Risk Analizi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Tüm ticari işletmeler temelde kar elde etmek için kurulmuş olsa da zaman zaman işler planlanan gibi gitmeyebilir. Bazı durumlarda iş yerlerinde kazanç yerine zarar oluşması kaçınılmaz hale gelebilir. İşte bir işletmede kayıplara sebep olabilecek tüm unsurlar, risk olarak tanımlanır. Riskleri en aza indirmek ve böylelikle işletmenin kazançlarını en fazla seviyede tutmak için bazı çalışmalar yapılması gerekir. Risk analizi olarak tanımlanan ve iş güvenliği uzmanları tarafından yapılan değerlendirme çalışmaları da bu kapsama girer.

Risk Değerlendirme Nedir?

Mevzuatlarda 2013 yılından beri var olan risk analizi iş güvenliği kapsamında değerlendirme çalışmalarından oluşur. İşletmelerde zarara sebep olabilecek risk olasılığının en aza indirilmesi, kazanç elde etmek için atılacak ilk adımdır. 6331 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu kapsamında düzenlenen risk değerlendirme çalışmaları, işletmenin kazançlarını artırmanın önemli basamaklarından birini oluşturur. Dolayısıyla işletme sahipleri çalışanlarına iş sağlığı ve iş güvenliği eğitimi vermek dışında risk değerlendirmesi yapmak da zorundadır. Bu yasal yükümlülükler yerine getirilirken işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına dikkat edilmez. Öte yandan bir işyerinde çalışan sayısı çok fazla olmasına rağmen risk değerlendirme yapılmamışsa çok ciddi ceza ve yaptırımlar gündeme gelebilir.

Risk Analizi Nasıl Yapılır?

İşletmenin anlaşmalı olduğu ortak sağlık ve güvenlik birimleri (OSGB) üzerinden risk analizi yapılabilmektedir. İş güvenliği uzmanı bulunmayan işletmelerde bu hizmet dışarıdan uzmanlarla anlaşılarak yapılmalıdır. Risk değerlendirme raporu elde edebilmek için alanında deneyimli iş güvenliği uzmanlarından profesyonel destek almak yeterlidir. Risk değerlendirme hizmeti veren OSGB ile işletmeler yasal sorumluluklarını yerine getirebilir.

Kimler Risk Analizi Yapabilir?

İşletmeler için bir zorunluluk haline gelen risk analizi yaparken alanında uzman kişilerin tercih edilmesi çok önemlidir. Mevzuat gereği kendi bünyesinde iş güvenliği uzmanı bulunduran şirketler, bu kişilerden yardım alarak risk değerlendirme süreçlerini başından sonuna kadar prosedüre uygun halde yapabilir. Ancak şirket bünyesinde görevlendirilmiş herhangi bir iş güvenliği uzmanı yoksa bu durumda işletmenin dışarından risk analizi hizmeti alması gerekir. Deneyimli Engin OSGB firmasıyla anlaşarak en kısa sürede risk değerlendirme işlemi yapılabilir ve iş güvenliği raporu alınabilir.

Risk Analizi Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Normal koşullarda şirkette herhangi bir değişiklik veya kaza olmazsa risk değerlendirme raporları süresi sınıflara göre değişiklik gösterir. İşletmede kaza olmadığı zaman çok tehlikeli sınıfa 2 sene, tehlikeli sınıfta 4 sene ve az tehlikeli sınıfta 6 senede bir olacak şekilde isg rapor alınmalıdır.

Risk Analizi Fiyatı Nedir?

Risk analizi ücreti; iş yerinin sektörü, tehlike sınıfı, büyüklüğü ve çalışan sayısına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle en uygun fiyatı veren OSGB tercih edilirken aynı zamanda iş güvenliği uzmanlarının tecrübesine de mutlaka dikkat edilmesi gerekir. Böylelikle her şirket, kendi koşullarına ve bütçesine uygun fiyatlarla mevzuatta yer alan risk analizi yaptırabilir.