Türksat 4-A ve 4-B uyduları 30 yıl hizmet verebilecek

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

TÜRKSAT ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) stratejik ortaklığında İstanbul’da yapılacak “TÜRKSAT Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri” etkinliği Eskişehir’de tanıtıldı.

TÜRKSAT Kurumsal İletişim Uzmanı Can Tekindal, Eskişehir Öğretmenevi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, etkinliğin 11-12 Aralık’ta İstanbul’da olacağını, bu nedenle Eskişehir’deki sektör temsilcilerini bilgilendirdiklerini anlattı.

Tekindal, TÜRKSAT’ın farklı alanlarda faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade ederek, “Yeni nesil uydularımız var. Türksat 4-A ve 4-B uyduları. 2014 yılında 4-A uydusunu uzaya fırlattık, ticari işletmeye aldık. 4-B uydusunun da aralık ayında ticari işletmeye alınması söz konusu. Kabul için çalışmalar devam ediyor” dedi.

TÜRKSAT 2-A uydusunun ömrünü tamamlamak üzere olduğunu dile getiren Tekindal, şöyle devam etti:

“Türksat 3-A uydusu var, 2023 yılına kadar işletmede kalacağını düşünüyoruz. Planımız bu şekilde. Türksat 4-A ve 4-B uydularımızın da bir özelliği var. Tasarım ömürleri 30 yıl. Uyduların genelde tasarım ve işletme ömürleri 15 yıl olarak planlanıyor, ona göre dizayn ediliyor. Gerek dizayn özellikleri gerekse daha yeni teknolojilerin kullanılması nedeniyle uydularımız 30 yıl hizmet verecek. Bu projeler çok büyük yatırımlar. Bizlere çok büyük faydası olacağını düşünüyoruz”.

Türksat uydularının geniş kapsama alanı bulunduğunu aktaran Tekindal, “Türksat uyduları kapsama alanlarıyla mevcut çerçevede 3 milyar nüfusa hitap ediyoruz. 4-A ve 4-B uyduları sayesinde Afrika kıtası ilk defa kapsama alanımıza girdi. Şu anda Türksat uyduları ile 565 farklı yayın yapılmakta” diye konuştu.