Türkiye’de Yüksek Miktarda Arı Ölümleri Yaşanıyor

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Güneşin yüzünü göstermesine aldanarak kış aylarında dışarı çıkan arılar, soğuk havayla karşılaşınca kolonisiyle birlikte can veriyor. Bu ciddi sorun, doğada çok önemli rolleri olan arıların popülasyonunu tehdit ediyor. Soruna çözüm olarak ise ‘yerli arı’ kullanılması öneriliyor.

GÜNEŞİ GÖREN ARILAR DIŞARI ÇIKIYOR

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay, dünyada ve Türkiye’de arı kolonilerinde kış kayıpları yaşandığını, bunun çeşitli nedenlerinin bulunmasının yanında en büyük problemin ise ‘Yalancı Bahar’ olduğunu belirtti.

Oskay, kışın ortasında havaların ısınması dolayısıyla, arıların dışarıya çıkarak polen ve nektar arayışına, yavru faaliyetlerine başlaması ve daha sonra da havanın soğuması ile kovanlarda toplu ölümler yaşanması olarak ifade etti. Arıların dünyadaki önemine dikkat çeken Oskay, “Eğer bal arıları yok olursa, bugün dünya üzerinde açlık yaşanabilir. O yüzden bal arılarını muhafaza etmemiz, korumamız, arıcılığı geliştirmemiz lazım” dedi.

“YÜKSEK MİKTARDA KIŞ KAYIPLARI YAŞIYORUZ”

Arıcılığın bazı sorunlar ile karşı karşıya olduğunu aktaran Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay, “Özellikle dünyada ve ülkemizde yaşanan kış kayıpları var, bu yılda bölgemizde ve ülkemizde yüksek miktarda kış kayıplarını yaşıyoruz. Bunların arkasında yatan nedenlere gelince, neden bu koloni kayıpları oluyor? Bir çok faktörün bir araya gelmesi ve arıların buna dayanamaması olayı. Bunlardan bir tanesi, sonbaharda iklim değişikliği nedeniyle yaşanan kuraklık. Sonbaharda, bal arıları, doğadan aldıklarıyla yeni, genç popülasyonları, yavruları geliştirmek zorundalar. İşte doğadan eğer polen ve nektar gelmezse, ikisinin dengesi bozulursa, bu sefer arılar genç nüfus oluşturamıyor ve kışa giren yaşlı popülasyonlar kış ortasında yok olup gidiyor” ifadelerini kullandı.

ARICILARA UYARI

Arıcıların kolonilerini koruyabilmek için dikkat etmeleri gereken noktalar olduğunu belirten Ozkay, “Arıcılarımız özellikle sonbaharda, kolonilerinin bakımlarını yaparken dikkat etmeleri lazım, yiyecek stoklarının tam olmasını sağlamaları lazım, hastalıklarla mücadele etmesi lazım, eğer bunlara dikkat edersek arıcılıkta koloni kayıplarının yaşanmayacağını düşünüyorum. Bunun yanında, etraftaki tarım ürünlerine uygulanan kimyasal zehirlerin de arıları öldürdüğünü biliyoruz, buna da dikkat edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

SORUNUN ÇÖZÜMÜ ‘YERLİ’ ARI KULLANMAK

Arıcıların en büyük korkularından birinin de ‘Yalancı Bahar’ olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay, “Bir de ‘Yalancı Bahar’ denen bir olay var, kışın ortasında havalar birden güzelleşiyor, sıcaklık artınca bu sefer arılar aktif hale geliyor, dışarıya çıkıp nektar ve polen aramaya başlıyor. Nektar ve polen getirmek için uçmaya başlıyor, uçma faaliyeti arıların ömrünü kısaltıyor. O nedenle biz bu dönemlerde arıların kovandan çıkmamasını tercih ediyoruz. Tabi bunu nasıl sağlarız? Eğer bulunduğumuz bölgenin arısıyla çalışırsak, yerli arı bunu bilir, yani kışın ortasında yaşanan baharın yalancı olduğunu, etrafta çiçek ve polen bulunmadığını bildiği için kovandan dışarıya çıkmıyor. Ama farklı bir bölge ya da ülkeden gelen koloni varsa onlar bu durumu bilmediği için uçmaya başlıyorlar, yavru faaliyetlerine başlıyorlar. Arkasından da soğuk vurduğu zaman, koloni, yavrulu alanı ısıtamadığı için yavru üşümeleri ve arkasından yavru hastalıkları dediğimiz Amerikan yavru çürüklüğü hastalığı, Avrupa yavru çürüklüğü hastalığı ortaya çıkıyor ve bunlar nedeniyle koloni kayıpları yaşanıyor” dedi.

ARILARA ŞEKER ŞURUBU VERİLMELİ

Arıların ‘Yalancı Bahar’ tabir edilen zamanlarda dışarı çıkmaması için de üreticilerin bazı önlemler almaları gerektiğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Özkay, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı:

“Üretici, eğer o bölgenin arısıyla çalışmıyorsa, bu sefer bal ve polen stoğu olan arılar bu havalarda dışarı çıkmıyor, bunun dışında kolonide bir açlık olayı varsa, stoklar yeterli miktarda değilse, arı da dışarı çıkıp yiyecek bulma davranışı gerçekleşiyor. İşte arıcılarımız bunun önüne geçmek için o kışın ortasındaki güzel günlerde arılara şeker şurubu vermesi lazım. Şeker şurubu ile beslendiği zaman arı verilen o besinle kendi stoklarını oluşturmaya çalışacaktır. O şurubunda iki birim pancar şekeri bir birim su olarak hazırlanması lazım, bala yakın bir kıvamda olması gerekir. İkinci beslenme olayı da içeride yavru faaliyetlerini gerçekleştirebilmesi için polen gerekli, arıcılarımız o zaman da baharda topladıkları ve difrizde sakladıkları polenler ile kek yaparak veya arı sağlığına uygun ham maddelerden yapılmış ikame polen yemlemesiyle arılarını yemlemeleri gerekiyor.

Diğer Haberler

Parfüm Katmanlama (Fragrance Layering) Sanatı

Herkesin kolayca ulaşabildiği, popüler kitle parfümlerini sıkmaktan ve girdiğini...

Bakan Nebati, Togg'la Trafiğe Çıktı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, makam aracı Togg'la ilk kez trafiğe çık...

Nijerya'da Kolera Salgını: 14 Kişi Hayatını Kaybetti

Afrika'nın en kalabalık ülkelerinden biri olan Nijerya'da salgın hastalıklar yen...

Test Yapılan Berberlerden 3'ünün Testi Pozitif Çıktı

Koronavirüs salgını, ülkemizde, etkisini yitirmeye devam ederken normalleşme sür...

Türkiye'nin En Zengin İsmi Hamdi Ulukaya Oldu

Forbes 2026 Listesi Açıklandı 2026 yılında yayımlanan Forbes listesi, servetler...

Ucuz Diye Irak'tan Aldığı Araç Çalıntı Çıktı

Beşiktaş'ta ucuz olduğu için yurt dışından aldıkları yabancı plakalı lüks ciple ...

2022 Yılı Sayaç Tamir ve Ayar Ücretleri Belirlendi

Su, elektrik ve gaz sayaçlarının 2022 yılı tamir, bakım ve ayar ücretleri yenide...

Fenerbahçeliler Batshuayi'ye Öfkeli

Galatasaray ile anlaşma aşamasına gelen Michy Batshuayi, Fenerbahçeli taraftarla...

Zalando'nun CEO'su Eşi için Kariyerini Bıraktı

Avrupa'nın internet üzerinden satış yapan en büyük moda perakendecisi Zalando'nu...

Sokak Modasında Bu Sezonun Öne Çıkan Trendleri

Sokak modası, rahatlığın ve stilin birleştiği, günlük yaşamda kendinizi ifade et...

IMF Başkan Yardımcısı, Mehmet Şimşek ile Ftoğraf Paylaştı

IMF Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile f...

Asker Eşinden Acı İtiraf: Kocamın Kabusları Beş Çocuğumuzu Öldürdü

İngiltere'de asker eşini dört yıl önce kaybeden Lindsey Roberts, travma sonrası ...

Kira Artış Oranı Belli Oldu

Zam Tavanı Yüzde 33,98 Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Ocak 2026...

Giderken Barcelona'yı Batıran Sözleşmesi Ortaya Çıktı

Lionel Messi Barcelona'dan ayrıldı ama olaylar bitmedi. Arjantinli yıldızın kulü...

Buse Varo ve Alişan İddiaları Yalanladı

Geçtiğimiz günlerde kızlarının doğum gününü ayrı ayrı kutladıkları için hakların...