Uzay aracı Philae kuyruklu yıldızda bir yıl geçirdi

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından gönderilen Philae’nin, Rosetta uzay aracından ayrılarak 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına inişinin üzerinden bir yıl geçti.

AA muhabirine Rosetta ve Philae hakkında bilgi veren ESA’dan bilim adamı Dr. Nicolas Altobelli yeni hedeflerinin Rosetta’nın da kuyruklu yıldıza inmesi olduğunu söyledi.

Altobelli, Rosetta’nın, 67P kuyruklu yıldızından 175 kilometre uzakta olduğunu ve uzay aracının umduklarından daha hızlı gittiğini kaydetti.

Rosetta’nın kuyruklu yıldıza inince kendilerine daha çok veri gönderebileceğinin altını çizen Altobelli, şöyle konuştu:

“Aslında projenin başında Rosetta’nın 67P’ye inmesinin planlamamıştık. Ama Rosetta da Philae gibi 67P’ye inmeyi başarırsa bize çok daha detaylı bilgiler yollayabilecek. Zaten Philae ile iletişim kuramasak bile Rosetta bize veri yollamaya devam ediyor. Mesela Rosetta’nın geçen ay kuyruklu yıldızın etrafındaki gaz molekülünden oksijen bulması bizim için tam bir sürpriz oldu. Şimdi asıl hedefimiz 2016’da Rosetta’yı kuyruklu yıldıza indirmek.”

Altobelli, Philae’nin şu an yeterli enerjisi olmadığı için kendilerine veri yollayamadığını ancak ay sonuna kadar şarjının dolmasıyla yeniden uyanacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

Rosetta ve Philae’nin ne kadar daha görevde kalacağına yönelik soru üzerine Altobelli, kuyruklu yıldızın güneş sistemi içerisinde kaldığı sürece 2 araçla da iletişime devam edeceklerini kaydetti.

Güneş enerjisiyle çalışan Philae 12 Kasım 2014’te kuyruklu yıldıza inmiş, üzerindeki pilin şarjı 60 saat sonra bitmiş ve enerjisini sağlayabilecek güneş panelleri de gölgede kaldığı için 15 Kasım 2014’te uyku moduna geçmişti.

Bilgileri Rosetta üzerinden dünyaya yollayan Philae, 7 ay sonra, 14 Haziran 2015’te, üzerindeki kuyruklu yıldızın güneşe yaklaşması sonucunda yeniden uyanmıştı.

Modülün yeniden aktive olduğu, Phliae adına açılan Twitter hesabından “Merhaba Dünya! Beni duyabiliyor musun?” mesajıyla duyurulmuştu.

Philae’nin üzerinde bulunduğu kuyruklu yıldız, güneşin 185 milyon kilometre yakınına kadar gelmiş ve bu 67P’nin şimdiye kadar yaklaşabildiği en yakın mesafe olarak kayda geçmişti.

Philae’nin olduğu kuyruklu yıldızı yakından takip eden Rosetta uzay aracı ise geçtiğimiz ay kuyruklu yıldızı çevreleyen gaz bulutu içinde oksijen molekülü keşfetmişti.