FIFA’nın bir süredir geliştirmekte olduğu ‘Yarı Otomatik Ofsayt’ sisteminin detayları belli oldu. VAR’ın ofsaytlardaki tartışmalı kararlarını ortadan kaldırmayı hedefleyen sistem, kusursuza yakın bir yenilik sunuyor. Şu anda FIFA’nın futbol geliştirme şefi olan Arsene Wenger, hazırlanan değişimin önümüzdeki yıl Katar’da yapılacak Dünya Kupası’na kadar hazır olacağına dair umudu olduğunu söyledi.
Bu sezon Türkiye’de ve Avrupa’da birçok maçta ofsayt hatasının önüne VAR’la da geçilemedi. FIFA’da futbol geliştirme şefi olan Arsene Wenger, ‘Yarı Otomatik Ofsayt’ sistemiyle ilgili çalışmalarını tamamlamak üzere. Yeni sistem çok yakında futbola adapte edilecek. Sözcü’deki habere göre; ofsaytta kullanılan sistem, oyuncunun pozisyonunun üç boyutlu modellerini anında oluşturmak için uzuv izleme ve otomatik top algılama için kullanılan yapay zeka tabanlı bir teknoloji.
SENSÖR TEKNOLOJİSİ KULLANILACAK
Geliştirilen sistemde vuruş noktasının doğruluğunu artırmaya yönelik çözümler, kamera sistemlerinden sensör teknolojisini kullanarak izleme verilerini içerirken, bir oyuncunun iskeleti, oyuncunun vücudunun hangi kısmının en önde olduğunu belirlemek için düzenlenecek. Sistem şu şekilde işleyecek; Doğru vuruş noktası ve top tespiti, sensör teknolojisi ve video verilerini kullanarak takip etme, oyuncunun krampon ucuna kadar hassas iskelet modelleme.
POZİSYONU VAR’A BİLDİRECEK
VAR’a neredeyse anında bir oyuncunun ofsaytta olup olmadığı söylenecek. VAR, oyuncunun ofsayt pozisyonunda aktif olup olmadığını veya oyuna dahil olup olmadığını hızlı bir şekilde belirleyebilecek. Ofsayt onaylanırsa, yardımcı hakem bayrağını kaldırması için saatindeki kırmızı ışıkla üç veya beş saniye içinde bilgilendirilecek. Tek istisnası, VAR’ın bir oyuncunun oyuna müdahale edip etmediğini, örneğin kalecinin görüş alanında olup olmadığını değerlendirmesi gerekebilir. Bu, ofsayt kararının teyit edilmesinde kısa bir gecikmeye neden olabilir.
HIZDAN DOLAYI TESPİT YAPILAMIYOR
İlk olarak, tüm büyük liglerde kullanılan TV kameralarının kare hızından olayı, pas atan oyuncunun topa tam temas ettiği noktanın seçilmesi doğru şekilde belirlenemiyor. Bunun dışında başka sorunlar da mevcut. VAR, hem savunan hem de hücum eden taraftaki ofsayt noktasını manuel olarak seçiyor. Ve bu tutarsız kararlara neden oluyor. Aynı pozisyonu ikinci kez hesaplayan VAR, farklı bir karara varabiliyor.
TARAFTAR 2D GÖRÜNTÜ İZLİYOR
2D ekranda 3D görüntülemeye sahip oyuncuların çizimi kesinlik taşımıyor. Taraftarlar genellikle 2D görüntü nedeniyle verilen kararı yanlış buluyor. Sadece Premier Lig, çizgi çizme sürecini yayıncılar aracılığı ile paylaştı ve bu daha fazla tartışmaya neden oldu. Ofsayt kararı vermek için geçen süre, bazı durumlarda 4 dakikayı buluyor ve bu tartışmaların daha da artmasını sağlıyor. Sonuç olarak hem ülkemizde hem de dünya futbolunda taraftarların sürece olan güveni sarsılıyor.
200 Bin TL Harcadı 20 Ton Üretim Yapacak Murat Dilsiz |
|
SGK Hileli Boşanmayı Affetmiyor |
|
| Trafik Sigortasında Prim İadesi Mert Akça |