BES Sistemi İlk Olarak Bin Kişilik İşletmelerden Başlayacak

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

1 Ocak’ta başlayacak BES’e otomatik katılım uygulamasına önce 1000 ve üzeri çalışanı olan işletmeler girecek. Nisanda 250 kişilik şirketler ile kamu kurumları dahil edilecek. 100 ve üzeri çalışanı olan şirketler ise eylülde devreye alınacak. Maaşlardan ilk kesintiler ocak sonunda yapılacak.
Haftalardır, okuyuculardan özellikle de şirket temsilcilerinden hep aynı soruyu alıyorum; ‘1 Ocak’ta başlayacak otomatik katılım hangi şirketleri kapsayacak?’. Hatta kimi okuyucular, çalışan sayısını da verip, ‘eğer bizi ilgilendiriyorsa ona göre planlama yapacağız, belki insan kaynaklarına yeni personel alacağız, ilgilendirmiyorsa da gündemimizden çıkartacağız’ diyor. Haksız da sayılmazlar, işverenlerin, 45 yaş altı tüm çalışanlarını Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) sokacakları otomatik katılımın başlamasına bir aydan az zaman kaldı ama uygulamanın ne kadar çalışanı olan işletmelerden başlayacağı henüz netlik kazanmadı. Geçen yazılarımda da 100 ve üzeri çalışanı olan işletmelerin, 1 Ocak’tan itibaren 45 yaş altındaki çalışanlarını BES’e dahil edeceklerini belittim.

GEÇ KALINIYOR

Her yazdığımda da okuyuculardan, ‘öyle diyorsun ama bu hangi yönetmelikte yazıyor, biz bulamıyoruz’ tepkisi aldım. Otomatik katılıma yönelik bazı alt düzenlemelerin açıklanmasında geç kalınıyor. Evet, daha önceleri bireysel emeklilikle ilgili düzenlemeler, son günde belli olurdu ama bu sefer durum farklı. Önceleri muhatap iki kesim vardı; biri emeklilik şirketleri diğeri ise sistemdeki katılımcılar. Şimdi, binlerce şirket ve o şirketlerde çalışan milyonlarca kişi var. O binlerce şirket de haklı olarak, ‘bu uygulama beni ilgilendiriyorsa şimdiden bileyim ona göre pozisyonumu alayım, yok ilgilendirmiyorsa sonra bakarım’ diyor. Neyse, gelelim konumuza. Otomatik katılımın hangi şirketleri ilgilendireceği konusu netlik kazandı sayılır. ‘Nerede yönetmelik, nerede karar’ diye sormayın, henüz yayımlanmadı ama eli kulağında. 100 ve üzeri çalışanı olan işletmeler, 2017’de, çalışanlarını bireysel emekli yapacak; bu kesin, ama geçiş kademeli olacak. İlk olarak da 1000 ve üzeri çalışanı olan işletmelerden başlanacak. Daha açık şöyle anlatayım: 1 Ocak’ta, 1000 ve üzeri çalışanı olan işletmeler BES’e girecek; ardından nisan ayının başında, 249 ila bin arası çalışanı olan şirketler otomatik katılıma dahil edilecek. Aynı zamanda nisan ayında, merkezi bütçeli kamu kurumları, yani tüm kamu işletmelerinde çalışanlar da bireysel emekli yapılacak. Eylül ayından itibarin de 100 ve üzeri çalışanı olan tüm işletmeler sisteme girecek. Böylece 2017 yılının içinde 10 milyona yakın çalışan, otomatik katılım sayesinde bireysel emekli yapılacak.

calistiginiz-sirkette-bes-sistemi-ne-zaman_x_9019178_7396_z11

2017’NİN İLK MAAŞINDAN KESİLİP BES’E YATIRILACAK

GELELİM, kritik soruya. İşletmelere, çalışanlarını sisteme sokmak için belirli bir süre tanınacak mı? Tanınmayacak. Şöyle anlatayım: 1 Ocak’ta, 1000 ve üzeri çalışanı olan işletmeler otomatik katılıma girecekler ya; işte bu işletmeler, çalışanlarına, 2017’nin ilk maaşlarını yatıracakları zaman yani, Ocak sonunda, maaşlardan kesintileri yapacak ve anlaştıkları bireysel emeklilik şirketinin hesabına aktaracak. Bu da şu anlama geliyor ki, 2017 Ocak sonunda, 1000 ve üzeri çalışanı olan tüm işletmeler –ki, sayıları 4 bini buluyor- 45 yaş altı çalışanlarını BES’e sokmuş olacak. Sakın ola, ‘canım ne olacak Ocak değil de Şubat sonu yaparım’ demeyin, sadece yanlış yapmakla kalmazsanız, hem çalışanlarınızın o bir aylık birikiminden dolayı oluşacak kayıptan sorumlu olacaksınız hem de para cezası ödeyeceksiniz. Tavsiyem, şimdiden, emeklilik şirketleri ile görüşmelerinizi yapın, geç kalmayın.

HANGİ ŞİRKET, NE ZAMAN OTOMATİK KATILIMA GİRECEK?

1 Ocak 2017 itibariyle 1000 ve üzeri çalışanı olan işletmeler.
1 Nisan 2017 itibariyle 249-1.000 çalışanı olan işletmeler ve merkezi bütçeli kamu kurumları.
1 Eylül 2017 itibariyle 100-249 çalışanı olan şirketler.
1 Ocak 2018 itibariyle 50-100 arası çalışanı olan işletmeler ve tüm yerel yönetimler.
1 Temmuz 2018 itibariyle 10-50 çalışanı olan işletmeler.
1 Ocak 2019 itibariyle 5-9 çalışanı olan işletmeler.

Diğer Haberler

NATO'dan Son Dakika Rusya Uyarısı

Dünya, Rusya'nın olası bir Ukrayna işgaline kilitlenirken, NATO'nun son dakika a...

Edirne'de Kent Beyaza Büründü Okullar Tatil Edildi

Edirne'de sabah saatlerinde başlayan kar yağışı etkisini arttırdı. Hava sıcaklığ...

Uğur Şahin'den Üçüncü Doz Açıklaması

BioNTech CEO'su Uğur Şahin, üçüncü doz Kovid-19 aşısı için "Kovid-19'u izlemeyi ...

Şehirler Arası Seyahat Kısıtlamasının Detayları Netleşti

17 günlük tam kapanma kararının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından gönderile...

Ayasofya'da Teravih Namazını Ali Erbaş Kıldıracak

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 86 yılın ardından camiye dönüştürülen Ayasofya...

Bozkırın Toprakları Solucan Gübresi ile Yenilenecek

Son yıllarda yağışların az olması nedeniyle su sıkıntısı yaşanan Kırşehir'de boz...

İSERA Home’da Ruhsatsız Faaliyet: İşletme Sahibi Ayşenur Ertekin Hakkında Karar

Büyükçekmece Belediyesi, ruhsatsız faaliyet gösterdiği ve yasalara aykırı uygula...

9,75'in İlk Fragmanı Yayınlandı

Uluç Bayraktar’ın ilk uzun metrajlı filmi olan “9,75”in merak uyandıran ilk frag...

Ahmet Kural, avukat sevgilisi ile evleniyor

Eski sevgilisi Sıla'ya şiddet uyguladığı iddialarıyla bir süre gündemi meşgul ed...

Balıkçı Ali Şahinin Cansız Bedeni Bulundu

Trabzonda Avlanmak İçin Denize Açılan Balıkçı Ali Şahinin Cansız Bedeni Akçaabat...

Keçi Sütü Koronavirüse Karşı Etkili Mi?

Türk bilim insanları, tüm dünyanın çare aradığı koronavirüs salgınına karşı bir ...

Vakaları Saklamakla Suçlayan Sendika Başkanı Görevden Alındı

Rusya Doktorlar Birliği Sendikası Başkanı Dr. Anastasiya Vasilyeva geçtiğimiz 20...

Toshiba, 4 Bin Çalışanını İşten Çıkarmaya Hazırlanıyor

Japonya merkezli elektronik devi Toshiba'nın ülke içinde çalışan sayısının yüzde...

Barcelona, Süper Kupa'yı Kazandı; Kupa Töreninde Gerginlik İddiaları

İspanya Süper Kupa finalinde Barcelona, Real Madrid’i 3-2 mağlup ederek kupanın ...

Kanada'dan Elon Musk'a 'Trump' Darbesi!

Kanada'nın en büyük eyaleti olan Ontario'nun Başbakanı Doug Ford, ABD'nin Kanada...