Cumhuriyetçiler için kritik gün 15 Mart

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

ABD’de kasım ayında yapılacak 58’inci başkanlık seçimleri için ön seçim süreci devam ederken Cumhuriyetçi aday adaylarından Donald Trump ile rakipleri ve Cumhuriyetçi Parti arasındaki tansiyon yükselmeye devam ediyor.

Iowa’da 1 Şubat’ta başlayan ön seçim sürecinde şimdiye kadar 15 eyalet ile toplamda 458 delege kazanan Trump’ı “durdurabilmek” için Cumhuriyetçi Parti’nin ileri gelenleri, Florida ve Ohio’yu da kapsayan 15 Mart ön seçimlerine kilitlenmiş durumda.

Cumhuriyetçi aday adaylarından Florida Senatörü Marco Rubio’nun 99 delegeli kendi eyaletini kazanması, aynı şekilde bir diğer Cumhuriyetçi aday adayı Ohio Valisi John Kasich’in de 66 delegeli kendi eyaletini kazanması, parti elitlerinin (establishment) temel beklentisi olarak gözüküyor.

15 Mart öncesi tüm stratejisini bu iki önemli ve bol delegeli eyalette Trump dışındaki bir adayın kazanması üzerine kuran Cumhuriyetçiler, bu iki eyaleti kaybetmesi halinde Trump’ın rüzgarının belli ölçüde kesilebileceğini hesap ediyor.

Florida ve Ohio’yu bu kadar önemli yapan bir diğer unsur da her iki eyalette de ön seçimi kazanacak aday adayının tüm delegeleri alacak olması. Dolayısıyla bu iki eyaleti kaybetmesi durumunda Trump ile rakipleri arasındaki fark azalacak, Trump’ın kazanması halinde ise artık herhangi bir rakibinin onu yakalaması çok zor hale gelecek.

Teksas Senatörü Ted Cruz’un şu ana kadar kazandığı 7 eyalet ve 359 delege, onu Trump’ın en önemli rakibi haline getirse de Florida’yı kazanması halinde şimdiye kadar 2 eyalet ve 151 delege kazanmış olan (Cumhuriyetçi Parti’nin favorisi konumundaki) Rubio’nun yeniden umutlanacağı söylenebilir ancak bugüne kadarki seçim takviminde yarış liderliğini bırakmayan Trump’ı “durdurabilmek” için Cumhuriyetçiler, 15 Mart ön seçim sonuçlarına göre en kötü senaryo için de hazırlık yapıyorlar.

Galston: “Trump’ı durdurmak için geç kalınmış olabilir”

Başkanlığı döneminde Bill Clinton’a danışmanlık yapan Brookings Enstitüsü Kamu Yönetimi Kıdemli Uzmanı William Galston, AA muhabirine yaptığı açıklamada “Trump’ın durdurulması için Cumhuriyetçi parti elitlerinin geç kalmış olabileceğini” belirtti.

Galston, Cumhuriyetçi Parti’nin Trump’ı iki sebeple durdurmak istediğini ifade etti. “İlk olarak Trump ile parti elitleri arasında dış politikadan kamu yönetimine, dış ticaretten göçmen politikalarına kadar birçok alanda görüş ayrılıkları var. İkinci olarak da parti elitleri, Trump’ın aday olması halinde (Demokratların muhtemel adayı) Clinton’a kaybedeceğini düşünüyorlar” şeklinde konuşan Galston, gelinen noktada bu işin çok zor olduğunu vurguladı.

Anketlerde hem Florida’da hem de Ohio’da Trump’ın, Rubio ve Kasich’in önünde gözüktüğünü hatırlatan Galston’a göre Trump, 15 Mart ön seçimlerinden de başarıyla çıkması halinde partinin artık durduramayacağı bir aday haline gelebilir.

Son karar parti kurultaylarında verilecek

Partilerin başkan adayları ise yaz aylarında yapılacak parti kurultaylarında netlik kazanacak.

Cumhuriyetçi Parti, başkan adayını Ohio eyaletinin Cleveland şehrinde 18-21 Temmuz’da yapacağı kurultayla resmen açıklayacak. Demokrat Parti ise kurultayını 25-28 Temmuz’da Pensilvanya eyaletinin Philadelphia kentinde gerçekleştirecek.