Saldırı Sonrasında Tüm Türkiye Üzüldü

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, “Türkiye’nin emniyet yönünden riskli ülke bulunduğu algısının bilhassa yaygınlaştırılmasında Rusya’nın ve Rusya’nın Bağımsız Devletler Topluluğu’na dönük yürüttüğü kara propagandanın fazla ciddi tesiri bulunduğu gibi diğer taraftan Avrupa’da da piyasa yönünden rekabet ortamında bulunduğumuz ülkelerin de maalesef bu hususta fazla ciddi alttan alta katkıları var” dedi.

Ünal, Ankara’da düzenlenen 8. Büyükelçiler Konferansı’nın dördüncü gününde “Kriz Yönetimi: İnsani Çözümler” başlıklı oturuma katılarak büyükelçilere hitap etti.

Konuşmasına Diyarbakır’ın Çınar ilçesindeki terör hücumsıyla başlayan Ünal, “Sabah hayat sürdüğümüz menfur terör hücumsı, şimdilik oldukça SultanAhmet hücumsının acısı içimizdeyken içimizi bir kez oldukça kanattı” ifadesini kullandı.

Terörün her ne biçimde olursa olsun, her nereden gelirse gelsin, kimliği ve içeriği her ne olursa olsun amacı, amacı ve şeklinin aynı bulunduğuna ilgi çeken Ünal, “Bu ister PKK terörü, ister DAİŞ, ister DHKP-C ya da diğer terör örgütlerinin hücumları olabilir. Bu hücumları karşı duruşumuz ve tavrımız belli” diye konuştu.

Terörün amacınin kaos, kaygı, korku, kaygı ve bir şiddet sarmalı meydana getirmek bulunduğunu altını çizen Ünal, terör hücumlarına yalnızca Türkiye’nin maruz kalmadığını, Paris’te, Madrid’te, New York’ta, Londra’da da bu tür olayların yaşandığını dile getirdi.

Günümüzde terörün farklı yerlerde, hiç beklenmedik vakit çirkin yüzünü gösterebildiğini kaydeden Ünal, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bu amaçla terörün geliş şekli ya da bulunduğu ülke ve neticeleri üstünden detaylı algı operasyonları da yapılmıyor değil. Bir terör eylemi Paris’te gerçekleştiğinde bu terör eylemine gösterilen hassasiyetin ya da aynı terör eylemi İstanbul’da gerçekleştiğinde dünya medyasının buna gösterdiği hassasiyetin bizim yönümüzden nasıl karşılanacağı ve ne reaksiyon vereceğimiz de fazla mühim. Biz burada bunu bir düşmanlık şeklinde algılayıp düşmanca bir reaksiyon vermek mi yoksa bunu sahip olunan hal belirlenmesi şeklinde görüp bunun neticelerini yönetmek amacıyla neye gereksinimizin bulunduğunu değerlendirmemiz mi gerekiyor? Biz burada kurban rolünü mü oynayacağız yoksa proaktif bir yaklaşımla bunun üstesinde gelmek ve aşmak amacıyla gereksinimiz bulunan şeylerin neler bulunduğuna mı enerjimizi mi yönlendireceğiz.”

Türkiye’nin hiç bir vakit yaşanılan problemler ve krizler karşısında kendisini mağdur ve kurban şeklinde görmediğinin altını çizen Ünal, Türkiye’nin son 13 senede çoğu krizi başarı ile atlattığının altını çizdi.

Ünal, Türkiye’nin ortamında varbulunduğu bölgeden ve son 13 senedeki değişim sancılarından kaynaklanan problemler yaşadığına işaret ederek, “Hele hele kendi iç bütünlüğünü ve barışını sağlamaya, kendi yitik hafızasını tekrar inşa etmeye ve kendisiyle barışmaya çalışan, fazla esas problemlerını, Güneydoğu bozukluğunda hayat sürdüğümüz, ister Güneydoğu ister Kürt bozukluğu diyelim ya da Kürt bozukluğunu çözüme ulaştırmak amacıyla bir kısım ‘aklı evvellerin’ şiddeti ve silahı çözüm aracı görmesinden kaynaklanan terör bozukluğu diyelim. Nihayetinde çözüme ulaştırmak halinde bulunduğumuz bir problem ve bugüne kadar bunların birçoğunu aşarak bugüne kadar geldik” değerlendirmesini yaptı.

– Türkiye Tanıtım Kurulu kurulması

Türkiye’nin dünyada tanıtımını yapan 20’nin üstünde kurum bulunduğunu verisini veren Ünal, Bakanlık şeklinde tanıtımı yapan kurumların ortak bir koordinasyon altında olması amacıyla çalışma başlatacaklarını, bunun neticesinde “Türkiye Tanıtım Kurulu” gibi yeni bir yapının oluşturulmasıyla alakalı çalışma yapacaklarını bildirdi.

Ünal, Türk büyükelçiliklerindeki kültür ataşelerinin süratli bir biçimde atanmasını istediklerini söyledi.

– Türkiye’ye yönelik emniyet algısı

Rusya ile yaşanan uçak krizine de değinen Ünal, şunları kaydetti:

“Milliyeti belli olmayan bir uçağın angajman kurallarını ihlal etmesinin neticesinde düşürülmesiyle başlayan ve Rusya’dan Türkiye’ye gelen 4,5 milyon turistin önümüzdeki sezon gelmeyecek olması bilhassa turizm başkentimiz Antalya’da fazla ciddi bir risk oluşturuyordu. Hızlı biçimde piyasası çeşitlendirmek ve bu anlamda yalnızca Rusya ve Bağımsız Devlet Topluluğuna dönük uyguladığımız 6 bin dolar yakıt desteğini bütün dünyaya dönük duruma getirdik. Bütün dünyadan İzmir, Muğla, Antalya, Alanya ve Gazipaşa’ya istikbal tarifeli ve tarifesiz bütün uçaklara 6 bin dolar yakıt desteği sağlayarak piyasası çeşitlendirerek Rusya’dan kaynaklanacak açığı kapatmayı hedefledik.”

Ünal, istikbal tarihlerde Madrid, Almanya, İngiltere ve İsveç’te tur operatörleri ile görüşeceklerini anlatarak, “Bizim bilinirlik bozukluğumuz yok. Dünya bizi biliyor. Ama şu anda bizim son iki senede yapılan ve Türkiye’nin güvenilir ülke imajının yaralamaya dönük kara propagandanın meydaan getirdiği negatif tesiri bertaraf etme gereksinimiz var. Bunu, reklam ve tanıtım mecralarını kullanarak gerçekleştirebileceğimiz bir şey değil. Bizim üzerimizdeki emniyet yönünden riskli ülke algısını temizlemek amacıyla oldukça fazla temas, yüz yüze görüşme ve sektör temsilcilerinin seferber bulunduğu bir düzenleme içerisine girmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Antalya EXPO 2016 tanıtımının Türkiye amacıyla mühim bir kaldıraç bulunduğunu dile getiren Ünal, 8 milyon ziyaretçinin beklendiği etkinlikle Rusya’dan istikbal ya da gelmeyecek bulunan 4,5 milyon turistin telafisi manasına geleceğini belirtti.

Bölgedeki ilerlemeler sebebiyle yaşanan istikrarsızlıkların turizmi de etkilediğini ifade eden Mahir Ünal, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Türkiye’nin emniyet yönünden riskli ülke bulunduğu algısının bilhassa yaygınlaştırılmasında Rusya’nın ve Rusya’nın Bağımsız Devletler Topluluğu’na dönük yürüttüğü kara propagandanın fazla ciddi tesiri bulunduğu gibi diğer taraftan Avrupa’da da piyasa yönünden rekabet ortamında bulunduğumuz ülkelerin de maalesef bu hususta fazla ciddi alttan alta katkıları var.

Türkiye’nin Almanya ve Rusya’ya bağımlı duruma gelmesi fazla ciddi risk oluşturuyor. Rusya ile hayat sürdüğümüz kriz ve anında arkasından SultanAhmet’te Alman turistlere yönelik hücum bir anda sizin iki büyük piyasasınızla alakalı sizi olağanüstü anlamda güç halde bırakıyor.”