Avrupa Projesinin Sonunun Başlangıcı

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

AB Komisyonu’nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu delegesi Dimitris Avramopulos, AB’nin, sığınmacı krizinin çözümünde yetersiz kalındığını belirterek, Schengen delegesi ülkeler arasında başlayan sınır kontrollerinin Avrupa projesinin sonu olabileceği ikazında bulundu.

Dimitris Avramopulos, Avrupa Parlamentosu (AP) Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi’nde sığınmacı krizi ile mücadele gelinen noktaya dair sunum yaptı.

Sığınmacı krizinde gerçekçi ve dürüst olunması gerekliliğini kaydeden Avramopulos, “Durum kötüleşiyor. Bu yıl kış aylarında sığınmacı akışında bir kesinti olmadı. Noel ve yeni yıl döneminde Yunanistan’a günde 4 bin sığınmacı giriş yaptı” dedi.

Avramopulos, İtalya ve Yunanistan’daki 160 bin sığınmacının başka AB ülkelerine yerleştirilmesi planının çok yavaş ilerlediğini ifade ederek, kendilerine yeni bir ülke tespit edilen sığınmacı adedinin 300’den az olduğunu vurguladı.

– “Avrupa projesinin sonunun başlangıcı”

“Daha çok üye devlet, iç sınır kontrollerini uygulamaya koymaya başladı” ifadesini kullanan Avramopulos, İsveç, Danimarka ve Almanya’nın son vakit aldığı önlemlere atıfta bulundu. Schengen bölgesinin tehdit altında olduğunu ifade eden Avramopulos, mart ayında AB’nin sınırlarının korunması amacıyla yeni önlemler alınabileceğini belirterek, “Eğer Schengen çökerse, bu Avrupa projesinin sonunun başlangıcı olur” diye konuştu.

Avramopulos, Danimarka’nın masrafların karşılanması amacıyla sığınmacıların kıymetli eşya ve paralarına el konulmasını öngören yasa taslağı ile alakalı şeklinde ise “Durumu takip ediyoruz. Yasayı inceleyeceğiz. Yasa kabul edildiği vakit ise resmi şeklinde cevap vereceğiz. Fakat Danimarka gibi üye devletlerin, sığınmacıları onurlu bir biçimde karşılama sorumluluğu var” diye konuştu.

Avramopulos, birtakım sığınmacıların suçlara karışması hususu ile alakalı da “Sığınmacılar ya da mülteciler ile suçlular ya da teröristlerin birbirinden ayrı tutulması gerekiyor. Saldırı hazırlığında olanlar yargılanmalı ve şayet geri gönderilmeleri söz hususu değilse hapse atılmalı. Fakat bir genellemeden uzak durulması çok önemli” ifadesini kullandı.

Avrupa’nın korumaya gereksinimi olanlara bunu sağladığını dile getiren Avramopulos, “Fakat burada bulunma hakkına sahip olmayanların ise geri gönderilmesi gerekiyor” dedi.

Uluslarası Göç Örgütü’ne göre, AB’ye 2015 yılsinde bir milyondan çok sığınmacı girdi. Eğer krize kalıcı çözüm bulunmazsa, 2017 sonuna kadar sığınmacı adedinin 3 milyonu geçeceği öngörülüyor.

Sorunun çözümü amacıyla Türkiye dahil başka ülkelerin desteğini arayan AB ülkelerinde, yükselen sayı karşısında serbest dolaşım olanağı gerçekleştiren Schengen Anlaşması’nı rizikoya atacak biçimde sınır kontrollerine başlanmıştı.

Diğer Haberler

Almanya Mecliste 18 Türk Yer Alacak

Almanya'da yapılan genel seçimlerde Sosyal Demokrat Parti oyların yüzde 25,7'sin...

Rumlardan KKTC'ye Turist Ambargosu

Rum Dışişleri Bakanlığı, Ada'ya Güney Kıbrıs limanlarından giriş yapan ve KKTC'd...

Nijerya'da Köye Düzenlenen Silahlı Saldırıda 10 Kişi Yaşamını Yitirdi

Nijerya'nın Plateau eyaletindeki Kulben köyüne yapılan silahlı saldırıda 10 kişi...

Almanya'dan Vatandaşlarına Türkiye'ye Seyahat Uyarısı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Almanya'da terör örgütü toplantılarına katıl...

Mafyaya Mesaj Vermek İçin 68 Lüks Otomobili Parçalattı

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, uyuşturucu mafyaları ve yolsuzluk ile...

Rusya, Geliştirdiği Koronavirüs Aşısını Ülkenin Tüm Bölgelerine Gönderdi

Rusya'da Gamaleya Enstitüsü'nün geliştirdiği Sputnik V aşısı, ülke genelinde ted...

ABD Müttefiklerinin Yanında Duracaktır

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry vatanının İran ile Suudi Arabistan arasındaki kr...

Antep Fıstığının Ezmesini Yaptı Arap Ülkelerine Sattı

Gaziantep'te 3 kuşaktır Antep fıstığı ticareti yapan bir aileden gelen Mehmet Ar...

Marquez'in arşivi dijital ortama aktarılıyor

ABD'nin önde gelen yüksek öğrenim kurumlarından Teksas Üniversitesi, İspanyol di...

Trump: "20 Ocak'ta görevi sorunsuz şekilde devredeceğim"

ABD'deki 3 Kasım seçimlerinde başkan seçilen Joe Biden'ın başkanlığı Kongre tara...

1nm ile dünyanın en küçük transistörü!

Transistör boyutlarındaki önemli bir bariyer aşılarak 1nm boyutuyla dünyanın şim...

FBI, Çin'deki Laboratuvar Kazası'nı İşaret Etti

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, Kovid-19 virüsün...

Türk Halısı 171 Ülkeye Serildi

Almanya'nın Hannover kentinde toplanan halı sektörünün temsilcileri, 171 ülkeye ...

İsrail Gazze'ye Kimyasal İlaç Püskürtüyor!

Filistin Tarım Bakanlığı'nın Toprak ve Sulama Müdürü Nizar el-Vahidi açıklama ya...

İç Savaş Sonrası DSÖ'den Uyarı

Dünya Sağlık Örgütü, Sudan'da devam eden çatışmaların taraflarından birinin Hart...