‘Söke’de çiftçi alternatif ürünlere yöneldi’

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Söke Ovası’nda üretim yapan çiftçilerin, pamuktaki yüksek girdi maliyetleri nedeniyle alternatif ürünlere yöneldiğini bildirdi.

Kocabaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, oda olarak çiftçilerin alternatif ürünlere yönelmeleri konusunda çalışma yaptıklarını anlattı.

Söke’de sera çalışmalarının hızlandığına dikkati çeken Kocabaş, şunları söyledi:

“Kurulan seralarda farklı ürünlerin dışında bu yıl ilk kez çilek üretiminin de yapılması bizleri mutlu etti. Çiftçimiz yanındaki komşusunu gördükten sonra bu işleri yapmayı gönülden istiyor. Riske girmek istemiyorlar. Bu tür alternatif üretim yapanları destekliyor ve kutluyoruz. Ovada pamuk üretimindeki girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle çiftçiler alternatif ürünlere yöneldi. Geçen yıl pamuğa alternatif domates ve soya fasulyesi üretildi. Bu yıl da çilek üretimine başlandı.Geçen yıl soya fasulyesini üreten çiftçilerimiz memnun kaldılar ve para kazandılar. Tabii ki domateste öyle çileğin karını da ilerleyen zamanda göreceğiz.”

“Çilek bizim için daha avantajlı”

Bu yıl pamuk yerine çilek üretimi yapan özel bir firmanın müdürü Mehmet Fillik ise ilk sene olmasına rağmen iyi ürün elde edildiğini kaydetti.

Deneme amaçlı üretim yaptıklarını söyleyen Filik, “Bu yıl 25 dekar alanda iki farklı çeşit çilek üretimine başladık. Çilek üretiminin yarısını açık alan yarısını da kapalı alan olarak yapmaktayız. Şubat ayı ortalarından itibaren de çilek hasadına başladık. Çilek üretiminde bu yıl ilk yılımız olmasına rağmen verimlerimiz de çok iyi gidiyor” dedi.

Çileğin pamuğa göre daha avantajlı ve daha karlı olduğunu ifade eden Filik, “Pamukla mukayese edecek olursak pamuktaki dekar geliriyle çilekteki dekar geliri arasında yaklaşık 15 kat gibi bir gelir farkı bulunuyor. Çilek bizim için daha avantajlı. Bu fark özellikle küçük parsellerdeki çiftçilerimizin gelir düzeyini yükseltecek. Şu an Tarım Bakanlığımızın da yapmaya çalıştığı şehirden köye göçün önünü açabilecek bir proje olabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Fillik, iklim koşulları nedeniyle Söke’de üretilen çileğin diğer bölgelerdeki çilekten 15 gün önce pazara indiğini bunun da bir avantaj olduğunu sözlerine ekledi.

Diğer Haberler

Gümrükte Ekmeğin İçinden 1 Kilo Altın Çıktı

Şırnak Silopi'deki Habur Gümrük Kapısı'ndan geçmek isteyen bir şahsın elindeki e...

Merkez Bankası Politika Faizini Sabit Tuttu

Merkez Bankası, 2020 yılının sekizinci faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası Pa...

1100 Yıl Önce Gömülmüş 425 Adet Altın Para Buldu

İsrail'in merkezi bir bölgesinde yapılan bir arkeolojik kazıya katılmak için gön...

Birçok İle Ulaşım Bir Saate İnecek

Bayburt sınırındaki bin 875 metre rakımlı Vauk Dağı'na yapılacak olan 7 bin 400 ...

Moody's Kararı Sonrası Piyasalarda Son Durum

Cuma akşamı Moody's'in not indirimine gitmesinin ardından son gelişmeler nasıl o...

Jacksonville'deki Son Şube De Kapandı

Hooters’tan 40 Yıllık Kapanış ABD’nin tanınmış restoran zincirlerinden Hoot...

Ünlü Ekonomist İslam Memiş: Altın 600 Lirayı Görebilir

Geçtiğimiz yıl rekor üstüne rekor kıran gram altın bu yıl yatırımcısına beklediğ...

Merkez Bankası'nın Döviz Satışı Kararı Sonrası Dolarda Son Durum!

Merkez Bankası'nın dolardaki kurundaki dalgalanmalar sonrası yaptığı "Daha fazla...

Kamuya 40 Bine Yakın Personel Alınacak!

Kamuda ihtiyaç duyulan alanlara on binlerce personel alınacak. Devlet Personel B...

65 Yaş Üstü Engellilere Ödenen Maaşlarda Yeni Düzenleme

Yaşlı aylığı için daha önce hane içindeki fert başına düşen gelire bakılırken, y...

Konut Satışlarında Rekor Bekleniyor!

ABD'nin gayrimenkul danışmanlık şirketi Coldwell Banker'in Türkiye Ülke Direktör...

FETÖ'cülerin Yerine 50 Bin Eleman Aranıyor!

Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilişkilerinden dolayı kamu kurum ve kuruluşl...

10 Bin Polis Adayı Alınacak

Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Polis Akademisi Başkanlığı bünye...

Merkez Bankası Rezervleri Azalmayı Sürdürüyor

Merkez Bankası toplam rezervleri 24 Aralık ile biten haftada 5 milyar 948 milyon...

Yunan iş çevrelerinde beklentiler arttı

İzmir’de yapılan Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) topl...