Venedik Komisyonu’ndan Rusya’ya eleştiri

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Avrupa Konseyi’nin anayasal konularda danışma organı olan Venedik Komisyonu, Rusya’da Anayasa Mahkemesi’ne Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatları da dahil uluslararası karraları tanımama yetkisi veren yasanın uluslararası hukuka aykırı olduğu uyarısında bulundu.

Venedik Komisyonu yayınladığı bildiriyle, Rusya’da parlamento tarafından kabul edilen yasanın değiştirilmesini istedi.

Yasayı ”yürürlüğe konamaz” şeklinde tanımlayan komisyon, bu yasanın, Rusya’nın uluslararası hükümlülüklerine aykırı olduğunu bildirdi.

Yasa nedeniyle Rusya’nın uluslararası kararları uyma hükümlülüğünün engelleneceğini kaydeden komisyon, Rusya’nın imza attığı uluslararası sözleşmelere uygun hareket etmesi gerektiği uyarısını yaptı.

Rusya’nın tek taraflı kararlar alamayacağını ifade eden komisyon, Rusya’ya, özellikle AİHM’deki davalarda yaşanan sorunlarla ilgili “gerginlik değil, diyalog yolunu” seçmesi tavsiyesinde bulundu.

Rusya, AİHM’e yapılan başvurularda ve buradan çıkan mahkumiyet kararlarında son yıllarda sürekli ilk sırada yer alıyor. Rusya’daki son yasal düzenleme, Anayasa Mahkemesi’ne AİHS içtihatlarına ve diğer uluslararası karalara gerektiğinde uymama yetkisi veriyor.

Polonya’ya da uyarı

Venedik Komisyonu yayınladığı başka bir bildiride, Polonya Parlamentosu’nun, Anayasa Mahkemesi’nin yapısını değiştirmeye yönelik çıkarttığı yasaya da itirazda bulundu.

Polonya Anayasa Mahkemesi’nin kendi işleyiş biçimiyle ilgili bu yasayı 9 Mart’ta iptal ettiğini hatırlatan komisyon, bu konuda mahkemeye hak vererek, Anayasa Mahkemesi’nin hükmüne uyulması gerektiğini bildirdi.

Polonya hükümeti, hafta içinde Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymayacağını açıklamıştı.

Bağımsız uzmanlardan oluşan Venedik Komisyonu, üye ülkelerdeki yasa ve anayasaların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygunluğunu denetliyor.