Zeytin posasından “çorba kürü” elde ettiler

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ile ortak çalışmalar yürüten bir Ar-Ge firması, zeytin posasından çıkardığı salçayı kurutarak özünden toz halinde “zeytin çorbası kürü” elde etti.

“Çorba kürü”nden yapılan ve antioksidan değerinin yüksek olduğu belirtilen “zeytin çorbası”, Edremit Körfezi’nde yaygınlaşmaya başladı. “Zeytin çorbası kürü”nün kısa sürede markalaşarak marketlerde doğal ürün raflardaki yerini alması bekleniyor.

BAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülendam Tümen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edremit’teki Kale Naturel isimli firma ile zeytin ve zeytinyağı konusunda 15 yıldır Ar-Ge çalışmaları yürüttüklerini belirtti.

Tümen, üzerinde çalıştıkları yüksek kalitede zeytinyağı elde etme çalışmalarını tamamladıklarını, bu çalışma sonucunda insanlığa faydalı birçok yeni ürünün ortaya çıktığını ifade etti. Prof. Dr. Tümen, “Geliştirilen farklı zeytin sıkım metodu sayesinde zeytin karasuyu oluşmuyor. Dünyanın en kaliteli zeytinyağını elde etmekle birlikte, zeytin posasından zeytin salçası, aktif karbon ve zengin içerikli gıda katkı maddesi elde ettik. Zeytinyağı oluşumu esnasında atık madde olarak ortaya çıkan zeytin posasından elde ettiğimiz zeytin salçasını kuruttuk ve özünden zeytin çorbası kürünü ortaya çıkarttık. Bu yeni ürün, besin değeri bakımından çok zengin. Zeytin çorbası, şifa deposu ve birçok hastalığa karşı koruyucu özellikler barındırıyor” diye konuştu.

Zeytin çorbası kürünün antioksidan özelliğe sahip olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Zeytin çorbası kürünün içinde, oleuropein, oleocanthal, elonoik asit gibi faydalı bileşenler olmakla birlikte, antioksidan özelliği de bulunmaktadır. Zeytin çorbası kürü, sadece çorba yapımında değil, pasta, börek, simit poğaça ve hatta ekmek hamuruna katılabilir. Tatlılarda kullanılabilir. Her türlü yemek ve çorbanın içine katılabilir. Bu ürün, çok ciddi bir gıda takviyesi olarak yaygınlaştırılabilir. Tamamen doğal ve kimyasallar eklenmediği için yeterli düzeyde her insan rahatlıkla kullanabilir.”

– “Antioksidan değeri çok yüksek”

Zeytin yaprağı çayını üretip yaklaşık 8 yıl önce kullanıma sunan Ar-Ge firmasının yetkilisi Faruk Durukan da zeytin çorbasının içeriğinde oleuropein ve oleocanthal gibi insan fizyolojisi ve metabolik fonksiyonları üzerinde ilave faydalar sağlayan maddeler barındırdığını belirtti.

Durukan, elde ettikleri ürünün antioksidan zengini olduğunu vurgulayarak, “Ağaçtan toplanan çiğ, yani fermente edilmeden elde edilen zeytinlerin içerisinde oleuropein, oleocanthal, elonoik asit gibi çok yüksek değerde faydalı bileşikler var. Bu bileşiklerin çok büyük bir kısmı zeytin salamurası yapımı sırasında kayıplara uğruyor. Oysaki bu elde ettiğimiz madde, çiğ zeytinleri, topladıktan sonra fermente edilmeden, kurutularak elde ediliyor. Zeytin işlemeye başlandığında, salamura yapımı sırasında bu değerlerin büyük kısmı kayboluyor. Bu ürünümüz, çok rahatlıkla herkesin kullanabileceği, protein ve besin değeri yüksek olan bir üründür. Antioksidan değeri çok yüksek olduğu için özellikle kış aylarında faydalı bir ürün. Bu ürün dünyada ilk kez yapılmıştır. Bu üründe sıfır tuz var” ifadelerini kullandı.

– Edremit’teki lokantalarda yaygınlaşıyor

Zeytin çorbasının yapımını, iş yerinde ilk olarak Edremit Lokantacılar Odası Başkanı Aykut Dürüst denedi.

Müşterilerin beğenisini kazanan zeytin çorbası, ilçedeki lokantalarda da yaygınlaşmaya başladı.

Dürüst, çorbanın yapımında yine halis zeytinyağının kullanıldığını vurgulayarak, tarifi şöyle verdi:

“Az miktarda zeytinyağını tencerede ısıttıktan sonra, içine 6 yemek kaşığı un ve 2 yemek kaşığı zeytin çorbası kürünü katıp kısa süre kavuruyoruz. Daha sonra 2 litre su ve isteğe göre tuz ilave edip ortalama 10 dakika kaynattıktan sonra çorbamız hazır oluyor.”

Zeytin çorbası kürünün, kısa sürede markalaşarak marketlerde doğal ürün raflardaki yerini alacağı belirtildi.