Türkiye Kuzey Kore’yi Kınadı

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

Dışişleri Bakanlığından uygulanan açıklamada, Kuzey Kore’nin hidrojen bombası denemesi yaptığı iddiasına ilişkin, denemenin Birleşmiş Milletler Emniyet Konseyi’nin (BMGK) kararlarının açık bir ihlali manasına geleceği belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, 6 Ocak 2016 tarihinde bir termonükleer silah (hidrojen bombası) denemesini gerçekleştirdiği yolunda bir açıklama yapmıştır. Bu, 2006 yılından beri Kuzey Kore yönünden uygulanan dördüncü nükleer denemedir. Türkiye, bölümdeki barış ve istikrarı olumsuz etkileyebilecek bulunan ve BMGK’nın 1718, 1874, 2087 ve 2094 sayılı kararlarının açık bir ihlali manasına ileriki bu gelişmeden ciddi endişe duymaktadır. Kitle imha silahları ve bunların fırlatma vasıtalarının yayılmasının önlenmesine yönelik çabaları aktif biçimde destekleyen Türkiye, bu denemeyi uluslararası barış ve güvenliğe yönelik bir tehdit şeklinde görmekte ve şiddetle kınamaktadır. Kuzey Kore’ye uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi amacıyla davette bulunuyoruz.”

Kuzey Kore, en son 2013’te nükleer denemede bulunmuştu. Pyongyang yönetiminin üçüncü nükleer denemesi, bölümde gerilimin tırmanışa geçmesine ve uluslararası toplumun sert tepkisine sebep olmuştu.

Birleşmiş Milletler kararlarıyla nükleer denemede bulunması yasaklanan Kuzey Kore’nin genç lideri Kim Jong-un, geride bıraktığımız ay “ülkesinin atom bombası ve hidrojen bombası denemeye hazır olduğu” iddiasında bulunmuştu.