Marquez’in arşivi dijital ortama aktarılıyor

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

ABD’nin önde gelen yüksek öğrenim kurumlarından Teksas Üniversitesi, İspanyol dilinin en büyük yazarlarından biri kabul edilen Kolombiyalı gazeteci-yazar Gabriel Garcia Marquez’in kişisel arşivinin dijital ortama aktarılacağını açıkladı.

Üniversite’den yapılan açıklamada Kütüphane ve Bilgi Kaynakları Konseyi’nin 2014’te yaşamını yitiren Marquez’in arşivinin dijital ortama aktarılması için 127 bin dolar bağış yaptığı belirtildi.

Haziran ayında başlaması planlanan proje, yaklaşık 18 ay sürecek. Proje kapsamında Marquez’in arşivindeki el yazmaları, defterler, albümler ve fotoğraflar taranarak internet kullanıcılarının hizmetine sunulacak. Arşivden 24 binden fazla sayfanın dijital ortama aktarılması bekleniyor.

Teksas Üniversitesi, ölümünün ardından Marquez’in kişisel arşivini 2,2 milyon dolara satın almıştı. Eserlerinin orijinallerinin, fotoğraf albümlerinin ve mektupların bulunduğu arşivde, Marquez’in bitmemiş romanı da yer alıyor.

Amerikan emperyalizmine yönelik sert eleştirileri nedeniyle yıllarca ABD’ye girişine izin verilmeyen Marquez’in kitaplarından bazılarının el yazmalarını da içeren arşiv, Harry Ransom Merkezi’ndeki araştırma kütüphanesinde sergileniyor. 25 farklı dile çevrilen ve 50 milyondan fazla satan “Yüzyıllık Yalnızlık” eserinin orijinalinin de bulunduğu arşivde Marquez’in Graham Greene, Milan Kundera, Gunter Grass ve Carlos Fuentes gibi yazarlara gönderdiği mektuplar ve yazarın yakın arkadaşlarından Fidel Castro ile ilgili belgeler de yer alıyor.

Yaklaşık 2 bin parçadan oluşan arşivde 40’dan fazla fotoğraf albümü, Marquez’in eserlerini yazdığı Smith Corona daktiloları ve beş bilgisayarının yanı sıra yarım kalan eseri “Birbirimizi Ağustos’ta Göreceğiz” de bulunuyor.

Diğer Haberler

Cumhuriyetçiler için kritik gün 15 Mart

ABD'de kasım ayında yapılacak 58'inci başkanlık seçimleri için ön seçim süreci d...

Tarihi Mars yolculuğu haftaya başlıyor

ExoMars adı verilen görevde iki büyük uzay ajansı bir araya geldi ve haftaya Mar...

Ukrayna: "İran, Halkımızı Katletmekten Sorumlu"

10 Ekim günü ve bugün Kiev'e yapılan saldırılarda kullanılan İran yapımı Şahit İ...

İsrail Suriye'nin Başkenti Şam'ı Vurdu

İsrail, savaş uçaklarının Suriye'nin başkenti Şam'da İran hedeflerini bombaladığ...

PKK'nın 'Devlet Buraya Giremez' Dediği Bölge Temizlendi

Van'ın Çaldıran, Ağrı'nın Doğubayazıt ilçeleri ile İran'ın Dambat bölgesi üçgeni...

Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı Açıldı

Gazze Sınır Kapıları İdaresi'nden uygulanan uygulanan yazılı bildirime göre, İsr...

Papa İsrail Saldırıları için "Terör" İfadesini Kullandı

Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog il...

Çin Vatandaşlarına ABD Hakkında Uyarılarda Bulundu

Pekin’den ABD’ye Seyahat ve Eğitim Uyarısı: Çinli Vatandaşlar Risklere Karşı Dik...

En Yaşlı Fil Satao'nun Cansız Bedeni Bulundu

Türünün son örneklerinden büyük dişli Afrika fili Sata'nun cansız bedeni ulusal ...

Uğur Şahin'den Üçüncü Doz Açıklaması

BioNTech CEO'su Uğur Şahin, üçüncü doz Kovid-19 aşısı için "Kovid-19'u izlemeyi ...

AB Komisyonu'ndan vizesiz Avrupa için yeşil ışık

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, geriye kalan şartların yerine getirilmesi durumun...

NATO, Rusya Sınırında Tatbikata Başladı!

Norveç'in kuzeyindeki 8 bin NATO askerinin, Rusya sınırına 160-300 kilometre mes...

Dünyanın En Yaşanılabilir Şehri Yine Viyana Oldu

İnsan kaynakları ve danışmanlık şirketi Mercer'in dünya genelindeki 231 şehir üz...

90. Yılda Türkiye-Şili Sergisi Yapıldı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 8. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Türkiye...

F-16 için Türkiye'den Yeni Karar

40 adet F-16 Blok 70 uçağı alımı ve 80 F-16 uçağın modernizasyonu için ABD'ye ba...