Seo Nedir? Tam Anlamı Nelerdir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Seo nedir, Arama motoru optimizasyonu genellikle arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer alarak, reklama para harcamayı önlemek için iyi bir yol olarak görülmektedir. Arama Motoru Optimizasyonu SEO nedir sorusunun kısaca cevabı, web sitelerinin arama motorlarında “organik” ya da “doğal” arama sonuçlarında sıralamasını etkileyen çalışmaların adıdır..

Arama Motoru Ne İşe Yarıyor?

Arama motorları sizin web sitelerinizi bulabiliyor. Bu şekilde sayfalarınızı arama sonuçlarında gösterir. Hangi anahtar kelimelerinizin ön plana çıkması ve popülerliğinizi yükseltmek istiyorsanız o kelimeyle ilgili hem site içinde hem de dışında SEO çalışması yapmanız gerekir. Site içi Seo nedir sorusunun kısaca cevabı site içerisinde kaliteli içerik ve doğal navigasyon yapabilme imkanıdır.

Diğer sitelerin sizin sitenizin, dış seo  ile sayfanızın neyle ilgili olduğunu Google’a bildirmesiyle Google sitenize güvenecek. Arama sonuçlarında sitenizi gösterecektir. Bunu ise diğer web sitelerinden bağlantı alarak yapabilirsiniz. Bu işleme aynı zamanda backlink denir.

Arama Motoru ve Optimizasyonu (SEO) Tarihsel Gelişimi

Seo nedir ve tarihsel gelişimleri nelerdir? 1990 yılında bir üniversite öğrencisi olan Alan Emtage ilk arama motoru olan Archie’yi kuruldu. Kurulan bu arama motoru kullanıcıların aradıkları dosyaları bulmaya çalışıyordu. Aralık 1994’te Jump Station web sayfalarını bulmak için kendi içerisinde dizin meydana getiren ve tasarlanan sorgu programına bir web formu ve arayüz olarak kullanılabilen arama motoru oluşturdu. 1996 yılında, Backrub adında (şimdiki Google) bir arama motoru oluşturmak için Larry Page ve Sergey Brin bir proje üzerinde çalışmaya başladılar. Proje sonunda sonradan hepimizin bildiği ve kullandığı ilk ismi Backrub sonradan değiştirilen Google arama motoru oluşturuldu. Google Yahoo! dan sonra oluşturulmasına rağmen 5-6 yılda, Yahoo!’yu geçti. Şuan sektörün en yaygın kullanılan arama motoru Google’dır.

90’lı yıllarda web dünyasında ilk web siteleri kurulmaya başlandı. İnsanlar hemen bunlarla para kazanabileceklerini fark ettiler. Zira insanların bunun için web siteleri ziyaret etmeleri gerekliydi. Bu da arama motorlarına ihtiyacı doğurarak arama motorlarının daha fazla kullanılmaya başlandı. Web sitesi sahipleri de arama sonuçlarında web sitelerinin nasıl göstereceklerini anlamaya çalışıyorlardı.

Bu da ‘’SEO’’ Arama Motoru Optimizasyonu  uygulaması doğurdu.

Bilmeniz Gereken Diğer Faydalı Bilgiler

İnternet kullananların 80%’i arama motoru kullanıyor. Google arama motoru, arama motoru pazar payının yaklaşık %90’in sahiptir. Sonuç sayfalarında tıklamaların %70’i organik %30’u diğer sonuçlardır. Her saat başı 1,4 milyar arama gerçekleşmektedir. Arama sonuçlarının ikinci sayfasını kullanıcıların %75’i ilgisini çekmemekte ve asla görmemektedirler.