Araç Tescilinde Yeni Dönem! Noterliklere Devredilecek

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Emniyet Genel Müdürlüğünce yürütülen araç tescil hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler, Türkiye Noterler Birliği koordinesinde noterliklere devredilebilecek. Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan 680 Sayılı KHK ile 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na ek madde eklendi.

Buna göre, Emniyet Genel Müdürlüğünce yürütülen araç tescil hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler, bu Kanunun 131’inci maddesi hükümleri saklı kalmak üzere, Türkiye Noterler Birliği koordinesinde noterliklere devredilebilecek.

Bu durumda, araç tescil işlemlerine ilişkin olarak noterliklere devredilen iş ve işlemler hakkında mevzuatta emniyet birimlerine yapılmış olan atıflar, noterliklere yapılmış sayılacak.

EMNİYET İLE PAYLAŞILACAK

Araç sicil ve tescil sistemi veri tabanı Türkiye Noterler Birliğince tutulacak ve yönetimi ve güvenliği bu kuruluşça sağlanacak. Veri tabanında yer alan bilgiler anlık olarak Emniyet Genel Müdürlüğü ile paylaşılacak.

Araç tescil işlemi karşılığında, noterler tarafından alınacak ücret, araç tescil hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliğinin görüşleri alınarak, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığınca müştereken çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

Devir işlemleri tamamlanıncaya kadar, araç tescil işlemlerine ilişkin iş ve işlemler daha önce bu görev ve hizmetleri yapmakta olan birimler tarafından yürütülmeye devam edilecek.

BELGELER GİZLİ OLACAK

Araç sicilleri ve bu sicillerin tutulmasına dayanak olan belgeler gizli olacak. Bunlar, yetkili ve sorumlular ile teftiş ve denetim yetkisi olanlar dışında başka kimse tarafından görülüp incelenemeyecek.

Mahkemeler bu hükmün dışında tutulacak. Bu bilgileri işleyen görevliler ve araç kayıtlarından faydalanan diğer görevliler de bu gizliliğe uymak zorunda olacak.

Devre ilişkin öngörülen hükümler istihbarat, gizlilik veya güvenlik gerektiren hizmetlerde kullanılan araçların her türlü tescil işlemi ile belge ve plakalarını verme ve sivil plaka işlemleri hakkında uygulanmayacak.

Diğer Haberler

Salep Buca'da Tekrar Üretilmeye Başlayacak

Geçmiş yıllarda Buca'nın değerlerinden biri olan ve en pahalı tarım ürünleri ara...

Down Sendromlu Gencin Midesinden Çıkanlar Şok Etti

Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde oturan down sendromlu 23 yaşındaki Ali Güven'in ...

Kışlık Sebze Üreticileri Raftaki Fiyatlardan Şikayetçi

Türkiye'nin sayılı ovalarından Bafra Ovası'nda birçok türde kışlık sebze yetişti...

Başarılı Eğitim Hayatı İçin Özel Öğrenci Yurdu

Başarılı bir eğitim hayatının sırrı huzurlu konaklamadan geçer. Sakin kafayla se...

Otomotiv Devi Anadolu Isuzu Üretime Ara Verecek

Anadolu Isuzu yurtiçi pazarda talep daralması nedeniyle üretime Ocak-Nisan dönem...

Ceza Kesilen Kişiye Yardım Eli Uzatıldı

Antalya'da gidecek yeri olmamasına rağmen polis ekibince sokağa çıkma kısıtlamas...

YPG Saflarında Öldürülen ABD Askerleri

Türkiye'nin Cerablus'tan sonra YPG'nin yığınak yaptığı Menbiç'e yönelmesi üzerin...

Darbecilere En Büyük Darbeyi Vuran 5 İsim

Fethullahçı Terör Örgütü /Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'da...

Samsunspor 19 Mayıs Stadı'na Veda Ediyor

PTT 1. Lig ekiplerinden Samsunspor, Alima Yeni Malatyaspor ile yarın oynayacağı ...

ABD'den Sonsuz Enerji Konusunda Tarihi Keşif

Alternatif enerji konusunda yıllardır geliştirilen bir çalışmada heyecan verici ...

Moldova'da Seçimi Rusya Yanlısı Aday Kazandı

Moldova'da pazar günü düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunu, Ru...

Endonezya ve Vietnam'dan Brezilya'ya Et Yasağı

Brezilya'daki bozuk et skandalının yankıları tüm dünyada sürmeye devam ediyor. E...

Belediyeler Hız Sınırını Aşan Araçları Tespit Edecek

Özelleştirilecek pek çok kuruluşun Varlık Fonu'na devrinin ardından, özelleştirm...

Savunma Sanayiide Yerlileştirme Atağı

Müsteşarlıkta Ar-Ge ve teknoloji yönetimi alanlarındaki yeni organizasyonun ardı...

Emekli ve Memura Ne Kadar Zam Yapıldı?

Memur ve emekli toplam 13.5 milyon vatandaş 3 Ocak'ta açıklanacak zam oranına od...