Rusya Ticareti İbrahim Gökçüoğlu Toplantısı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Türkiye’nin hava sahasını ihlal eden Rus harp uçağının düşürülmesinin sonrasında yaşanan sürecin ekonomik boyutlarını, Rusya’ya dışsatım yapan şirketlerin problemini ve çözüm önerilerini ele alabilmek hedefiyle EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu başkanlığında toplantı gerçekleştirildi.

Gökçüoğlu, toplantıdaki konuşmada, uçak krizinin sektörler bazındaki yansımalarını ele alarak bilgi paylaşımında bulunduklarını belirtti.

Sorunun bir an evvel son bulmasını temenni ettiklerini açıklayan Gökçüoğlu, “Ülkelerin dış politikalarını yönetmek basit değil. Çok titiz dengeler var ama firmalarımızı kazanmak istiyoruz. Türk şirketlerinin dışsatım yapar iken Rusya gümrüklerinde kırmızı hem de girmemesi gerekiyor. Şirketlerimizin zarar görmemesi amacıyla motivasyonumuzu kaybetmeyelim, çalışanlarımızın moral ve motivasyonlarını da yüksek tutalım. Bundan sonra rastgele bir ülkede yaşanabilecek problemden etkilenmemek amacıyla dışsatım yaptığımız pazarları çeşitlendirelim. Ticaret partnerlerimizi çoğaltalım. Kamudan ziyade hususi sektör firmalarıyla ilişkilere ağırlık verelim. Hükümet de uçak krizinden kaynaklanan durumun telafi edilmesi hedefiyle besin ve turizm firmalarına verilen takviyeleri sanayicilere de yaygınlaştırmalı” diye konuştu.

Toplantıya katılan, çoğunluklu şeklinde otomotiv ve yan sanayi, tekstil, elektrik, makine ile metal sektörlerinde etkinlik gösteren şirketlerin temsilcileri de Rusya’ya dışsatımı Bulgaristan gibi üçüncü ülkelerdeki ortakları ya da temsilcilikleri üzerinden yapmaya çalıştıklarını, durumun ay sonucunda netleşeceğini belirtti. Toplantıda elde edilen verilerin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile alakalı Bakanlıklara da sunulacağı kaydedildi.