Sulama Projesi Binlerce Hektarlık Araziye Hayat Verecek

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Kahramanmaraş’ta 21 yıl önce Menzelet ve Kılavuzlu barajlarıyla projelendirilen Kılavuzlu Sulama Projesi’ndeki çalışmalar, GAP Eylem Planı kapsamına alınmasıyla hızlandırıldı. Yaklaşık 1 milyar liraya mal olması planlanan projenin tamamlanan birinci etabı sayesinde 4 bin 650 hektara yakın alan suya kavuşturuldu. Dört etaptan oluşacak projenin tamamlanmasıyla Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay’daki binlerce hektarlık tarım arazisi suya kavuşacak.

BİNLERCE KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Devlet Su İşleri 20. Bölge Müdürü Emrah Köleoğlu, Kılavuzlu Sulama Projesi’nin hem bölge tarımı hem de istihdama önemli katkı sağlamaya başladığını söyledi. Proje kapsamında Kılavuzlu Barajı’nda inşaatı devam eden ana kanalda çalışmaların yüzde 60 tamamlandığını aktaran Köleoğlu, ilk etapta yaklaşık 4 bin 650 hektarlık alanın sulamaya açıldığını belirtti. Köleoğlu, ilk etabın faaliyete geçirilmesiyle yıllık 26 milyon liralık zirai gelir artışı oluştuğunu, yaklaşık 10 bin kişiye de istihdam alanı oluşturulduğunu anlattı.

100 BİN KİŞİYE İSDİHTAM SAĞLANMIŞ OLACAK

İkinci aşamanın ihalesinin yapılığını, sözleşmenin imzalandığını dile getiren Köleoğlu, şunları kaydetti: “Bu kapsamda da 180 bin dekarlık bir alanda sulama şebekesi döşeme inşaatı yapılacak. İnşaat tamamlandığı takdirde 100 milyon liralık yıllık gelir artışı ve 36 bin kişiye de istihdam sağlanmış olacak. İnşaatın üçüncü aşamasında ise yaklaşık 15 bin hektarlık alanda sulama şebekesi inşaatımızı gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda da yine 83 milyon liralık yıllık gelir artışı, 30 bin kişiye de istihdam sağlanmış olacak. Kılavuzlu sulaması dördüncü kısım inşaatı işi ise ihale hazırlıkları devam etmekte olup onun da mayıs ayında inşaat ihalesini gerçekleştireceğiz. Bu kapsamda 50 milyon liralık yıllık gelir artışı sağlanacak, 20 bin kişiye istihdam sağlanmış olacak. Yani Kılavuzlu sulamasındaki 4 aşamalı inşaatların tamamlanmasıyla 250 milyon liralık yıllık gelir artışı sağlanacak, yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağlanmış olacak.”

“YENİ BİR ÇUKUROVA”

Köleoğlu, bölge çiftçisinin geçmiş zamanlarda ancak yağmur olduğu zaman verim alabildiğini, projenin tamamlanmasıyla çiftçilerin artık sulu tarıma geçeceğini ifade etti.

Tarım arazilerinde yağmurlama ve damlama sulama yapılacağını belirten Köleoğlu, “Burada insanların gelirlerinin 4 kart atmasını hedefliyoruz. Bu iş Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay illerimize çok büyük katkı sağlayacak. Uzun yıllar kuru tarım yapılan bölgenin birden sulu tarıma açılmasıyla bölgemiz Türkiye’nin sebze ve meyve üreticiliğinde söz sahibi olacak. Çukurova’ya olan yakınlığımızı da düşünülürse bu noktada yeni bir Çukurova inşallah önümüzdeki günlerde bu bölgede oluşmuş olacak. Türk tarımına ciddi bir katkı sağlayacak alan olacak.

Diğer Haberler

NATO, Rusya Sınırında Tatbikata Başladı!

Norveç'in kuzeyindeki 8 bin NATO askerinin, Rusya sınırına 160-300 kilometre mes...

Tekstil Fabrikasına 2 Bin TL'ye Çalışacak İşçi Bulunamıyor

Siirt'te yaklaşık bir yıl önce faaliyete giren tekstil fabrikası, 800 ile 2 bin ...

Türkiye'ye S-400 Sevkiyatında Olası İkinci Parti Üzerinde Çalışmalar Sürüyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Rostec Başkanı Sergey Çemezov, T...

Fındığa Alternatif Olarak Safran Ekti 42 Bin Lira Kazanacak

Düzce'de, fındığa alternatif olarak safran yetiştiren Selami Gündoğdu, yüksek ve...

Samsunspor 19 Mayıs Stadı'na Veda Ediyor

PTT 1. Lig ekiplerinden Samsunspor, Alima Yeni Malatyaspor ile yarın oynayacağı ...

Alışveriş Merkezinin Ceo'su Tutuklandı

Bolu'da, darbe girişimi öncesi yurt dışına kaçan ve FETÖ/PDY soruşturmasında hak...

Bankalar Emekli Promosyon Ödemeleri İçin Yarışıyor

Mevduatı artırma çabaları doğrultusunda bireysel bankacılıkta artan rekabet, sek...

Müjdat Gezen için İstenen Ceza Belli Oldu

Oyuncular Müjdat Gezen ve Metin Akpınar'ın, konuk oldukları bir televizyon progr...

Türkiye'yi Vuran Deprem Sonrası Arda Turan'dan Çağrı

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem 10 i...

Zonguldak'ta da Ekmek Zammı Geri Alındı

Ankara'nın ardından Zonguldak'ta da ekmeğe yapılan 50 kuruşluk zam, valiliğin it...

Murat Cemcir ve Seda Bakan, Ahmet Kural'ın Düğününe Katılmadı

Murat Cemcir ve Seda Bakan, Kardeş Payı dizisinde birlikte rol aldıkları ve sonr...

Milyoner Olma Hayali Kurmayanlar Defineciler Derneğine Giremiyor

Bursa'da uzun yıllar saatçilik yapan ve defineye merakı bulunan Avni Kuş, yıllar...

Türkiye, Libya'ya giderse hangi ülkelerle karşı karşıya gelecek?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Gerekirse Libya'ya asker göndeririz" çıkı...

Bütün Trafik Cezaları Siliniyor!

Sabah gazetesinin haberine göre vatandaş, yapılandırma imkanı ile kamuya olan bo...

Benfica Yıldızı Parlayan Talisca'yı Satma Kararı Aldı

Benfica, Beşiktaş'ın geçtiğimiz sezon 2 yıllığına kiraladığı Anderson Talisca iç...