YÖK Başkanı Saraç: ODTÜ’de gereği yapılmalıdır

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, sosyal medya hesaplarından yayımladığı açıklamayla, ODTÜ’de yaşanan olayları değerlendirdi.

Üniversitelerin mükemmeliyet merkezleri olması, topluma hoşgörü ve farklılıklara saygının yaşanılan örneklerini sunması gerektiğini belirten Saraç, ODTÜ olayının da bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

ODTÜ’de ibadetlerini yapan öğrencilerin maruz kaldığı şiddetin ODTÜ’ye ve üniversitenin öğrencilerine yakışmadığını aktaran Saraç, ODTÜ ismindeki “Ortadoğu” kavramına, bu kavramın ihtiva ettiği değerlere önce üniversitenin öğrencilerinin sahip çıkması gerektiğine dikkati çekti.

“Gereği yapılmalıdır”

Saraç, açıklamasında şunları kaydetti:

“Orada solcu öğrenciler yaptı bu saldırıyı deniliyor. Bu, sol kavramının evrensel tanımına da haksızlık. Odaklanmamız gereken namaz kılma gibi en tabii haklarına sahip çıkan ODTÜ’lü öğrencilerimizin bu haklarını kullanabilmeleridir. İdarenin de bu hakkın kullanımının şartlarını sağlaması icap ediyor. Ayrıca tasarruflarımız, bir başkasının ibadet de dahil en temel özgürlüklerini ihlale varıyorsa orada bir suç vardır, adli bir durum söz konusudur, gereği elbette yapılmalıdır.”

“Üç kişilik inceleme komisyonu kurkulacak”

Geçen hafta ODTÜ Rektörü ile yapılan görüşme sonucunda iki kişinin yerinde inceleme yapmak üzere görevlendirildiğini anımsatan Saraç, şunları kaydetti:

“Arkadaşlarımız incelemelerini yaptılar, öğrencilerimiz ile görüştüler ve YÖK Genel Kuruluna bilgi sundular. Bunun üzerine olayları daha derinden incelemek ve takip etmek üzere üç kişilik bir komisyon oluşturulmasına karar verdik.”