Yurt dışında okumak isteyenlere YÖK’ten uyarı

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), ön lisans ve özel yetenek sınavı gerektiren yurt dışındaki okullarda öğrenim görmek isteyen adayların, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 150 puan almaları gerektiği konusunda uyarıda bulunuldu.

YÖK’ten yapılan yazılı açıklamada, lise eğitimini Türkiye’de tamamlayan ve CWTS Leiden Ranking Academic Ranking, Academic Ranking of World Universities veya University Ranking by Academic Performance (URAP) tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarında ilk 500 içerisine giren ve tanınan üniversiteler dışında kalan yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında eğitim almak isteyenlerin, eğitime başlayacakları yıl ÖSYM’nin yaptığı YGS ve LYS’ye girmeleri gerektiği belirtildi.

Bu adayların, tıp doktorluğu alanında sıralamada ilk 40 bin, hukuk alanında ilk 150 bin, mimarlık alanında ilk 200 bin ve mühendislik alanında ilk 240 bin içinde yer almaları, ÖSYS Kılavuzu’ndaki diğer alanlarda en az Türkiye’deki ilgili programlara yerleşen en son öğrencinin aldığı puanı almış olmaları gerektiği belirtildi. Kılavuzda yer almayan alanlarda eğitim alacakların ise ön lisans programları için herhangi bir puan türünde en az 150, lisans programları için herhangi bir puan türünde en az 180 puan almaları gerektiği ifade edildi.

Açıklamada, özel yetenek sınavı gerektiren programlara başvurabilmek için de YGS’ye girip 2016-YGS puanlarının herhangi birinden en az 150 puan alınması zorunluluğu bulunduğu kaydedildi.

Açıklamaya göre, YGS ve LYS puanı bulunmayan ve ilk 500 dışında kalan yurt dışındaki üniversitelerde eğitim almak isteyen adayların da SAT 1’den en az 1000, ACT’den en az 21, Abitur’dan en az 4 puanının bulunması, Fransız Bakaloryası’nda diploma notunun en az 12, Uluslararası Bakalorya’da notunun en az 28, İtalya Maturita diploma notunun en az 70 olması, GCE’de en az 2 dersten A Level Sertikasının bulunması veya Avusturya Matura diplomasının en çok 2’den olması gerekiyor. Adayların bu notlara ilişkin muadil belgelerinden biriyle kayıt ve mezun olmaları halinde denklik başvuruları bireysel değerlendirilecek.

Kararlar yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar her eğitim öğretim için geçerli olacak.

Diğer Haberler

Öğrencilere Daire Vermek İstemiyor

Yüz yüze eğitime geçilmesinin ardından okullarının olduğu şehre taşınmaya başlay...

Bursa'da Akademisyenlere Soruşturma Açıldı

"Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin duyurduğu bildiride imzası tespit edi...

'Özel okul sayısı 3 yılda yüzde 100 arttı'

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan, ülkede...

Türkiye'nin en iyi 15 üniversitesi açıklandı

Türkiye'nin en iyi üniversiteleri sıralamasında, ODTÜ, Hacettepe, İstanbul Ünive...

Üniversitelere rektör ve dekan atamaları

Yükseköğretim Genel Kurulu, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde yapılan seçim...

MEB pansiyonlarında elektronik bütçe uygulamasına geçildi

MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan uygulamanın iş ve işlemler...

Yabancı uyruklu öğrenciler sosyo-kültürel sorun yaşıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Öğr...

Suriyeli öğretmen çiftin buruk sevinci

Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının katkılarıyla Elazığ Eğitim Uygu...

Servisler Öğrencileri 15 Dakika Önce Teslim Edecek

Milli Eğitim Bakanlığı'nca ( MEB), Okul Servis Araçlarının Çalıştırılmasına İliş...

E Okul Not Sorgulama Veli Bilgilendirme Sistemi

Eğitim Öğretimin 1. devresi bitmek üzere. Sınav haftasının geri kalması üzerine ...

'4 4 4 sistemi devam edecek'

Tekin, 4 4 4 sisteminin Resmi Gazete'de yayımlanmasının 4'üncü yılını doldurması...

TEOG sınavına ilişkin valiliklere genelge gönderildi

Mili Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) k...

Okullarda Kıyafet Tartışması Ayakkabıya Sıçradı

“Siyah Ayakkabı” Zorunluluğu Gündemde mi? Milli Eğitim Bakanlığı’ndan İddialara...

Drama ile Kur'an-ı Kerim öğreniyorlar

Diyanet İşleri Başkanlığının yürüttüğü çalışma kapsamında drama eğitimi alan din...

Ehliyet sınavında "otomatik vites" dönemi

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yapılan düzenlemeye göre, ehliyet sınavı artık o...