağlı Narlık ve Zeytincik köyleri sınırları ortamında inşa edilen baraj, aşağı yukarı 3 ay evvel su tutmaya başladı. Dere yatağından 135 metre, temelden ise 180 metre yüksekliğe sahip tespit edilen beton ağırlık tipindeki baraj 2 üniteden oluşuyor” diye konuştu.

Vali Cirit, Artvin Barajı ve HES inşaatında fazlalığı yöre insanından olmak üzere aşağı yukarı 2 bin bireyin istihdam edildiğini belirtti.