Rus Atletler Doping Mi Yaptı?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği’nin (IAAF) 2009 senesinde Rusya Atletizm Federasyonu (ARAF) yetkililerini, kan değerleri yüksek çıkan Rus atletlerin hayatlerinı tehlikeye attıkları gerekçesiyle uyardığı meydana çıktı.

IAAF Genel Sekreteri Pierre Weiss, atletlerin şüpheli kan değerleri konusu ile ilgili devresinin federasyon başkanı Valentin Balakhnichev’i uyarmak hedefiyle gönderdiği mektupta, “2009 Dünya Atletizm Şampiyonası’nda çıkan doping testi neticeleri ürkütücü boyutta. Atletlerin sağlıkları ve hem de hayatleri ciddi tehlike altında” ifadelerine yer verdi. Weiss’ın ayrıca, durumun önemiyetini vurguladığı mektupta, Balakhnichev’e acil ve sert önlemler alınması tarafında davette varolduğu görüldü.

Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA) tarafından Alman televizyonlarında yer alan sistematik doping iddiasını soruşturmak amacıyla görevlendirilen bağımsız komisyonun, “Rusya’nın dopingi desteklediği” neticesine ulaştığı raporunun açıklanması ardından IAAF, ARAF’ın üyeliğini askıya almış ve Rus atletleri geçici şeklinde müsabakalardan men etmişti. IAAF ayrıca, 2016 Dünya Gençler Şampiyonası ve Dünya Takımlar Yürüyüş Şampiyonası ev sahipliklerinin Rusya’dan alındığını duyurmuştu.

WADA da Moskova Doping Kontrol Laboratuvarı’nın akreditasyonunu askıya almış, Rusya Dopingle Mücadele Ajansı’nın (RUSADA) hareketlerini sürdürmesinin uygunlanmayacağını açıklamıştı.

IAAF Etik Kurulu ise IAAF’in pazarlama bölümünün eski yöneticisi Papa Massata Diack, eski ARAF Başkanı Valentin Balakhnichev ve eski Rus antrenör Alexey Melnikov’a hayat boyu, IAAF’in dopingle mücadele komisyonunun eski başkanı Gabriel Dolle’a ise 5 sene men cezası vermişti.