Evlerde Ve Binalarda Dış Cephe Kaplama İşlemi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dış cephe kaplamaları işlemi binaların ve evlerin üzerine yapılan bir uygulamadır. Kaplamalar binaların dış duvarlarına monte edilir. Böylece ısı ve ses dengesi sağlanmış olur. Bununla birlikte dış cephe kaplama uygulamaları, binaların rüzgâr, güneş ışıkları, kar, yağmur ve dolu gibi olumsuz faktörlerden etkilenmemesi ve aşınmaması amacı ile yapılır.

Evlerde ve Binalarda Dış Cephe Kaplama İşlemi

Dış cephe kaplama işlemi yapılarda hem ses hem de ısı geçişini azaltmak için kullanılan teknik bir uygulamadır. Dış cephe kaplaması ile birlikte binanın ısı iletimi esnasındaki direncinin azami seviyeye çıkarılması amaçlanır. Isı yalıtımı uygulamasının dış cephe kaplama sureti ile yapılması sırasında binanın bir yeri değil bütünü hedef alınır. Bu şekilde, binaların hem ısı dengesi sağlanmış olur hem de binaların görselliği bozulmamış olur.

Dış cephe kaplamasının yapıldığı mekânlar kaplama içermeyen mekânlara göre çok daha dayanıklı olmaktadır. Bunun nedeni binaların üzerine uygulanan kaplamaların binaların üzerinde bir savunma mekanizması oluşturmasıdır. Bir başka ifade ile dış cephe kaplama işlemi, binaların korunaklı bir yapıya sahip olmasına yardımcı olur.

Evlere ve Binalara Yapılan Dış Cephe Kaplamalarının Özellikleri

Dış cephe kaplamalarının birçok çeşidi bulunur. Mevcut olan bu çeşitler kullanım amaçlarına göre değişiklik gösterir. Bu çeşitler arasında ahşap kaplama, taş kaplama, siding, prekast gibi kaplama çeşitlerinden oluşur. Çok sayıda şekil ve model çeşitliliğine sahip olan dış cephe kaplama uygulaması çok sayıda renklerden ve renk tonlarından oluşur.

Dış cephe kaplamalarının bir diğer amacı da kullanılan mekâna estetik açıdan kaliteli bir görünüm katmaktır. Renk çeşitliliği kullanılarak farklı tasarımsal kaplamalar elde edilir. En çok tercih edilen kaplama türlerinden bir tanesi olan doğal taşlar, tasarımsal görünümlerin oluşturulması açısından en çok tercih edilen kaplama türüdür.

Dış Cephe Kaplamalarında Kullanılan Malzemeler

Dış cephe kaplamasında seçilen malzemeler, kaplama yapılacak alana göre değişiklik gösterir. Bununla birlikte kaplamanın yapılacağı taşlara veya ahşaba göre belirli plan yapılır ve bu plana göre hareket edilir. Kaplama uygulamalarında çeşitli malzemeler kullanılır. Dekoratif sıvalar, farklı renk çeşitliliğine sahip olan boyalar, alüminyum ve granit gibi maddeler kaplamaların yapım aşamasında kullanılan maddelerin yalnızca bir kaç tanesidir.