‘Türkiye demokrasi, hukuk ve ekonomide eş zamanlı ilerlemeli’

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok

AK Parti Ankara Milletvekili Ali Babacan, 2016 yılı bütçesi üzerinde AK Parti Grubu adına yaptığı konuşmaya, bütçenin hayırlı olması dileğinde bulunup, bütçe çalışmalarına katkıda sağlayanlara teşekkür ederek başladı.

Yaşanan terör eylemlerinde şehit olanlara ve hayatını kaybeden sivil vatandaşlara Allah’tan rahmet dileyen Babacan, şiddetin ve terörün bir an önce sona ermesi temennisinde bulundu.

“2016 yılında büyümenin bir miktar daha ivme kazanmasını beklemekteyiz”

Babacan, “Küresel ekonomide ve finansal piyasalarda olumsuz gelişmelerin yaşandığı, jeopolitik risklerin arttığı ard arda dört seçim geçirdiğimiz bir ortamda Türkiye ekonomisi, 2015 yılının ilk üç çeyreğinde yüzde 3,4 oranında bir büyüme kaydetmiştir. Yılın tamamında ise yüzde 4 civarında bir büyümenin olmasını bekliyoruz. Bu oranların birçok gelişmekte olan ekonominin 2015 yılı için beklenen büyüme oranından çok daha yüksek olduğunun da altını çizerek belirtmek istiyorum. 2016 yılında büyümenin bir miktar daha ivme kazanmasını beklemekteyiz. Gelirler politikasının desteği ile yurtiçi talepte beklenen canlanma ve önümüzdeki süreçte dış ekonomik konjonktürün ılımlı iyileşmesi bu yılki büyümeyi olumlu etkileyecektir” ifadesini kullandı.

“Tüm ekonomi politikaları bütüncül bir anlayışla hazırlandı”

Konuşmasında bütçede alanlara ayrılan paylar hakkında bilgi de veren Babacan, şöyle konuştu:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 2002’de başlatılan çok sayıda siyasi reform sonucunda bugün Türkiye’de demokrasi ilerlemiş, temel hak ve özgürlükler alanında daha yüksek standartlara ulaşılmıştır. Siyasi reform programımızın omurgasını oluşturan Avrupa Birliği süreci ülkemizin öngörülebilirliğini artırmış, ekonomideki başarılarımıza büyük katkıda bulunmuştur. Türkiye bu konuda elde ettiği kazanımları korumalı, geri gidişlere asla izin vermemeli, demokraside, temel hak ve özgürlüklerde insanımızın layık olduğu en yüksek standartları hedeflemelidir. Ekonomide başarının kilidi güven ve istikrar ortamının sağlanmasıdır. Bizim istikrarımızın kaynağı milli iradeye dayalı bir demokrasidir. Ancak demokratik bir istikrar güçlü olur, kalıcı olur. Öte yandan, hukukun üstünlüğü ilkesinin tavizsiz bir şekilde uygulanması hem demokrasimizin ilerlemesi hem de ekonomimizin güçlenmesi açısından elzemdir. Hukuk güvenliğinin sağlanamadığı ülkelerde ekonomide kalıcı başarılar elde edilememekte ve çoğu zaman demokrasi zarar görmektedir. Önümüzdeki dönemde Türkiye hem demokraside hem hukukta hem de ekonomide eş zamanlı olarak ilerlemelidir. Bu üçlü sacayağından yani demokrasi, hukuk ve ekonomiden hangisi zayıf kalırsa, herhangi birisi geride kalırsa ülkemizin arzu ettiği hedeflere ulaşması mümkün olmayacaktır. İşte bu sebepledir ki önümüzdeki aylarda üzerinde çalışacak olduğumuz yeni anayasa taslağı memleketimiz için çok önemli olacaktır. Ayrıca hükümetimizin açıklamış olduğu yargı reformu stratejisinin uygulanması önümüzdeki dönemde ülkemizin başarısında son derece belirleyici olacaktır.”