‘Zika’ sinir sistemine de zarar veriyor

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Aedes sivrisinek türünün taşıdığı Zika virüsünün, bağışıklık sisteminin sinir hücrelerine zarar vermesi nedeniyle gelişen bir tür hastalık olan Guillain-Barre sendromuna yol açabileceği bildirildi.

Sonuçları Lancet dergisinde yayımlanan bir araştırma çerçevesinde, Zika’nın, çevresel sinir sistemine zarar veren Guillain-Barre sendromuna neden olabileceğine ilişkin ilk kanıt bulundu.

Araştırmada, Pasifik bölgesinde Fransız Polinezyası’nda iki yıl önce patlak veren Zika salgını dolayısıyla hastalanan 42 kişiden kan örnekleri alındı. Bu kişilerde, virüsün bulaşmasından yaklaşık altı gün sonra nörolojik sorunlar gözlendiği belirtildi.

Kan örneği alınan hastalardan hiçbirinin ölmediği, ancak bazılarının, hastalığa yakalandıktan birkaç ay sonra da hala yardımla yürüdüğü kaydedildi.

Araştırma sonuçlarında, Zika virüsü bulaşan her 4 bin kişiden birinde Guillain-Barre sendromu gözlenebileceği ifade edildi.

Guillain-Barre sendromu, kaslarda güçsüzlüğe ve daha ciddi durumlarda acil bakım gerektirecek nefes alma sorunlarına neden oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre son haftalarda Brezilya, Kolombiya, El Salvador, Surinam ve Venezuela’da bu sendroma yakalananların sayısında artış oldu.

Zika ilk kez maymunlarda görüldü

Mayıs 2015’te Brezilya’da başlayan salgın, sivrisinekler yoluyla neredeyse tüm Amerika kıtasına yayıldı. İlk kez 1947 yılında Uganda’nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görülen virüs, Aedes türü sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşıyor.

Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor. Özellikle hamileleri tehdit eden virüsün Brezilya’da yenidoğan bebeklerde hızla artan mikrosefali (küçük kafa) vakalarıyla bağlantılı olduğu sanılıyor.