Yabancı Yatırımcı Türkiye’de Gayrimenkulden Vazgeçmedi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin notunu düşürmesinin üzerinden bir ay geçmesine karşın yabancı yatırımcıların Türkiye’de gayrimenkul alımına devam ettiğini bildirdi.

“DURGUNLUK YAŞANMADI”

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesinin yabancılara konut satışında durgunluk yaşatmadığını söyledi.

Durbakayım, “Türkiye ekonomisini ve şartlarını çok yakından bilen yabancılar, dışarıdan gözlem yaparak fikirlerini açıklayan kurumlar yerine, iç dinamiklerdeki avantajlara daha çok önem veriyor. Bu kapsamda son bir ayda yabancılara satış rakamı kredi derecelendirme kuruluşunun manipülatif açıklamasından bağımsız olarak sezon normallerinde seyretti.” diye konuştu.

Yabancı yatırımcıların kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamalarını sadece bilgi olarak gördüğünü, satın aldıkları gayrimenkullerde ve çevresinde sürprizle karşılaşmak istemeyen yabancıların daha çok sık imar değişikliklerinden rahatsız olduğunu ifade eden Durbakayım, “Yabancılar, müktesep hak konusunda tatmin edici adımların atılmasını bekliyor.” dedi.

“KALICI BİR YATIRIM”

Gayrimenkul alımlarını kalıcı bir yatırım olarak değerlendiren yabancıların önem verdiği diğer konunun ise vatandaşlık ve oturma izinleri olduğunu belirten Durbakayım, mevcut oturma izinlerinin yaşam düzenlerini olumsuz etkilediğine dikkat çeken yabancı yatırımcıların ısrarla vatandaşlık hakkı talep ettiğini söyledi.

Durbakayım, konut satışlarında sunulan ayrı fiyat listelerinden muzdarip olan yabancı yatırımcıların konut satışlarını temelden etkileyen bir diğer konunun ise inşaat firmalarının verdiği taahhütleri yerine getirip getirmemesi olduğunu belirtti.

yabancilar-turkiye-den-vazgecemiyor_x_8892357_5598_z11

“BİREYSEL ALIMLARDA ETKİSİ OLMADI”

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, “Moody’s’in bu kararının bireysel alımlara etkisi olmadı. Bu yıl içerisinde başka nedenlerle bireysel alımlarda kısmi düşüş vardı zaten. Malum 15 Temmuz darbe girişimi, bazı terör olayları, sınır bölgelerimizdeki karışıklıklar gibi. Ayrıca kısmi olarak yaşanan düşüşte yatırımcılar Türkiye’den vazgeçmedi, sadece alımı erteledi.” dedi.

Konut sektöründe yerlilere yönelik kampanyanın “tam gaz” devam ettiğini dile getiren torun, yabancılara yönelik de kampanya düzenlemek istediklerini söyledi.

Torun, sektör temsilcileri olarak yabancılara yönelik satışları artırmaya yönelik neler yapabileceklerini düşündüklerini kaydederek, yurt dışında fuarlara katılacaklarını ve tanıtım çalışmaları yapacaklarını aktardı.

“YATIRIM YAPANA VATANDAŞLIK VERİLSİN”

Ayrıca hükümetten de bazı düzenlemeler beklediklerini belirten Torun, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Belli bir oranın üzerinde yatırım yapanlara vatandaşlık verilmesini istiyoruz. Özellikle gayrimenkul konusunda bölgedeki, çevre ülkelerdeki coğrafyalardaki ülke insanının yaşadıkları olumsuzlukları dikkate aldığımızda Türkiye ile ilgili vatandaşlık talebi önemli. Dolayısıyla bu hakkı belirli bir süre oturum, sonrasında vatandaşlık hakkı olarak verirsek satışlar önemli ölçüde artar. Yurt dışındaki fuarlara katılıyoruz. Oralarda önce ülkemizi sonra şehrimizi en son da projemizi tanıtıyoruz. Ülkemizi tanıtmalıyız. Böylece yatırımlar artacaktır.”

“TÜRKİYE’Yİ TANIYAN GEÇEN YILDAN DAHA FAZLA KONUT ALDI”

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişimi sonrası turizmde yaşanan sıkıntının Arap misafirlerle hafiflediğini belirterek, konut sektöründen de aynısının yaşandığını söyledi.

Çin’den Brezilya’ya kadar 19 farklı ülkeye konut sattıklarını dile getiren Elmas, “Moody’s’in kararı sonrası Arap müşterilerimizde, Körfez’den gelen müşterilerimizde bir geri çekilme görmedik. Zaman geçtikçe Türkiye’yi tanıyan, buradan daha önce konut almış, gayrimenkul yatırımı yapmış müşterilere geçen yıldan daha iyi konut sattık. Bu müşteriler geri durmayı bırakın daha fazla konut aldı.” dedi.

Elmas, Körfez dışından gelen gayrimenkul yatırımcılarının kısmi de olsa azaldığını ifade ederek, yabancı gayrimenkul yatırımcısının Moody’s’i dikkate almadığını vurguladı.

“KENDİMİZİ ANLATIRSAK SATIŞLAR FAZLASIYLA ARTAR”

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, Moody’s kararının yabancılara yönelik satışlarda kısmi bir etkisi olduğunu belirterek, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası satışların bir miktar azaldığını hatırlattı.

“Bu durum uzun sürmeyecek. Kasım itibariyle son 2 ayın iyi geçeceğini düşünüyorum” diyen Demir, kısa süre önce yurt dışından geldiğini, özellikle Avrupa ülkeleri olmak üzere Batı’da Türkiye’nin aleyhine bir medya çalışması sürdürüldüğünü söyledi.