Domatesin Fiyatı Yüzde Yüz Arttı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Mersin’in Erdemli eyaletinde salkım domates fiyatı 3 lirayı bulurken, sofralık normal domates ise 2,5 liraya yaklaştı. Akdeniz Bölgesi’nde yaşanan kötü hava şartları sebze fiyatlarını yükseltti. Son iki haftada Türk mutfağının vazgeçilmezi domates dalında yüzde yüzün üstünde fiyat artışı yaşadı. Fiyat artışından memnun olduklarını ifade eden çiftçiler, Rusya’nın domateste uyguladığı kotayı da kaldırmasını istiyor.

1 AY ÖNCESİNE KADAR ÇİFTÇİ MALİYETİNİ KARŞILAYAMIYORDU

Konuyla alakalı İHA muhabirine konuşan dernek başkanı ve Erdemli Yaş Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Fazıl Koşar, “Domates fiyatlarımız salkım domateste şu anda 2 lira 30 kuruştan 3 liraya kadar çıktı. Bu da çiftçilerimizi memnun ediyor. Maliyetlerimizi karşılayabiliyoruz. Bundan 1 ay evveline kadar domateslerimizin fiyatları 70-80 kuruş, 1 lira arasındaydı. Gerçekten de çiftçimizin maliyetin güç karşılıyordu. Şimdi iklim şartları sebebiyle bütün Türkiye’de bulunduğu gibi bölgemizde de iklim şartları sert geçmekte” dedi.

FİYAT ARTIŞI ÜRETİCİYİ SEVİNDİRDİ

İklim şartlarının sertliğinin hasadı da etkilediğini izah eden Koşar, “Normalde geride bıraktığımız senelerde 1 hafta, 10 günde topladığımız domatesleri aşağı yukarıya 20 gün, 1 aylık vakit zarfında toplayabiliyoruz. Toptancı halimize normalde haftada giren domates girişimiz, nerdeyse 1 ayda girmesi sebebiyle bir arz sorunmız var. Fiyatlarımızın değişik olması bizleri sevindiriyor. Çok gelip de az fiyata gitmesinden az gelip yüksek fiyata değerlendirilmesi memnun ediyor” diye konuştu.

RUSYA İLE PROBLEM ÇÖZÜLMELİ

Ocak ayı itibariyle Rusya’nın domatesteki kotayı kaldırması beklentisinin bulunduğunu izah eden dernek başkanı Koşar, “Bununla alakalı resmi bir açıklama yapılmadı. İhracat yapan arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre de henüz Rusya’ya direkt bir domates girişimiz yok. Nisan mayıs ayına kadar Rusya ile alakalı bu sorun çözülmediği takdirde, bizim fiyat konusu ile alakalı sorun yaşayacağımız bugünden aşikar. Yetkililerimizin, hükümetimizin, alakalı bakanlarımızın bu hususta bize bir an evvel çözüm bulmalarını, domates üreticimizin yüzünün gülmesi amacıyla Rusya ile kotanın kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılmasını ivedilikle istiyoruz” olarak konuştu.

HAVA SICAK OLSAYDI DOMATES UCUZ OLURDU

Çiftçilerden Ali Çengel ise, “Domateslerimizi 3 haftada bir kez toplayabiliyoruz. Güneş varken haftada bir defa toplanıyordu. Şimdi 3 haftada bir kez fakat topluyoruz. Domates az çıktığı amacıyla duruma giren domates de az. Talep de çok bulunduğu amacıyla fiyatlar arttı. Şu anki fiyattan memnunuz. Eğer hava şartları bu biçimde olmasaydı domates ucuz olurdu” dedi.