Sürdüğümüz yaşantının amacıylade, çevremiz yönünden nasıl bir insan olduğumuz, beğenilmemiz, saygı uyandıran bir insan olmamız hepimiz amacıyla önemli. İnsanların bizim hakkımızda ne düşündüğünü hepimiz aslında fazlasıyla umursuyoruz. Peki, etrafımızdaki insanların, bizim hakkımızda ne düşündüğünü bu kadar önemserken, biz kendimiz amacıyla ne düşünüyoruz, kendimizi nasıl tanıyoruz ve ne kadar önemsiyoruz? Çoğumuz bu soruyu kendimize sormadık bile ya da üstünde hiç düşünmedik. İşte şahıslik duygusu, genel tanımıyla, bir insanın kendini ne kadar tanıdığı, nasıl tanıdığı, kendini ne kadar sevdiğidir. Yani bir insanın kendisi ile alakalı olumlu ya da olumsuz fikirleri o bireyin benliğidir.
Kişinin kendisi ile alakalı kanaatleri, bireyin kendisine bulunan güveninin de esasını oluşturur. Bir şahıs kendini ne kadar kıymetli hissediyorsa, kendini ne kadar seviyorsa, o kadarda kendisine güvenir. Bu da yaşamındaki bütün ilişkilerine yansır. Kendiyle alakalı ben bu işi yapamam, ben beceremem, bana kimse değer vermiyor gibi olumsuz kanaatleri bulunan bir insanın kendisine güvenmesini de bekleyemeyiz.
Bir insanın şahıslik hissinin gelişimi çocukluk yıllarına dayanır. Gelişmiş bir şahıslik duygusu, ailenin çocuğa yaklaşımıyla yakından alakalıdir. Yaptıkları onay gören, beğenilen, aşağılanmadan, fikirlerine değer verilerek yetiştirilen bir çocuğun benliği de olumlu biçimde gelişecektir. Yani şahıslik gelişiminin esası ailede atılır.
Benlik insanın kendini sevmesi ve değer vermesi ise, peki insan benliğini nasıl bulur? İnsanın benliğini bulması demek, kendini güzel tanıması, kendini doğru algılayabilmesi ve kendindeki hataların farkında olmasıdır. Bu biçimde insan kendini geliştirebilir. Kendinin farkında bulunan bir insan, esasen benliğini de bulmuş demektir.
200 Bin TL Harcadı 20 Ton Üretim Yapacak Murat Dilsiz |
|
SGK Hileli Boşanmayı Affetmiyor |
|
| Trafik Sigortasında Prim İadesi Mert Akça |