Rusya, Finlandiya’nın Gazını Kesiyor

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Rusya, NATO’ya üyelik başvurusu yapan Finlandiya’nın gazını kesiyor. Rusya, Finli enerji şirketi Gasum’un ruble ile ödeme yapmayı kabul etmemesinden dolayı 21 Mayıs 07.00 itibarıyla gaz akışını sonlandıracak.

Rusya, Ukrayna’nın işgali üzerine uygulanan yaptırımlar nedeniyle gaz sattığı ülkelerden Gazprombank’ta hesap açarak doğal gaz ödemelerini ruble olarak yapmasını talep etmişti. Finlandiya devletine ait gaz şirketi Gasum bu isteği reddetmişti. Yaşanan gelişmeler üzerine Rusya, Finlandiya’nın gazını kesme kararı aldı.

SABAH SAATLERİNDE KESİLECEK

Gasum’dan yapılan açıklamada, Rus enerji şirketi Gazprom’un alt şirketi Gazprom Export’un “Gasum’un gaz tedarik sözleşmesi kapsamında Finlandiya’ya doğal gaz arzının 21 Mayıs 2022 Cumartesi günü saat (TSİ) 07.00’de kesileceğini bildirdiği” belirtildi.

FİNLİ ŞİRKET GAZ SAĞLAMAYA DEVAM EDECEK

Gasum, 21 Mayıs’tan itibaren yaz sezonunda Finlandiya’yı Estonya’ya bağlayan Baltık doğal gaz boru hattı (Balticconnector) aracılığıyla Finli müşterilerine diğer kaynaklardan doğal gaz tedarik edeceğini ve şirketin gaz dolum istasyonlarının normal şekilde çalışmayı sürdüreceğini bildirdi.

“BU DURUMA HAZIRLANIYORDUK”

Gasum CEO’su Mika Wiljanen konuya ilişkin değerlendirmesinde, Rusya’dan doğal gaz arzının durdurulacak olmasının son derece üzücü olduğunu belirterek, “Ancak bu duruma dikkatle hazırlanıyorduk. Gaz iletim hatlarında bir sıkıntı olmaması durumunda önümüzdeki aylarda tüm müşterilerimize gaz tedarik edebileceğiz.” ifadelerini kullandı.

2031’E KADAR SÖZLEŞMESİ BULUNUYOR

Doğal gaz ihtiyacının neredeyse tamamını Rusya’dan ithalatla karşılayan Finlandiya’nın Moskova ile 2031 yılına kadar gaz tedarik sözleşmesi bulunuyor.

GEÇEN HAFTA ELEKTRİK AKIŞINI DA KESTİLER

Rusya’nın en büyük elektrik üretim ve dağıtım şirketi Inter RAO da geçen hafta, ödeme alamadığı gerekçesiyle Finlandiya’ya artık elektrik sağlamayacağını açıklamıştı.

NE OLMUŞTU?

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonunun başlamasının ardından ABD ve müttefikleri, Moskova’yı yaptırımlarla vurmuş ve Rusya’nın enerji kaynaklarına bağımlılığını azaltma çağrıları yapmıştı.

Kremlin ise buna çeşitli önlemlerle karşılık verdi ve ‘dost olmayan ülkeler’ diye listelediği ülkelerin doğal gazı ruble olarak ödemesini talep etmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu ülkelerden gaz alıcılarının ruble ile ödemeyi kabul etmemesi halinde Rusya’nın bunu gaz sözleşmelerinde temerrüt olarak göreceğini açıklamıştı.

Nisan sonunda Gazprom, iki ülkenin yeni ödeme planına uymayı reddetmesi üzerine Bulgaristan ve Polonya’ya gaz dağıtımını durdurmuştu. Finlandiya, Rusya’nın doğal gazı kestiği üçüncü ülke olacak.

Diğer Haberler

Kriz büyüyor! Huawei yaptırımına Facebook da katıldı

Facebook, yeni Huawei telefonlara daha önceki gibi önceden yüklenmiş olan Facebo...

Şırnak'ta Güvenlik Güçleri Vatandaşlarla El Ele

Terör teşkilatı PKK'ya yönelik operasyonların sürdüğü Şırnak'ın Silopi ilçesinde...

Vakaların Arttığı Bugünlerde Netflix CEO'sundan Şaşırtan Sözler

Netflix'in kurucusu ve CEO'su Reed Hastings, şirket çalışanlarının uzaktan çalış...

10 Bin Polis Adayı Alınacak

Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Polis Akademisi Başkanlığı bünye...

Putin Tezarühatı Fenerbahçe'nin Başını Yakabilir

Fenerbahçe taraftarının Dinamo Kiev maçında yaptığı Vladimir Putin tezahüratının...

Recep İvedik 7 Çekimleri Başladı

Şahan Gökbakar'ın merakla beklenen Recep İvedik 7 filminin setinden ilk kareler ...

Türkiye'ye Virüs En Çok Hangi Ülkelerden Geldi?

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kovid-19 Danışma ve İzleme Kurulu, Kovid-19 pandemi...

Lübnan'dan Birleşmiş Milletler'e İsrail Şikayeti

El-Musaylih – Zahrani Yolundaki Saldırı Kriz Yarattı Lübnan Başbakanı Nevvaf Se...

12 Yıl Önce Hatay için Uyarıda Bulunmuş

"Deprem dede" olarak bilinen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın, Kahramanmaraş mer...

Faiz Kararı Sonrası Merkez Bankası Rezervleri

Merkez Bankası'nın toplam rezervleri 18 Ağustos haftasında bir önceki haftaya ...

Hindistan'da Çığ Felaketi

Evler Saniyeler İçinde Kar Altında Kaldı Hindistan’ın dağlık bir bölgesinde mey...

Ukrayna, Rus Gemisine El Konulmasını İstedi

Rusya’nın Ukrayna’da işgal ettiği Berdyansk’tan ayrılan tahıl yüklü bir geminin ...

Dünyadan FETÖ Darbe Girişimine Çok Sert Tepki!

Dünya liderleri FETÖ darbe girişimine çok sert tepki gösterdi. İlk açıklamalar A...

Thodex'in Patronu Faruk Fatih Özer'e 40 Bin Hapis

Kripto para borsası Thodex hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Savcılık si...

Yeni Yılla Birlikte Stokçulara Yeni Cezalar

Meclis'in yeni yıldaki ilk işi stokçuluğa karşı caydırıcılığın artırılmasını da ...